Ola Karlsson om våra akutsjukhus

INSÄNDARE/DEBATT. Ola Karlsson (M), oppositionsråd i Region Örebro län, skriver i en debattartikel att länets samtliga sjukhus ska vara fullvärdiga akutsjukhus, som kan ta emot akut sjuka dygnet runt och året runt. Karlsson vill också utvärdera den omorganisation som gjorts. Läs Ola Karlssons debattinlägg här.

Tre viktiga akutsjukhus i länet

Moderaternas viktigaste vallöfte är att sjuka ska få vård i tid. Dagens långa köer måste kortas rejält. I vårt län, där (S) styrt sjukvården sedan länge, är köerna långa och många. I april 2014, inför förra valet, var det 684 patienter som väntat mer än 90 dagar på att få komma till läkare i specialistvården. I april i år hade antalet stigit till 1.826 patienter, en ökning med 167 (!) procent under 4 år av (S)-styre. Även kön av patienter som väntat på nödvändig operation eller behandling mer än 90 dagar har ökat dramatiskt. Från 902 st år 2014 till 1.493 patienter första april i år. Det är en ökning med 65 procent.

För att klara av att sjuka får vård i tid vill vi moderater utveckla länets tre akutsjukhus, USÖ, Karlskoga och Lindesberg. De ska fortsätta vara akutsjukhus! De tre akutsjukhusen ska kunna ta emot akut sjuka dygnet runt och året runt. Det ställer också krav på resurser, kompetenser och organisation så att man har goda förutsättningar att klara sitt uppdrag. För att korta köerna behövs också en viss specialisering av sjukhusen, där ortopedin i Lindesberg är ett bra exempel. På riksplanet vill vi återinföra en utvecklad kömiljard som var ett kraftfullt verktyg när köerna kortades under den förra alliansregeringen.

Den omorganisation som skett av sjukhusvården vill vi utvärdera och se över för att kunna rätta till de brister som uppstått. Det finns en rad berättigade frågor som behöver besvaras. Finns det tillräckligt många ambulanser för att klara behoven idag? Varför är det flera nyckelpersoner inom sjukvården som slutat och vad krävs för att locka tillbaks dem och även locka nya medarbetare? Finns det ett tillräckligt närvarande lokalt ledarskap? Tyvärr röstade (S), (V) och (Mp) nej till den moderata motion som föreslog en översyn för att rätta till problemen.

Vi vet att de som bär upp svensk sjukvård är vårdens alla duktiga medarbetare. De måste få bättre förutsättningar att utföra sina viktiga jobb. Det handlar om både löner och arbetsvillkor, arbetsscheman och om bättre IT- och andra administrativa stödsystem. Vi vill att sjuksköterskor och läkare får mer tid att möta patienter och slippa delar av administration, byråkrati och servicejobb.

Svensk sjukvård står inför många utmaningar med en åldrande befolkning. Vi moderater vill att sjuka ska få vård i tid, inte vänta länge i en vårdkö. Rösta på Moderaterna och Alliansen för att utveckla Lindesbergs sjukhus.

Ola Karlsson

Oppositionsråd (M)

4 Comments

 1. Ola skriver att vi ska ha kvar tre akutsjukhus i länet. Innebär det även att Lindesberg ska kunna operera blindtarmar, benbrott etc när människor med detta kommer in akut. Eller ska de som idag skickas till Örebro? Det sistnämnde är inte för oss i Landsbygdspartiet oberoende ett akutsjukhus 24:7

 2. Du konstaterar att svensk sjukvård står inför många utmaningar med en åldrande befolkning.Det finns statistik på Sveriges befolkning med både ålder och kön att tillgå för intresserade politiker.Att människor åldras är inget nytt.Så vad menar du med utmaningar?
  Det svenska folket har arbetat och betalat skatt till
  välfärdssystemen som nu har dränerats.
  Menar du att Landstingsskatter och patientavgifter bör höjas igen och belasta skattebetalarna ytterligare.
  Du nämner inte att den stora invandringen skulle vara någon utmaning för sjukvården.
  Med den invandringstakt som Sverige har måste även du förstå att vården kommer att haverera utan stort ekonomiskt tillskott.
  Din partiledare Ulf Kristersson(M)uttalar sig om att Sverige måste ta sitt ansvar och ta emot fler flyktingar.Själv har han anslutit sig till den politiskt
  korrekta gruppen som viftar med flaggor och vimplar.
  Är det dags för en fortsättning på den berömda decemberöverenskommelsen efter valet.

 3. Jag förstår inte hur Inger läser eller tolkar. Jag skyller inga av sjukvårdens problem på de äldre. Jag konstaterar att när allt fler lever längre (vilket är bra) ställer det krav och innebär utmaningar för sjukvården. Därför vill vi moderater utveckla sjukvården så att den bättre möter äldres behov. Mobila team som kommer hem till sjuka äldre, bättre samarbete mellan sjukvård och äldreomsorg och mer förebyggande insatser för att ge fler friska år till livet är några av förslagen som vi har.

 4. Här skyller du den havererade sjukvården på den åldrande befolkningen.Du lägger skulden på människor som arbetat och betalat för sig i generationer.
  När de med sina utslitna kroppar inte längre orkar jobba och försörja den snabbväxande befolkningen i Sverige är de inget värda för politikeradeln.
  Här låter du som socialminister Annika Strandhäll (S).
  Hon har sagt att det inte är det stora flyktingmottagandet utan de allt fler äldre som sätter press på den svenska sjukvården.
  Det här resonemanget har vi hört till leda.
  Sverige är ett land med värdens högsta skatt där politikeradeln väljer att satsa hundratals miljarder på invandring.Pengar som skulle gott till äldreomsorg, sjukvård,polis,brandförsvar och infrastruktur i ett land som även håller på att förlorar sin egen kultur.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.