Nytt debattinlägg om akutsjukhusen

INSÄNDARE/DEBATT. I en ny debattartikel vill läkarna Mats Haglund, Karlskoga och Peter Jilke, Lindesberg, samt sjuksköterskorna Jan Arvidsson och Sören Fromell att politikerna visar respekt för väljarna genom att ge konkreta utfästelser om att sjukhusen i Karlskoga och Lindesberg även efter valet fortsatt ska vara akutsjukhus. Läs debattinlägget här.

Befolkningens oro möts av politikers tystnad!

AKUT! Sjukhusen i Lindesberg och Karlskoga hotas som Akutsjukhus!

Omorganisationen 2015 av Örebro läns landsting till Region Örebro län har resulterat i en ökad centralisering utan lokala chefer med beslutsrätt. En direkt följd av detta är nu en brist på sköterskor och läkare vilket hotar akutsjukvården vid båda dessa lasarett.

Styrande politiker utlovar ”ett sjukhus på tre ben” men nämner aldrig att sjukhusen i Karlskoga och Lindesberg ska vara akutsjukhus. Risken år påtaglig att båda sjukhusen reduceras till just sjukhus, det vill säga med endast geriatrik och rehabilitering och under kontorstid enstaka mottagningar. Sjukhus javisst, men är då inte akutsjukhus!

Andreas Svahn, styrelseordförande inom landstinget/regionen och ledande socialdemokrat har vid offentliga möten instämt i att definitionen på akutsjukhus ska vara som det nu är i Lindesberg och Karlskoga, alltså dygnet runt och året runt bemannat med sköterskor och läkare – inom kirurgi, medicin, ortopedi och narkos med öppet IVA och operation, samt i Karlskoga gynekologi/förlossning.

Befolkningen har upprepade gånger uttryckt sin oro i medier och vid möten. Men endast fått intetsägande svar från ledande landstingspolitiker om akutsjukhusen i Karlskoga och Lindesberg. Företagsledare, pensionärsorganisationer, sjukvårdspersonal, kyrkan, fackföreningar frågar, men får inga svar!  Och ännu mindre konkreta utfästelser från styrande politiker inom landstinget/regionen. Snömos från styrande politiker visar inte respekt för befolkningens oro!

Innan landstingsvalet i september 2018 måste styrande socialdemokrater inom regionen visa väljarna respekt och ge konkreta utfästelser om att efter landstingsvalet:

  1. sjukhusen i Lindesberg och Karlskoga ska fortsatt vara akutsjukhus
  2. göra de korrigeringar som behövs för att häva ovan nämnda brist på sköterskor och läkare!

Hur svarar övriga partier inom landstinget/region Örebro län?

Valet till landstinget/region Örebro län närmar sig!

”Oroliga invånare” i västra och norra och Örebro län/

Sjuksköt. Jan Arvidsson, läkare Mats Haglund, Karlskoga

Sjuksköt. Sören Fromell, läkare Peter Jilke, Lindesberg

3 Comments

  1. Landsbygdspartiet oberoende ställer för första gången upp i landstingsvalet/regionvalet. För oss är det oerhört viktigt att driva att vi har tre akutsjukhus. Ett brutet ben ska kunna opereras på alla sjukhusen. Får vi förtroendet kommer vi att driva den frågan stenhårt liksom att BB inte stängs sommartid i Karlskoga.

  2. Tycker det räcker man tog bort BB avdelningen i Lindesberg.
    För min del får de gärna lägga ner Landstingen, kan Norskarna så kan väl vi?

    Ge kommunerna större delen av de pengarna och låt dessa få bestämma över sina sjukhus själva. Lindesberg, Nora, Hällefors och Kopparberg ta hand om Lindesbergs Lasarett.

  3. Det är riktigt ILLA,politikerna tror de är odödliga,okomplemta som saknar empati.Sverige = Anarki.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.