Öppet möte om förskolor

Förskoa-SkissNORA. Förvaltningschefen Anders Danielsson och delar ur barn- och utbildningsnämnden hade idag ett öppet möte för att informera om de två förslag som finns för förändringar inom förvaltningen. Kommunen var även intresserade av att få in synpunkter från föräldrarna som kommit för att lyssna.

– Det är absolut viktigt med barnperspektiv för oss,säger Camilla Andersson, vice ordförande i BUN, men förklarar att det är kostsamt med två- och treavdelningsförskolor.

De två alternativen som nu ligger hos förvaltningen är att bygga nytt vid Hagby förskola och lägga ner Esstorps förskola. Det andra alternativet är att bygga ny förskola med fyra avdelningar. Sammanlagt fattas det idag cirka en avdelning för att alla barn som ansökt ska få plats. Fördelar och nackdelar med de båda förslagen presenterades och förvaltningschefen var tydlig med att det än så länge bara är förslag och att det är politikerna som har det sista ordet.

Stämningen var lugn men föräldrarna utryckte sin oro för förändringarna. synpunkter som togs upp var innemiljön, storlekar på barngrupperna och utemijlön med närhet till naturen.

– Det känns som en fabrik, var en spontan kommentar från åhörarna.

15 Comments

 1. Håller med dig Titti att beslutet ska vara ekonomiskt hållbart i längden.

 2. Det viktigaste är att lösningen är ekonomiskt hållbar i längden. Tullbacken ska renoveras. Trygghetsboende ska byggas. Framförallt behöver vi en ny högstadieskola. Är det vettigt att bygga allt detta plus en förskola? Vi har ju just pumpat in en massa skattepengar i bolagen för att soliditeten var så dålig. Gammelgården tror jag nog inte är aktuell, möjligen Svanen. När vi ser förslag på vad renovering av Lingården/Svanen kostar i jämförelse med nybygge kan vi fortsätta diskutera. Eller en utbyggnad av Esstorp?

 3. Nämndmötet på onsdag hoppas jag att nämnden ställer sig bakom förslaget att gå vidare med förstudierna på både Hagbyängar och Lärekskolan. Så vi har två alternativ att ta ställning till senare under våren. Då får vi se alla siffror mm som efterfrågas. Därefter kommer ett beslut om nybyggnation.

  Klara, hösten löser vi genom att fler lämnar förskolan än som kommer till den. Men vi står ändå med en avdelning kort. Nybyggnationen behöver alltså komma igång under sommaren. Våren däremot kommer att vara tuff, kanske mycket tuff. Det kommer att vara fullt på alla förskolor. Behövs det kommer mer resurser (personal etc) att sättas in.

  Titti, jag uppfattade centerpartiets närvarande representant på mötet att ni inte tänker ställa er bakom förslaget till nybyggnation. Utan istället föreslå att renovera Svanen och Gammelgården. För mig är dessa två lokaler varken ändamålsenliga eller långsiktiga.

 4. Yolo, inget underligt med det.

  Titta på listan över styrelseledamoter i Nora Rådhus AB.

  Finns samma namn som i den här historeien och då bör ev kostnadsberäkningar kunna härledas dit,samt alla andra planeringsåtgärder.
  Det är ju där plånboken finns !

 5. Tack för svar, Per. Vilka lokaler är inte ändamålsmässiga? Vi har väl inte förskola idag i lokaler som inte duger?

 6. Lånsiktiga planer är ju bra men hur löser ni politiker köerna nu i vår och i höst?
  Är det bara de långsiktiga planerna so vi föräldrar får vara med och tycka om?
  /Klara

 7. Jovisst Per Andreasson, har föräldrarna ”stort intresse” för hur deras barn har det. Det är väl närmast ”knäppt” att tro något annat.

  En massa politiskt svammel gör inte att trovärdigheten blir bättre.

  Ni ”förtroendevalda”, måste nog öppna upp och tala i kronor och ören, samt ”verkstad” hur det skall gå till. Dessutom måste nog alla inblandade, inklusive ”bolagens” del i cirkusen ut i massmedia.

  Det gäller att säga trovärdiga saker och dessutom genomföra dem och hålla givna löften.
  Tuffa villkor med andra ord.

  Altenativet, är att helt sonika ”köra över” folk.

 8. Många kom, tack till er. Vilket tyder på ett stort intresse i dessa frågor. Frågor och funderingar svarades på av både tjänstemän och förtroendevalda. Som en närvarande sa ”…långsiktigheten viktigt vid beslut..” Nått som vi förtroendevalda måste ha med oss i den fortsatta processen. Att då välja en kortsiktig lösning i lokaler som inte är ändamålsmässiga är inget som jag tänker föreslå. Vi, förtroendevalda, måste ta fram hållbara och långsiktiga lösningar.

 9. Visst är det bra med nybygge, MEN det ska ju också byggas trygghetsboende, Tullbacken ska renoveras, en ny högstadieskola byggas och vissa tror fortfarande på en bollhall. Dessutom har väl bolagen en del renoveringsarbete som släpar efter. En kostnadsanalys som jämför nybygge med renovering av t.ex. Lingården är väl rimligt att få? Nybyggen brukar verkligen inte hålla kostnadsramarna (Blomman, Järntorget). Vad händer med soliditeten i bolagen som vi just pumpat in skattepengar i? Kanske är det inte läge att lägga ner en fullt fungerande förskola i bra lokaler (Esstorp) med enda orsak att det ”bara” finns två avdelningar? Borde inte förslaget tas i Kommunstyrelsen med en långsiktig ekonomisk analys?

 10. Känns som en liten”omvändelse under galgen

  Kommunen var lågmäld och försiktig och folk fick framföra åsikter.
  Summan av kardemumman är nog att föräldrar och personal inte köpte.

  Vi får se hur fortsättningen blir. Sen tillkommer ju 100 invandrare, som påverkar det hela.

 11. bra med möte men håller med en förälder på mötet: vart är långsiktigheten?
  Politiker bråkar men glömmer barnen, det låter bra inan valet men sen händer inget.
  barnperspektiver struntar alla politiker i.

 12. Intressant att lyssna till föräldrar och personal som knappast köpte förslagen om sex och fyra barngrupper. Barnen trygghet måste vara det viktiga när beslut ska fattas.

 13. Ett jättebra möte där de flesta ville och fick komma till tals. Många föräldrar kom. Matsalen var i det närmaste fullsatt.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.