Projektledaren för Rotarys hjälpinsats i Jekabpils i Lettland, Anders Svensson, inspekterar de inköp man kunde göra 2017.

Nu samlar Rotary in kläder och leksaker

LINDESBERG. Lindesbergs Rotaryklubb har under flera år engagerat sig i ett hjälpprojekt i Jekabpils i sydöstra Lettland. Nu avrundar man engagemanget genom att samla in kläder, leksaker, gosedjur och andra förnödenheter som ska levereras i oktober.

Alla är varmt välkomna att hjälpa till att samla in, säger Anders Svensson i Lindesbergs Rotaryklubb. Och jag kommer gärna och hämtar.

Lettland har under flera år varit fokus för Rotarys hjälpprojekt. Ett tiotal klubbar har samarbetat med hjälpprojekten och de fyra senaste projekten har administrerats av Lindesbergs Rotaryklubb, alla inriktade mot sjukhus i Jekabpils. Där har man kunnat investera 2,6 miljoner kronor i modern utrustning på avdelningen för för tidigt födda barn och på förlossningsavdelningen. Det fjärde projektet pågår och omfattar tre inkubatorer som kommer att installeras under hösten.

På sjukhuset i Jekabpils räddar man nu livet på ett antal barn som fötts för tidigt och har inneburit att den neonatala avdelningen vid Jekabpils Hospital nu är på topp i Lettland. Sjukhuset har ungefär samma storlek som Lindesbergs lasarett.

Efter en inspektionsresa under sommaren 2019 blev Rotarymedlemmarna underhållna av den talangfulle 11-åriga Agnese Kornejeva, som spelade violin och sjöng för gruppen, men som saknade möjligheter att utvecklas.

– Redan på hemvägen beslöt vi oss för att försöka få ihop pengar så att hon kunde få en egen violin. Insamlingen blev lyckad och slutade på 40000 kronor, berättar Anders Svensson. Och i början av året kunde Agnese få sin violin värd ungefär 25000 kronor. Pengarna räckte även till att köpa tio pianon som nu finns på musikskolan och några andra institutioner i Jekabpils.

Men Rotary har inte suttit stilla under det senaste halvåret och väntat på att Coronan ska försvinna.

– När Pandemin bröt ut tidigt i våras så drog vi igång en insamling för att kunna uppmuntra akutpersonal som jobbar i frontlinjen mot Coronan med luncher och kaffe. Fin uppslutning av Rotaryklubbar och rotarianer privat har resulterat i ca 500 gratisluncher och ca 300 paket Löfbergs lila kaffe. Ett paket bra kaffe kostar i Lettland ca 70 kr. Otroligt men sant, avslutar Anders Svensson.

Nu avslutas alltså engagemanget i Jekabpils och Lettland med en sista insamling. Kläder, leksaker, gosedjur, blöjor och andra förnödenheter för nyfödda och barn upp till cirka tre års ålder ska levereras i oktober. För den som hellre vill bidra med pengar går det bra att swisha på 123 5709357. Anders Svensson nås på 070-331 49 43.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.