Från vänster; Torbjörn Bergvall, Junis, Ann-Sofie Thors, Fröviskolan, Sara Heine, Världens Barn, Ellen Granat, Junis, Kristina Carlsson, Röda korset, Gunilla Egeryd, Röda korset, Ulla Bergström, Röda korset, Ingrid Schöldström, Röda korset och Hans Andersson, Rädda Barnen.

Nu ska alla springa för Världens Barn

i HÄLLEFORS B/LINDESBERG
Från vänster; Torbjörn Bergvall, Junis, Ann-Sofie Thors, Fröviskolan, Sara Heine, Världens Barn, Ellen Granat, Junis, Kristina Carlsson, Röda korset, Gunilla Egeryd, Röda korset, Ulla Bergström, Röda korset, Ingrid Schöldström, Röda korset och Hans Andersson, Rädda Barnen.

LINDESBERG. Det började för fem, sex år sedan på Fröviskolan och har hållit på sedan dess. Nu ska ”Spring för Världens Barn” bli en aktivitet för hela Sverige.

– Det började i det lilla med att vi sprang på idrottslektionerna och ordnade en insamling till Världens Barn, berättar Ann-Sofie Thor på Fröviskolan. Och som mest har vi dragit in 157000 kronor.

Egentligen en helt fantastisk idé. Någon kom på att man kan bidra till insamlingen Världens Barn samtidigt som man springer under idrottslektionerna i skolan och dessutom kan väva in konceptet i andra ämnen i skolan.

Nu är det alltså tänkt att konceptet ska spridas i landet. Eleverna jagar supportrar som betalar en summa pengar per varv som barnen springer runt Fröjevi och med övrigt skolarbete har Utbildningsradion tagit fram ett material som skolorna kan använda sig av.

– Materialet är kopplat till läroplanen och kan användas på vanliga lektioner, berättar Sara Heine från Världens Barn centralt.

Hemligheten med Spring för Världens Barn är att barnen som deltar känner igen sig och kan identifiera sig med de barn som sedermera får del av insamlingen. Världens Barn har ett 50-tal projekt ute i världen och i samband med tv-galan för Världens Barn har Sveriges Television besökt och gjort reportage från några av dessa.

– Barnen engagerar sig för att hjälpa andra barn, säger Kristina Carlsson i Röda korset i Lindesberg. Dessutom springer dom ju för sin egen hälsa.

Insamlingen Världens Barn pågår året runt, men är som mest intensiv kring den tv-gala som i år arrangeras den 5 oktober. Vecka 39 och 40 är intensivveckor då aktiviteterna ute i skolorna pågår som flitigast.

– Vi ska försöka få med flera skolor i kommunen i år, berättar Gunilla Egeryd under ett planeringsmöte i veckan.

Elever, lärare och skolor som vill hänga med på ”Spring för Världens Barn” kan kontakta Röda korset i Lindesberg eller Sara Heine på Världens Barn i Stockholm på e-post sara.heine@varldensbarn.se.

2 Comments

  1. Kan inte alla springa för våra barn i Sverige?Det behövs insamlinng även här i närområdet,hur svårt är det att ordna spring för svenska barn???

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.