Nu ska almarna i Göthlinska trädgården bort

i ETTAN/NORA

NORA. Den obotliga almsjukan fortsätter att skörda offer. I morgon fredag ska de två stora almarna i Göthlinska trädgården i Nora kapas ned.

-Det kommer förstås att förändra utseendet i trädgården, säger Maria Eriksson, föreståndare på Göthlinska gården.

Almsjukan härjar vidare. Tidigare i vår har Samhällsbyggnad Bergslagen tvingats ta ned en handfull almar i skolparken och nu är det alltså dags att ta bort de två almar som idag står som hörnpelare ner mot Norasjön i den Göthlinska trädgården.

-Tidigare stod det tydligen två almar ytterligare här nere, berättar Maria Eriksson. Men dessa togs bort för många år sedan.

De två almar som fortfarande finns kvar utgör ett grönt tak för borden till Selma G, men har nu alltså drabbats och kommer att tas ned både av säkerhetsskäl och av estetiska skäl.

-Den almen precis vid Selma G har säkert en mer aggressiv variant av almsjukan än den andra almen, säger stadsträdgårdsmästaren Arne Tschentscher som är inlånad som rådgivare. Men även den andra almen är drabbad och då är det bara att ta ned dom.

Arbetet med att ta ned almarna kommer att utföras av en professionell trädfirma och man kommer också att stubbfräsa rotsystemet.

-Här kommer två nya träd att planteras framåt hösten, berättar Arne Tschentscher. Jag har föreslagit stiftelsen att plantera kärrek, som har en knallröd höstfärg och lämplig krona för den här vackra trädgården. Alternativet är pelarek.

Många som återplanterar efter almsjukan väljer bok, men det tycker inte Arne Tschentscher är aktuellt.

-Nej, det rekommenderar jag inte, säger han. Boken har en större och tätare krona och i en trädgård som den här behöver solen få komma igenom.

Såväl Arne Tschentscher som Maria Eriksson är förvissade om att slutresultatet kommer att bli bra. De gamla stenarna som utgjorde ett stopp för Norasjön innan området fylldes ut har tagits fram och den gamla sjölinjen blir tydlig i framtiden.

-Det enda som saknas i den här miljön är en gammal eka, säger Arne Tschentscher. Vi har haft en eka liggandes här under flera år, men den murknade till sist. Finns det någon som har en gammal träeka som man vill donera är det bara att höra av sig till mig.

Göthlinska gårdens föreståndare Maria Eriksson framför en av almarna som ska tas ned.
Stadsträdgårdsmästaren Arne Tschentscher förklarar almsjukans hastiga förlopp.

2 Comments

  1. Blev dessa träd sjuka akut sedan i höstas eller tycker de bestämmande att det är superlämpligt att ta ner träd på våren när varenda j-vla fågel har ungar, så otroligt puckat! Har de däremot kollat så att det inte är några fåglar som har bon i dessa träd så fine, då är allt OK, annars skäms Nora Kommun.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.