Ovårdade fastigheter ett problem

BERGSLAGEN. Varje år får våra fyra kommuner i den norra länsdelen in en rad klagomål på fastigheter som inte sköts eller får förfalla. Men vad kan Bergslagens miljö- och byggförvaltning göra åt problemet?

Att vitt skilda och olika faktorer gör att en och annan fastighet förfaller och förfular för närliggande fastigheter är inget nytt. Varje år får kommunerna in ett antal klagomål på fastigheter som skämmer grannskapet.

Kommunerna i Nora, Hällefors, Ljusnarberg och Lindesberg använder Bergslagens miljö- och byggnämnd för dessa problem och problemen med vanskötta fastigheter går i vågor.

Stadsarkitekten Per Granlund informerade om vilka fastigheter som var aktuella för klagomål vid det senaste BMB-sammanträdet och ärendena kommer nu att följas upp

på varje sammanträde.

Sju ärenden var aktuella då, i mitten av september. Ett i Gyttorp, ett i Stråssa, ett i Frövi, ett i Storå och tre i Kopparberg.

Fallet i Gyttorp rör en allmänt ovårdad tomt med för många långtidsparkerade fordon. BMB har beslutat om ett vite på 20000 kronor, men fastighetsägaren har överklagat till länsstyrelsen.

Fallet i Stråssa rör en central byggnad som idag är allmänt ovårdad. BMB har beslutat om ett vite på 50000 kronor om inte fastighetsägaren åtgärdar de fel och brister som finns på fastigheten.

Ärendet i Frövi har inget vitesbeslut men är hanterat av Kronofogden för handräckning. Ärendet handlar om en ovårdad tomt med många långtidsparkerade fordon. Redan 2004 kom detta in i diariet, men hade redan då varit ett problem under en tid.

Ärendet i Storå är nytt och har inte hunnit kommuniceras och rör en fastighet vars ägare gått i konkurs.

De tre ärendena i Kopparberg rör egentligen sex fastigheter och BMB har beslutat om vite för samtliga på mellan 25000 och 50000 kronor.

1 Comment

  1. Man kan ju fundera på varför man inte anmärker på det gamla badhuset (tror det var badhus en gång i tiden) vid Skojarbacken.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.