Politikern Karin Sundin (S) berömde ortopedverksamheten på Lindesbergs lasarett.

Ortopedekliniken i Lindesberg har gjort 1000 ledprotesoperationer under 2017

Politikern Karin Sundin (S) berömde ortopedverksamheten på Lindesbergs lasarett.

LINDESBERG. Under onsdagen bjöds pressen in till Lindesbergs lasarett då ortopedkliniken gjort 1000 (!) ledprotesoperationer under 2017. Något som helt tagit bort köerna till dessa operationer.

– Idag är det verksamheten som ska få glänsa, sade Karin Sundin (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor. Detta ha vi vänt på några få år och idag finns inte längre någon väntetid.

Allt ska handla om de länskliniker som bildades 2015. Verksamheterna har utvecklats och inom ortopedverksamheten finns idag ingen kö. Alla höft- och knäpatienter får idag vård inom vårdgarantin.

– Utvecklingen har varit fantastisk, säger Karin Sundin. Idag klarar vi av regionen patienter, men kan även hjälpa andra län.

Man beräknar att göra 1200 knä- och höftprotesoperationer i länet under 2017 och 1070 kommer att göras på Lindesbergs lasarett. Volymen är större än tidigare och har nästan tredubblats i Lindesberg sedan starten 2015.

Syftet med länsklinikerna är att klara vården i länet och att använda lokaler, personal och pengar utifrån en länsgemensam planering. Förändringen till länskliniker betyder också att de tre sjukhusen får olika profiler där verksamheterna samordnas och koncentreras vilket också innebär att kvaliteten blir bättre.

– Genom ett stort engagemang och en tydlig plan har ortopeden opererat bort köerna och har nu en unik tillgänglighet. Dessutom finns också en stark utvecklingsinriktning på kliniken, säger Jennie Liling Ståhl, områdeschef opererande onkologi.

– Förutom att vi behandlar fler standardåtgärder är det också allt fler patienter med behov av komplicerade höft- och knäprotesoperationer som får sin vård på Lindesbergs lasarett, säger Ewald Ornstein, verksamhetschef, ortopediska länskliniken. I år har vi 30-35 procent patienter som kommer från andra län. Oftast handlar det om så kallad sällanvård, alltså vård som de egna länen inte har inom sina områden.

– Från början var uppdragen att säkra jobben här i Lindesberg, säger Christer Lundgren, sektionschef för protessektionen. Då var vi tvungna att bli bättre. Förr var man en bra ortoped om man kunde allt, men det har ändrats. Jag gör knän idag och är bra på det. Andra får göra det andra.

Professor Per Wretenberg forskar och har varit på Lindesbergs ortoped i två år och är mycket positiv.

– Jag kom hit till en bra verksamhet och det finns inget hokus pokus för att göra den bättre, säger han. Vi har många ganska enkla operationer och få svåra, men vi kan lära oss av samtliga. Alla får öva sig hela tiden och bli riktigt bra, men det är ju så med läkare att de måste operera hela tiden om de ska utvecklas. Jag kommer från Karolinska sjukhuset i Stockholm och upplever en stor skillnad i kontakten med organisatörer och politiker.

Forskaren och professorn Per Wretenberg, sektionschefen Christer Lundgren samt undersköterskan Krister Persson.
Ortopediska verksamhetschefen Ewald Ornstein berättade att en tredjedel av patienterna i Lindesberg kom från andra län, med komplicerade problem.

 

1 Comment

  1. Idag 25/4 ringde jag till ortopeden för att se när jag kan få min höftoperation efter som jag är prioriterad enligt ortopeden, den vårdgaranti som jag har går ut 1/5 2018 men enligt sköterskan jag pratade med finns ingen tid före 21/5 2018 efter det datumet visste hon inte när det kan bli, men med tanke på att ni kan hjälpa folk från andra län så tror ni min värk går över när de får hjälp, om ni ska prata om vårdgaranti så gör det med utgångspunkt från i första hand den befolkning som betalar skatt i länet.
    Hilkka Löfquist
    Kopparberg

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.