Från vänster Mirel Kevric, Irja Gustavsson, Kenneth Niklasson och Emil Chandorkar.

Nytt projekt ska få 390 personer i arbete

Från vänster Mirel Kevric, Irja Gustavsson, Kenneth Niklasson och Emil Chandorkar.

LINDESBERG/BERGSLAGEN. Genom att vara med i EU-projektet ”All in” hoppas de åtta länskommunerna att få minst 390 personer, som idag står långt från arbetsmarknaden, ut i arbete.

– Målet för alla som är med i projektet är att bli självförsörjande, säger Emil Chandorkar, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i Lindesbergs kommun.

Emil Chandorkar

Det finns en mängd människor som idag står väldigt långt från arbetsmarknaden och som en naturlig följd idag går på försörjningsstöd. Det är denna grupp som EU-projektet ”All in” vänder sig till och vill hjälpa till ett riktigt jobb. Åtta kommuner, Hällefors (projektägare), Lindesberg, Ljusnarsberg, Nora, Kumla, Degerfors, Karlskoga och Hallsberg plus Region Örebro län, ingår i projektet och totalt kommer 648 personer att finnas med i projektets aktiviteter. De personer som ska ingå är dels nyanlända och tanken är att häften av personerna ska vara kvinnor. Målet under projektets två år är att 390 personer ska bli självförsörjande och inte vara i behov av försörjningsstöd.

– Projektet kostar ungefär 50 miljoner kronor över två år och kommunerna ska vara med och finansiera bland annat genom personal och lokaler, säger Emil Chandorkar.

Kommunerna jobbar ju redan idag med målgruppen för projektet, men genom att samverka hoppas man hitta nya lösningar för att snabbare få ut de här personerna i jobb.

Kenneth Niklasson

– Varje person får ett skräddarsytt program, berätta Kenneth Niklasson, som är aktivitetsledare för projektet i Lindesberg. Det handlar om att hitta andra metoder för att kunna komma ut på arbetsmarknaden och för att starta på ett vettigt sätt kommer jag att träffa samtliga personer på ett enskilt möte. Detta för att kunna starta med ett oskrivet blad.

Blandningen i gruppen av personer som kommer att genomgå projektet blir alltså väldigt blandad.

– Men visst blir det en stor grupp med arabisktalande personer, säger Emil Chandorkar. Och det kommer att bli en utmaning att minst hälften ska vara kvinnor. Men alla som ska vara med är väldigt positiva.

– Vi har ju många människor från Somalia i Lindesberg, berättar kommunalrådet Irja Gustavsson. Och där finns en stor grupp med kvinnor som inte är van att arbeta och där har vi en utmaning i hur vi ska jobba. Dessutom finns ju ett barnperspektiv i det här projektet och jag tycker att när vi nu är med i EU ska vi få tillbaka i form av projekt som detta. Det viktigaste är dock att hitta en bra metod för att nå ett arbete.

Aktivitetsledaren Kenneth Niklasson är optimistisk.

– Det ska bli väldigt spännande, säger han. Jag är av den uppfattningen att man ska sno det bästa av det bästa och det är precis som vi kan göra i projektet. Vi kan agera väldigt snabbt om vi ser att en viss metod fungerar i någon av de åtta kommunerna.

10 Comments

 1. Det här är förmodligen ett större ”bidragsfejk”
  och det jag helst ser är att ”dirigenterna”, kommer fram i dagsljuset.

  Det här liknar i många delar ”vätternvatten”, flyktingbaracker, reservvatten, sophantering, skolbyggen, mm.

  Dom som arkitekterar hela smörjan, är inte helt ”koko”, utan där vill jag rekommendera, läsning av Roberto Silviano, (Gomorra 2008), för att reflektera lite över vad som pågår.

  Åtgärder skall mao tas i skolan och mot hälarna och langarna.
  Klientelet som knarkar och langar, är så att säga redan ”själförsörjande”.

 2. Måste rätta mig lite själv, siffrorna dansade runt så det blev fel…
  50 miljoner på 648 deltagare blir 77160kr per deltagare under projektets gång (38580kr/år).
  Nu så är siffrorna rätt!

 3. I dom 50 miljonerna ingår det löner till dessa 648 personer? Nä det kan det knappast göra.
  Projektet ska vara under två år.
  50 miljoner på 648 deltagare är 77160kr per deltagare (35080kr/år).Och knappast en summa som täcker lön och sociala avgifter. Så hur mycket kommer det här att kosta av skattebetalarnas skattade pengar totalt?
  Jag antar att etableringsersättning kommer att betalas ut och då kommer vi att hamna på runt 200 miljoner av skattade pengar som det kostar att skapa ”låtsasjobb”.
  Vad är det för fel att studera, lära sig språket, integreras och söka ett ”helt vanligt” arbete? Det finns mängder med utländska medborgare i sverige som redan gjort det…hundratusentals faktiskt!

 4. Jag håller helt med dessa pengar skulle ha gått till ett socialt företagande istället. Har en idé hur man skulle kunna få dessa personer i arbete och de som inte får ett ”riktigt arbete” blir kvar i det sociala företaget och får en anställning där. Om kommunen är intresserad ta kontakt med mig så ska jag förklara hur jag vill få nyanlända kvinnor, funktionshindrade, långtidsarbetslösa och missbrukare att komma ut i arbete med min idé. Vill inte ge ut idé på vad vi ska utföra för arbeten, utan först få kontakt med de som är med i All in projektet. Har haft ett projekt i flera år och jag såg att många kom ut i ”riktiga” arbete + flera blev intresserade av att utbilda sig vidare. Så såg och vet om att min idé fungerade för dessa målgrupper. Tror mer på socialt företagande en dessa projekt som ofta inget ger tillbaka till dessa personer. Om två år är man tillbaka på samma punkt och kommer att kostar kommunen. Men är ju val i år så ska se bra ut för kommunen. Hur det sedan går för de som är med i All in glöms bort efter valen.

 5. Kan tänka mig att man i första steget går in oh tittar på Servicecentralen i Örebros verksamhet.

  En uppsamlingsplats för pundare och alkisar, som går in och konkurrerar med seriös verksamhet.
  En del av de tuffaste återfinns på chefsposter inom kommunen.

  Ungefär som Samhall, Direktionen i Bergslagen och sk ”kommunala bolag”.

  Svårt för privata att etablera en rörelse, med enbart ”starta eget bidrag” i konkurrens med det här.

 6. Ska Lindesbergs kommun starta textilfabrik och konkurrera med lågprisländer?
  Här ska kommunen stå för kostnaderna för lokaler och personal.Vad slutar den notan på?
  Säkert tillkommer även kostnader för skjutsservice.Det här handlar om friska personer så här kan man i stället köpa in begagnade cyklar så får man även in friskvårdsbiten i projektet.
  I jämförelse med alla besparingar inom Socialnämnden på personal och lokaler måste det här vara ett tidigt Aprilskämt allt annat är provokation mot de svagaste gamla,sjuka och funktionshindrade i den här kommunen.
  Vart har de nya satsningarna på kärnverksamheterna tagit vägen som ordföranden Susanne Karlsson(C)skulle satsa på bara hon blev av med skjutsservicen för de funktionshindrade som verkade vara en nagel i ögat för (S och C) eftersom den inte var lagstyrd.
  Nu när Socialnämnden är plundrad måste politikerna ut på jaktstigen för att få in nya bidragspengar till kommunen.
  Hur många har blivit självförsörjande genom projekt som tex.SOFINT. I ÅR ÄR DET VAL då kan vi ändra på det här!

 7. Minst 390 personer av 648 förväntas bli självförsörjande, m.a.o. blir närmare 258 inte självförsörjande.
  Målsättningen för projektet är alltså att upp mot 40% inte blir självförsörjande!
  Vem står för denna målsättning? EU?

 8. Slöseri med skattemedel.
  Dessa personer kommer iallafall aldrig få något arbete i form av en vanlig anställning som inte subitioneras av staten. Vad ska de jobba med? Vad har de för kunskaper? Dessa 50 miljoner skull kunna satsas på att start-up företag som skapar riktiga jobb.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.