Öppet brev till Irja och Linda

INSÄNDARE/DEBATT. Liberalen Carl-Henrik Ling har tidigare debatterat den lön som tillträdande kommundirektören Henrik Arenvang har erbjudits. Nu skriver Carl-Henrik Ling ett öppet brev till Irja Gustavsson och Linda Svahn. Läs Lings öppna brev här.

Lindesberg 2018-08-16

Till Ordföranden i Kommunstyrelsen, tillika styrelseordföranden i Linde Stadshus AB, Lindesbergs kommun, Irja Gustafsson och kommunstyrelseledamoten och styrelseledamoten i Linde Stadshus AB, Linda Svahn.

Irja och Linda!

Ni har besvarat mitt öppna brev till Er från den 8 juni via bland annat Linde Nytt den 28 juni. Om det var avsiktligt eller ej vet jag inte, men ni glömde berätta att den nye kommundirektören får i lön 83 000 plus 30 000, summa 113 000 kronor i månaden. Det är mer än någon annan kommundirektör i länet, Örebro undantaget. Dom ligger mellan 75 000-85 000 kronor/månad, Vem har Ni då, med denna topplön, lockat till Lindesberg. Är det en VD för ett börsnoterat företag? NEJ det är en person som redan ”sitter 5 dörrar bort” i kommunkontoret. Hade han inte sökt jobbet som kommundirektör om ni bara erbjudit en vanlig kommundirektörslön? Er frikostighet kommer nu att kosta Lindesbergarna cirka 500 000 kronor om året utan att vi ännu vet om den nye kommundirektören kommer att kunna leverera de resultat som krävs. Detta är inte är inte ledarskap i framkant!

Högaktningsfullt,

Carl-Henrik Ling, Liberal

8 Comments

 1. Äckligt med dessa politiker ,med sina löner,när de inte ens kan fullfölja sina åtaganden för landets bästa,sitter på sina feta aslen o snackar bajs,se till att landet Sverige åter blir Sverige som VI hade på den goda tiden innan ….utopi!!

 2. Det är dags att dagens ledare ser resultat av sitt arbete som en belöning, det behövs kompetenta människor som drivs av stark vilja att förändra samhället utan att i första hand se sitt uppdrag som mycket pengar i plånboken. Vi har fått så många exempel på, att de så kallade experterna med skyhöga löner har åsamkat samhället och enskilda människor så mycket tråkigheter. Resurserna för folket krymper hela tiden samtidigt som de ”smarta, kompetenta” människor vill ha mer. Sjukvården, hur blev det med den? Har vi fått duktigare och mer engagerade läkare om man jämför t ex med 70 talet då lönerna var mycket lägre och sjukvården fungerade fantastiskt bra, det fattades inga läkare eller sjuksköterskor och man träffade alltid samma läkare, nej, för plötsligt minskade man drastiskt antalet utbildnings platser till läkare och skyhöjde löner för de fåtal som blev kvar. Det i sin tur lockar många som inte lämpar sig för läkaryrket, i första hand för den höga lönens skull. Det betyder, att antalet bra läkare krymper. En bra medarbetare ska ha stora ambitioner att förändra till det bättre utan att behöva ha 35 000:- extra jämfört med sina kollegor. Speciellt när det hela tiden finns bättre sätt att använda pengarna på.

 3. I ett utsatt läge med brist på behöriga pedagoger och kommande ramminskningar arbetar barn- och utbildningsförvaltningen fokuserat med att satsa på att utveckla skolan i Lindesberg. Nya rutiner för ökad skolnärvaro, förbättrat pedagogiskt ledarskap i klassrum och hos rektorer, ökad kompetens kring nyanländas lärande och skapandet av en adekvat skolstruktur i hela kommunen, är exempel på åtgärder som påbörjats under förvaltningschefens ledning.

  I årskurs 6 har vi redan sedan tidigare haft en positiv trend där allt fler elever når kunskapskraven i samtliga ämnen. Glädjande nog visar i år även resultaten i årskurs 9 en förbättring, både vad gäller meritvärde och behörighet till gymnasiet.

 4. Det blir ännu märkligare om man tar i beaktande att den nye kommundirektören tidigare varit förvaltningschef över barn- och utbildningsförvaltningen och totalt misslyckats med att förbättra skolresultaten i avgångsklasserna i grundskolan. När han började var Lindesberg en av Sveriges sämre kommuner och när han slutar efter 3 år är resultaten ännu sämre. Ungefär 1/3 av alla ungdomar har inte betyg att söka in på gymnasiet. D v s de är inte godkända i svenska, engelska och matematik samt fem andra ämnen. Ett misslyckande som har drabbat hundratals ungdomar. Nu får det vara slut! Lägg din röst på Liberalerna i kommunfullmäktigevalet om ni vill ha förändring på riktigt.

  Nils Detlofsson (L)

 5. Stan håller på att utarmas på affärer och stadsliv och kommunaltjänstemännen förser sig på skattebetalarna bekostnad.
  Kompetens okänd för oss betalare.

 6. En bra medarbetare tjänar aldrig för mycket. En dålig medarbetare tjänar alltid för mycket.
  För att över huvud taget kunna locka till sig bra medarbetare behövs bl a att man kan erbjuda en bra lön. Med högre lön följer också högre krav på resultat.
  Det är väl det som ledarskap i framkant bl a handlar om, d v s att ställa krav och följa upp att de uppfylls. Så även i detta fall. Den som lever får se.
  Det är alltid lätt att göra en rekrytering om man redan sitter med ”facit i hand”. Den situationen är dock sällsynt.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.