Omoomian förklarar de borttagna resorna

INSÄNDARE/DEBATT. Socialnämndens vice ordförande John Omoomian (S) förklarar i ett debattinlägg hur turerna gick när man tog bort resorna till och från daglig verksamhet i Lindesberg, något som debatterats flitigt på sistone. Läs debattinlägget här.

Om resor till och från daglig verksamhet

Socialnämnden i Lindesbergs kommun hade, under förra året, en ekonomisk skyldighet att prioritera och spara inför 2018:s budget.

Att vara ledamot i socialnämnden innebär att man är med och påverkar olika beslut som leder verksamheten till utveckling och en service i världsklass inom välfärdsområdet om man lyfter blicken internationellt.

Men ibland innebär detta uppdrag tuffa prioriteringar som leder till att en eller flera verksamheter påverkas. Som en nämnd, måste man välja den linjen som leder till minst skada. Det är tufft och jobbigt men det är ett måste!

Vad principbeslutet handlat om är att säga Ja eller Nej till att Lindesbergs kommun även i fortsättningen skjutsar våra enskilda till och från sina dagliga verksamheter med befintlig personal.

Den frågeställningen har haft tre utgångspunkter i nämndens diskussioner.

 1. Ska vi använda vår personal som chaufförer eller ska vi använda vår personalresurs till det de är utbildade i?
 2. Ska vi med vår personal vara i en annan bransch där huvudkompetensen är olika former av transporter?
 3. Ska vi utifrån likhetsprincipen särbehandla våra enskilda i daglig verksamhet och skjutsar dem fram och tillbaka till deras verksamheter varje dag?

Gällande första frågan har Socialnämnden en tydlig och enig ambition om att de som jobbar inom förvaltningen ska ha relevant utbildning för det de gör. Så utifrån den ambitionen landade nämnden i att vi använder vår personalresurs till det de är utbildade i.

Kring andra frågan har vi utifrån olika domar och SKL:s rekommendationer och juridiska stöd landat i att vi helst inte ska befinna oss i en bransch där vi inte har relevant utbildning och kompetens i, det vill säga transportbranschen.

Vad gäller tredje frågan vet vi att daglig verksamhet för vissa av våra enskilda som deltar i den räknas, känns och betraktas som ett arbete. Detta trots att den symboliska ersättning de får inte är en lön utan den kompletteras med andra ersättningar i form av aktivitetsstöd och annat, och utifrån den principen beslutade nämnden att inte särbehandla daglig verksamhetens enskilda.

Jag, i min funktion som ansvarig inom sociala frågor för Socialdemokraterna i Lindesbergs kommun, hoppas att den ovanstående förklaringen är svar på några frågor vårt pari fått kring varför vi har tagit detta beslut.

Vårt parti, Socialdemokraterna, har alltid haft en ideologi och tankesätt som grundar sig på bra välfärd och likvärdighet och vår kommun har fått mycket statligt stöd under mandatperioden tack vare en S-ledd regering. Det tycker jag är viktigt att komma ihåg inte minst pga att vi snart har ett vägval framför oss den 9 september.

John Omoomian (S)

Vice Ordförande i Socialnämnden och ansvarig för sociala frågor för

Socialdemokraterna i Lindesbergs kommun

7 Comments

 1. Jo, Göran K, jag förstår vad du menar och håller med dig. Man skulle också kunna säga en sak till om det här med att personalen är chaufförer: Nog finns det personer som ska till daglig verksamhet som mår bäst av att det är kända personer som hämtar och lämnar. Och det borde SN väga in i sin bedömning.

 2. Svar till Gnällspiken
  Att jag började mitt inlägg som jag gjorde beror på att John O försöker mörka bort att man spar in pengar och försvårar för den mest utsatta gruppen, genom att försöka flytta focus från detta faktum, till att helt plötsligt blanda in personalens arbetsuppgifter. Det är att vara vårdslös med sanningen eller minnas fel. Det John O är att göra en ”halmgubbe” för att försöka dölja fakta. Som sagt det går att läsa vad de handlar om i SN 20180118 sid 113-115.

 3. Göran Keijser börjar med en trist mening, som var ganska onödig. Men för övrigt har han helt rätt. Helt rätt. Med möjlig invändning att SNs verksamhet i stor utsträckning faktiskt inte handlar om likabehandling, tvärtom faktiskt – det är inte meningen att alla ska behandlas lika. De som behöver mer ska ha mer. T ex daglig verksamhet och att kunna ta sig dit. Men det är en småsak i GKs resonemang. GK pekar på saker som inte är ”lagbundna” men som kommunen glatt lägger pengar på och smular därmed sönder John Os argument. Däremot när det gäller John O … Han skriver om ”den tredje frågan” som om det gällde någon liten obetydlighet. Nu är det tyvärr så här med John O att han gärna använder sig av härskartekniker av det här slaget, pratar om oväsentligheter och försöker låta klokare än andra. Och bara släpper det väsentliga: att dessa våra minsta bröder inte kommer att kunna ta sig till sin dagliga verksamhet. Eller med hans egna ord : ”den tredje frågan”. En sådan person borde inte få förtroende att inneha viktiga poster inom det allmänna.

 4. Oår !

  Kalla hänsynslösa vindar har dragit in över Bergslagen.

  Hade det varit för 100 år sedan hade allmogen hukat i stugorna av rädsla för ”fogden”. Nu är det skräck för folk av samma skrot och korn.
  Gamla och sjuka sätts på undantag och svältkost.

  Dom som är lyckliga att ha barn som kan ta hand om dom, klarar sig övriga; tja.

  Marschmusiken 1 Maj borde gå i moll och sakta tunga steg.

 5. John Omoomian gör det som Socialdemokrater är bäst på, dom är vårdslösa med sanningen, eller minns fel.
  För dom som är intresserade och vill ha siffror på vad det är som Socialdemokraterna vill spara på hänvisar jag till Lindesbergs Kommuns hemsida, Socialnämnden-Kallelser- SN 20180118 sidorna 113 till 115, där finns det att läsa vad det handlar om.
  Nedan nedan kallar jag det för SN.
  Det är en skrämmande läsning utifrån hur kommunen väljer att behandla de som är de mest utsatta och svagaste gruppen, samt med ett cyniskt tänkande.

  John O tar upp tre frågor som Socialnämnden haft som utgångspunkt för sitt ställningstagande.
  Fråga ett är skall vi använda vår personal som chaufförer…
  Läser man SN står det att. Fordonen används för att leverera mat till vård och omsorg och barn och utbildning till självkostnadspris. Mot avgift transporteras källsorterad återvinning från olika verksamheter.Vem kör då? förmodligen personalen. Vidare
  6 gruppbostäders bussbehov tillgodoses på fritid, kvällar och helger. Således körs bussarna av den personal som John menar inte vara utbildad i att köra bussarna. Således fel nummer ett.
  Fråga två är skall vår personal vara i en annan bransch…. Där är svaret redan givet i ovanstående fråga. Delar av personalen är i en annan bransch då de kör transporter åt kommunen, som en del av daglig verksamhet. När det gäller resor till och från daglig verksamhet rör det sig om någon timme på morgon och kväll,för några i personalen, övrig tid används bussarna som tidigare beskrivits, och personalen som kör jobbar med brukarna. Således fel nummer två.
  Sedan fråga tre. Skall vi utifrån likhetsprincipen särbehandla våra enskilda….. Likabehandlingsprincipen tillåter inte att en enskild särbehandlas. Definitionen av enskild är”utan närvaro av andra” i detta sammanhang rör det sig om en grupp, således inte en enskild. Således fel nummer tre.
  För de som inte läst SN kan jag informera om att. Besparingen på Busskort och Arbetsresor är tillsammans ca 425 000 Kronor per år enl kommunen. Vidare hävdar man att resorna inte är lagstyrda och det är helt rätt. Men kan kommunen hävda att konstgräs på Fröjevi för tre miljoner är lagstyrt att resor till Almedalen för politiker vara lagstyrt, övriga idrottsanläggningar vara lagstyrda. Det är mycket som inte är lagstyrt men det bekostar kommunen utan att det finns besparingskrav. Kommunen fick över 70 miljoner av staten, för flyktingmottagningen, var gick dom pengarna?
  Det viktiga nu är att ni ser vad Socialdemokraterna har försämrat i välfärden till förmån för annan verksamhet och tänker er för i valet i höst och inte låter er luras av fagra vallöften, för som sagt tänk efter vad dom har ställt till med.

 6. JA att sossarna skulle försvara den svagaste gruppen hade jag inte förväntat mig, men att så mycket text skulle skrivas för att spara mindre än en miljon måste vara något av ett rekord.

  Tuff prioritering..ja det är skrattretande när du säger det. Det här slår oerhört hårt på en grupp, deras anhöriga och personalen på de ”gruppboenden” där dom bor. Massor med merarbete, otrygghet och mängder med bokningar o ombokningar som ska göras. När det gäller ersättningen dom får så är den väl självklar, det som är än värre är att dom kan inte dra av resekostnaderna i någon deklaration, de har inte heller något högkostnadsskydd. Utan allt betalas av dom själva. Vi ”helt vanliga” som arbetar kan dra av resekostnader i deklarationen.
  Det finns massor med mera jag kan dra upp, men ska forska lite när det gäller siffror, för jag levererar aldrig siffror som inte är korrekta eller utan korrekt hänvisning. Något som politiker aldrig gör!

  Det jag vet nu är att jag på minst 15 punkter skulle kunna göra besparingar som skulle vara mycket större och drabba mycket mildare…eller det skulle vara besparingar som inte ens skulle märkas.
  Sossarna har för länge sedan glömt bort att dom är till för befolkningen och inte tvärt om. Det är val i höst…det kommer sossarna att märka ordentligt!

  Personalen kommer inte att vara tyst länge till då det som sker är helt galet. Det måste få ett slut på slöseriet på en del verksamheter medans andra verksamheter ständigt ska dra ner. Vi ställer inte grupper mot varandra..eller hur!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.