Palmen om Nora BK och framtiden

NORA. Det har under hösten florerat många rykten och funderingar vad som händer i Nora BK då sportchefen Peter Palmqvist lämnade sina uppdrag i föreningen för en tid sedan. Nu ger Palmen själv sin syn vad som hänt och vad som kommer.

Peter Palmqvist i den nya röda overallen.

Peter Palmqvist, eller ”Palmen” som han kallas, har avböjt att kommentera varför han valde att lämna sina uppdrag och han har varit lika förtegen om vad som väntar i framtiden.

Palmen har dock inte varit helt borta från Nora BK då han den senaste månaden coachat Herrlaget i division 2 och som förra helgen säkrade nytt kontrakt. Vi har nu fått en pratstund med Palmen och som vanligt när det gäller honom så är det raka och ärliga svar.

Först och främst, grattis till nytt kontrakt i division 2.

-Tack så mycket. Det kändes skönt när grabbarna säkrade kontraktet förra helgen efter en, minst sagt, turbulent höst för spelare och ledare. Anledningen att jag varit med runt laget den senaste tiden är för att spelarna önskade det. Anledningarna var flera, dels hade resultaten på planen varit dåliga och dels var det väldigt rörigt bredvid planen med löften som inte hållits och spelarna upplevde det som mer eller mindre kaos i föreningen. Jag vill poängtera att jag har en mycket liten, eller ingen, del i att vi vände skutan och nu har fyra matcher i rad utan förlust. Först och främst är det spelarnas förtjänst men också tränarna Peter Nilssons och Julian Lundbergs. Det har under hela hösten varit bra träningar i deras regi och utan deras insatser så hade vi inte vänt på den dåliga trenden.

Du säger ändå vi om Nora BK, betyder det att du kommer vara kvar i föreningen?

-Nej, det är helt klart att jag inte kommer vara kvar i föreningen. Jag har haft åtta mycket roliga år i Nora BK där vi haft en resa som få andra föreningar fått uppleva. Det har förstås varit tunga perioder under denna tid men ändå kan jag se tillbaka med glädje på det som varit och all den tid man lagt ner i Nora BK.

Tunga perioder, kan du utveckla det?

-Skulle jag utveckla det till fullo så skulle det ta alldeles för lång tid. Dock är det ingen hemlighet att jag är väldigt trött och förbannad över det gnäll och skitsnack som varit i och runt Nora BK. Det är framför allt herrlaget som det varit åsikter om, i alla fall utanför föreningen. ”Det är inga Noraspelare i laget”, ”undrar vad dom kostar” och så vidare. Att sånt snack går ”på stan” är tyvärr något man får leva med men när det även kommer från ”de egna leden” i föreningen så är det rent åt helvete. Som föreningsmänniska har du möjlighet att vara med och påverka i din förening då styrelsemedlemmar röstas fram på årsmöte. Tyvärr har dessa årsmöten varit glest besökta och likaså de ledarträffar som föreningen anordnat. I min värld så skall man känna stolthet över den förening som man tillhör, oavsett om det är som spelare, ledare eller förälder. Jag vill också betona att NBK har många bra ledare och föräldrar men tyvärr är det de övriga som hörs och syns mest.

Hårda ord. Känns det som att du har någon skuld i detta?

-Ja, absolut. Nora BK har för hårt förknippats med mig som person. Jag är en obekväm person då jag ställer stora krav, ibland för stora, på min omgivning. Jag har dock hela tiden gjort det som jag anser varit bäst för Nora BK, ibland har det blivit rätt, ibland fel.

Du säger fel, är det något du speciellt ångrar?

-Ja, det finns massor med saker. Jag har lagt för stor energi på fel saker och projekt. En sak som jag ångrar är att jag lagt ner mycket energi och tid för att fotbollen i norra länet skulle kunna utvecklas, speciellt på ungdomssidan. Jag har levt i förhoppning om att föreningar skulle förstå att ett samarbete är gynnsamt för alla. Det har dock visat sig att ”alla vill plaska i sin egen ankdamm” och veta vad som är bäst för sina fotbollsungdomar. Men i samma andetag gnäller man över att spelarna försvinner i för tidig ålder till föreningar med bättre och större ungdomsverksamhet.

Varför klev du av dina uppdrag i Nora BK så hastigt?

-Jag förstår att många tycker att det var konstigt. Det har varit mycket prat och påståenden om varför jag gjorde det. Egentligen var det inget hastigt beslut utan det har växt fram under året. Det har varit för många saker som jag och styrelsen inte varit eniga om. Jag tänker inte ge mig in i någon pajkastning gällande detta men jag kan väl säga att jag inte är nöjd med hur styrelsen uppträtt mot mig och andra personer rörande beslut i föreningen. Jag vill betona att jag privat inte har något emot de personer som sitter i styrelsen, tvärtom, utan det är i deras agerande som styrelsemedlemmar som jag inte delar deras uppfattning och värderingar.

Hur ser Du på framtiden för Nora BK?

-Ja du, jag önskar jag kunde säga ljus men ärligt så vet jag inte. Att jag inte kunde få vara med om, i Nora BK:s färger, att inviga en konstgräsplan i Nora gör mig både ledsen och förbannad. Ledsen över att jag vet hur mycket det skulle betyda för alla, både spelare och ledare men också ekonomiskt för klubben. Förbannad över att kommunen lägger över allt ansvar för drivandet av konstgräsprojektet på Nora BK, det vill säga ordföranden Mats Lindahl. Att det finns politiker och tjänstemän som far med osanning och okunnighet är svårt att komma ifrån, frågan är bara varför så många måste finnas i Nora? Att dessa personer under sju års tid, förlåt, jag glömde att det kommit in några nya/gamla stjärnor i kommunhuset under de senaste åren, förhalat byggandet och lagt över ansvaret på Nora BK är inte okej av de styrande. Att arvsfonden inte beviljade några pengar för byggandet är ju faktiskt inte Nora BK:s fel, om det är någons fel att det blev ett nej så får i så fall kommunen ta det ansvaret. Varför vill jag inte gå in på här men alla som är insatta i frågan vet att jag har rätt gällande det. Ta fram pengarna och bygg konstgräsplan/er och samtidigt så lägger man pengar till en allvädersbana för friidrotten på Norvalla. Jag hör redan argumentet från de styrande; Det finns inga pengar! Jodå, dessa finns! De kan börja med att ta bort tjänsten på kommunen som förut hette föreningsassistent, numera vet jag inte vad dom lindat in den i för namn. Den tjänsten tillkom för cirka fem år sedan för att gynna föreningarna. Jag undrar hur många föreningar i Nora som vet namnet på den person som har tjänsten? Sedan kan kommunen se om de årliga utgifterna till SBB för skötsel av idrottsplatserna i kommunen. Där finns det runt en halv miljon att omfördela varje år så att dessa pengar går till rätt ändamål och inte till tjänstemannalöner på SBB. Jag har ifrågasatt detta under flera års tid och för mig är det ofattbart att pengarna inte används till det som är tanken, det vill säga till att underlätta för föreningarna att erbjuda en bra verksamhet till sina aktiva.

Nu kom du ifrån lite av frågan även om jag förstår att konstgräsplan är viktigt. Vad händer med Nora BK?

-Rent sportsligt så måste jag dela upp frågan. När det gäller ungdomssidan så tror jag inte det kommer vara någon skillnad, i alla fall inte upp till 15 år. Därefter avgörs nog en del på vilken nivå representationslaget återfinns. Det är stor risk att talangerna måste flytta på sig om de inte ges möjligt att spela och utvecklas på hemmaplan.

-Då kommer vi in på seniornivå. När det gäller damsidan så tror jag att ett samarbete mellan föreningarna i norra länet är ett måste för att det i framtiden skall finnas damlag i regionen.

-När det gäller herrlaget så står man inför en tuff utmaning till nästa år. Det som man först måste göra är att bestämma sig om man vill vara en division 2-klubb och allt vad det innebär, både på och vid sidan av planen. Helt klart verkar varken kommun eller gemene man förstå fördelen med att ha ett lag högt upp i seriesystemet. Det är dock styrelsen som måste fatta det beslutet men det är också viktigt att det är fast förankrat i föreningen, det går inte att komma efter en tid och ångra sitt beslut. Tar man beslutet att satsa vidare på herrsidan så tror jag att den sektionen måste vara mer fristående, på så sätt kommer man ifrån skitsnacket om att ”alla pengar i föreningen går till herrlaget”. Det är också viktigt att man har kvar själen i föreningen och inte faller för så kallade lycksökare, läs agenter, som vill lägga in pengar i föreningen och som mottjänst vill fylla laget med utländska spelare där föreningen agerar ”skyltfönster” för framtida karriärer och intäkter till agenten.

Det låter ändå som att du ser mörkt på NBK:s framtid på seniornivå?

-Jo, fast ändå inte. Om invånarna och styrande i Nora börjar förstå vilken nytta och PR fotbollen, och även annan idrott i Nora, gör för kommunen så finns det hopp. Rent sportsligt vet jag att det finns en spännande lösning inför nästa säsong men sedan om den blir av är något som jag inte har vetskap om.

Jaha, kan det vara så att du kommer vara en del i det och därmed stannar i Nora BK?

-Haha, nej som jag sa förut så är jag inte kvar i NBK men däremot behöver jag inte byta färger till nästa år!

Hoppsan! Vad betyder det?

-Det blev i dagarna klart att jag kommer arbeta i Degerfors IF. Jag skall ha ansvaret för deras fotbollsakademi och tipselit, där U16, U17 och U19 ingår. Jag har alltid gillat Degerfors sätt att plocka fram nya talanger som sedan tar steget upp på elitnivå. Jag fick frågan för några veckor sedan om jag var intresserad av tjänsten och då det är ett härligt gäng runt både ungdomslagen och A-truppen så var det inte svårt att tacka ja.

Efter ett flertal möten med framför allt sportchefen Patrik Werner så märker jag att det är en hel del som är lika i Degerfors och Nora. Största skillnaden som jag märkt hittills är dock att både bredvid planen och på planen vill man utvecklas som förening och det passar mig.

-Det blir förstås en stor utmaning att sätta sig in i arbetet. Jag har dock redan träffat ett flertal ledare och efter den träffen så förstår jag varför Degerfors får fram så många talanger.

Grattis säger vi! Betyder det att vi kommer få se Noraspelare i Degerfors färger i framtiden?

-Nja, det är ju inte riktigt mitt bord att tala om för Werner och tränarna vilka som kan/borde spela i Degerfors. Men vem vet, det kanske blir någon/några samtidigt som det kanske även kan bli någon/några som går andra vägen…

Det låter spännande och vi följer utvecklingen. För din egen del, när börjar du i DIF?

-Egentligen kan man väl säga att jag börjar redan nu men kör en ”praotid” någon månad innan jag är inne i det. Det är dock två matcher kvar att coacha herrlaget i Nora och på lördag ställs vi mot serieledarna IFK Haninge på Norvalla. De har en stenhård kamp med Sylvia om uppflyttning då de står på samma poäng inför de två avslutande omgångarna. Vi har tidigare i höst slagit just Sylvia på hemmaplan och vi tog även skalpen på serietrean FC Newroz i senaste hemmamatchen. Vi kommer förstås ge vårt yttersta för att avsluta säsongen på ett snyggt sätt på hemmaplan. Jag hoppas också att det kommer mycket folk och stöder laget, speciellt som det är lite av ”sista natten med gänget” för en del spelare.

Okej, tack för pratstunden och lycka till i framtiden.

-Stort tack!

3 Comments

 1. Palmen har en poäng i att föreningsassistenten är en märklig tjänst.
  Men det finns fler tjänster som kostar oss skattebetalare pengar. Martingården är sedan länge utflyttad men det är fortfarande personal och chefer anställda. Antar att de ska hittas nya arbetsuppgifter åt i kommunen istället för att sägas upp.
  En satsning på konstgräs och
  allaktivitetshus kunde lätt rymmas i
  budget om man tittar på dessa tjänster.

 2. TUSEN TACK för att du fixade fram ett Guldkort till mitt barnbarns födelsedag i januari när de ännu inte var producerade. Service i det obemärkta.
  Och grattis Degerfors.
  Lennart Jonsson

 3. TUSEN TACK för allt du gjort för NORA BK o Lycka Till i Degerfors
  Utan Dig Peter hade vi inte fått uppleva den resa vi gjort under de sista åren

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.