Orkar byarna kämpa för sina skolor?

LINDESBERG. Ramshyttans skola och Rockhammars skola ska läggas ned. I beslutet ligger också en nedläggning av förskolan och fritidshemmet i Rockhammar samt fritidshemmet i Ramsberg. Beslutet kommer att fattas i Barn- och utbildningsnämnden den 12 november.

Reaktionerna på nedläggningen av skolorna har redan skapat reaktioner. 24i har fått flera kommentarer på det brev som skickats ut till föräldrarna till berörda barn och som landade i brevlådorna under tisdagen.

Besparingskrav inom Barn- och utbildningsnämnden sägs vara anledningen till beslutet. Skolorna och förskolorna i kommunen måste spara 9,3 miljoner under 2019 och ytterligare 7 miljoner år 2020. I brevet nämns också svårigheterna med att rekrytera behörig lärare och förskollärare samt att lokalerna för verksamheterna är i behov av renovering.

Diskussionen om nedläggning av de båda byskolorna har pågått under många år, men inför den förra mandatperioden beslutade majoritetspartierna Socialdemokraterna och Centerpartiet att lägga frågan åt sidan under fyra år. Nu väljer man att börja den nya majoritetstiden med att fatta beslutet att lägga ned.

Hur mycket politisk strid som är att vänta är inte bekant, men att det kommer att bli en debatt kring nedläggningen är klart. Vänsterpartisten Fredrik Vessling kommenterar frågan så här:

– Lindesbergs kommun skapar problemet med att rekrytera personal till de nämnda skolorna på alldeles egen hand genom att se till att det hela tiden, åratal tillbaks, ligger ett nedläggningshot för skolorna inför skolstart, vilket minskar antalet lärare som söker avsevärt. Sedan att gå ut och informera föräldrar till barn innan skolstarter att det bästa är om ni placerar barnen i en annan skola så att ni är säkra på plats för ert barn då det finns en nedläggningsrisk för berörd skola. Detta innebär ju att antalet barn till skolorna minskar vilket återigen ökar risken för nedläggning.

Agendan från de styrande ser ju onekligen ut som att det varit planerat sedan länge att de skall läggas ned och lägga all kommunal verksamhet endast i huvudorten Lindesberg. Det finns faktiskt kransorter till Lindesberg även om en del politiker inte vill kännas vid detta.

Enligt brevet till föräldrarna kommer skolorna och förskolan/fritidshemmen att stängas efter vårterminen 2019 och att planeringen kommer att påbörjas direkt efter att beslutet är formellt fattat.

Vid tidigare nedläggningshot av skolorna i Ramshyttan och Rockhammar har byarna mobiliserat kraftfullt, och återstår att se om man har den orken även den här gången?

6 Comments

 1. Levande landsbygd??Nää,det stämmer inte,tomt snack från politikerna,vad säger Annie??Hon som pratat så om levande landsbygd???

 2. Det sades från ansvariga politiker i NA 2015 ang att den nya skolan i linde skulle leda till en hyreshöjning på ca 10 miljoner/år men att det hade man råd med. Priset för att bygga skolan var uppskattat till 168 miljoner (vad blir den totala kostnaden?). Sedan skrev man även att man ska koncentrera skolverksamheten till de stora skolorna för att lärarna ville det(?) Det jag vill veta är vad man gjort för att höja intresset för lärarna att vilja stanna på de små skolorna och för att locka till sig nya. Det finns många faktorer att jobba med såsom arbetsmiljö,lön,förmåner,kompetensutveckling.

 3. Byskolorna är den enda livsnerven för landsbygdens överlevnad.
  Varför skulle barnfamiljer fortsätta att flytta till dessa orter om skolorna läggs ner?Föräldrar och barn kommer drabbas av många olika problem med otrygghet,arbetsförhållanden och kostnader för resor om skolorna läggs ner.Det nämns ingenting om sparförslag för andra skolor och förskolor i kommunen.
  Frågan blir är det dessa två skolor som spräckt budgeten för Barn och Utbildningsnämnden med drygt 16 milj?
  Vid det förra nedläggningshotet skyldes det på att det inte fans behöriga lärare till dessa skolor.
  I dag finns obehöriga lärare i alla svenska skolor det ser inte politikerna som några problem.
  Hur är det med kunskaperna och betygen i dessa båda skolor i jämförelse med de större skolorna.
  Politikerna vill inte förstå att det finns föräldrar som
  prioriterar de små byskolorna för sina barn.
  Vad får Rockhammar och Ramsberg tillbaka av inbetalda skatter.Det mesta får innevånarna själva utföra genom ideelt arbete.
  Hur ska Lindesbergs kommun klara av att bygga en ny skola för hundratals milj i Lindesberg när man inte har ekonomi för att bevara byskolorna och en levande landsbygd för de som bor utanför stadskärnan.
  Hur ställer sig (C)och (V) politikerna till dessa besparingar på landsbygden och dess överlevnad?

 4. Instämmer
  Löftena som partierna gav före valet september 2019
  om en levande landsbygd ?
  Vad säger nu Centerpartiet ? Övriga partier ?
  Peter Jilke

 5. Det är fler skolor än ovan nämnda som skall läggas ned, Info om dessa finns ej ännu då information till berörda föräldrar ej skickats ut än. Detta enl radio örebro imorse.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.