Palmens tankar – del 2

NORA. 24i har ställt Nora BK:s sportchef Peter Palmqvist ”mot väggen” i en lång intervju om vad som är rätt och fel ifråga om beslut som tagits och rykten som florerat. Här kommer den andra och avslutande delen av intervjun.

I den inledande delen av intervjun med sportchefen Peter Palmqvist berättade han om sin bakgrund och om de rykten som florerat om att travvinster skulle ligga bakom satsningen med Nora BK.

I den här andra delen berättar Palmqvist om tiden som gått sedan han klev in i föreningens styrelse och om vad han vill med sitt engagemang.

När blev du involverad i fotbollen i Nora igen?

– Jag var som sagt och tittade på någon match i början då jag hade flyttat hem. Jag var inte så mycket på hemmafronten de första åren då det var mycket flackande runt för travets räkning men jag började vara med i gubbfotbollen på fredagar. Vid ett tillfälle frågade Per-Åke Gustavsson mig om jag ville bli med i styrelsen för NPBK, men jag sade nej då jag ansåg att jag inte hade tid. Frågan kom dock igen år 2010 och då tackade jag ja. Det första året var jag bara med på möten och hade inte någon större kontakt med ledare och spelare i föreningen. Året därpå blev jag mer delaktig runt det sportsliga och vi hade då ett flertal egna spelare som var för bra för division 6. Redan då föddes idén att satsa på den stommen för att kliva upp i seriesystemet för att på så sätt få kvar våra lovande spelare i föreningen. Vi vann också division 6 det året och gick rakt igenom femman året därpå.

– Säsongen 2013 så var jag drivande i ett kontroversiellt beslut då vi sparkade tränaren Thomas Gustafsson bara en vecka före seriestart! Tidpunkten var förstås inte alls bra och Thomas hade dessutom lett laget i avancemanget från division 6 till division 4. Jag var dock av den åsikten att vi löpte stor risk att åka ur direkt utan förändring och då Mårten Eriksson var ledig då han inte förlängde med Rynninge IK så ställde jag frågan till honom om han kunde tänka sig ta över. Efter att jag förklarat för honom att vi skall ha en ny tränare oavsett vad du säger så tackade han ja. Utan att förstås ha något facit så är jag av den uppfattningen att denna förändring gjorde att Nora BK är där dom är nu i seriesystemet, med Mårten vid rodret så har föreningen och spelarna tagit stora kliv på alla sätt.

– Just Mårten hade en stor del i att vi gjorde en spektakulär värvning av Magnus Wikström då han som kapten slutade i Örebro SK i allsvenskan. Då ”Mange” är kompis med Mårten så ställde jag tidigt frågan om han kunde spela hos oss. Det är förstås inget som jag ångrar utan ”Mange” var ett härligt föredöme för våra yngre spelare och att han nu är tränare i föreningen vittnar om att vi är en klubb där de flesta trivs.

Vad jag förstår så har du inga egna barn. Hur vill du som sportchef att Nora BK:s ungdomar skall vara och uppträda?

– Nej, jag har inte fått några barn. Jag har haft fullt upp att hålla reda på mig själv men har fått tre vuxna bonusbarn sedan min fru Lena kom in i mitt liv. Det är dock ändå enkelt för mig att ”fostra” NBK:s ungdomsspelare, ”ni skall vara tvärtemot som jag själv var både på och vid sidan av planen!” Jag hatar verkligen att förlora och det var något som jag hade mycket svårt att hantera som ung. Ränderna har väl inte gått ur helt men numera kan jag hantera ett nederlag på bättre sätt men man kan säga att förlora är inte min bästa gren!

Många förknippar dig med Nora BK. Vad säger du om det?

– Att det är helt fel! Jag får ofta höra att jag lägger ner ett stort arbete för föreningen, speciellt frugan tycker det. Jag är dock bara en av många i föreningen och ser vi till vår styrelse så har de lika stor del i att vi som förening är där vi är idag. Håkan Alstrin har varit med längre än jag har i styrelsen och han gör ett fantastiskt jobb där han jobbat in sponsorpengar varje år och varje år har han lyckats höja intäkterna. De tre tjejerna i styrelsen, Åsa Karlsson, Caroline Lundh och Karin Jardler, gör också ett fantastiskt jobb där den sistnämnda fick pris från kommunen år 2015 för sina insatser i föreningen. Sist, men egentligen först, är vår ordförande Mats Lindahl. Han har drivit byggandet av konstgräsplanerna under flera års tid och har även lagt ner mycket tid att få till ett avtal med gamla BKT gällande skötsel av fotbollsplaner i kommunen. Jag tycker själv att jag har svårt att få timmarna att räcka till på dygnen men med det högt uppsatta jobb som Mats har, har han ändå ork att lägga ner så många timmars arbete i föreningen och det är är imponerande.

Nu kom vi in på något som fick mycket skriverier, nämligen att Nora BK, och framför allt du, var mycket kritisk till hur fotbollsplanerna sköttes av ”gamla” BKT under en treårsperiod. Personförföljelse från din och Nora BK:s sida hette det från vissa håll. Vad säger du om det?

– Att BKT, och framför allt kommunen, skall vara glada över att vi framförde kritiken tidigt. För hade planerna fortsatt att skötas som nye entreprenören gjorde så hade framför allt Norvalla varit i behov av omläggning. Jag viker inte en tum på att upphandlingen som BKT gjorde gällande detta avtal var under all kritik och att det helt var deras fel att skötseln inte var bra. Jag vet att avtalet mellan kommunerna och dåvarande BKT sträcker sig i betydligt större omfattning än avtalen för idrottsplatser men jag kan ändå inte förstå hur man från BKT:s sida kunde vara så ointresserade av hur man sköter sina åtaganden mot kommunen.

Vad har du haft och vad har du för mål med Nora BK?

– Egentligen så har jag haft som mål redan från början att Nora skall få konstgräsplaner. Det spelar ingen roll hur många duktiga ledare och spelare vi har, utan konstgräsplaner så har inte våra fotbollsungdomar någon möjlighet att uppnå de mål som många av dom har, nämligen att bli bra fotbollsspelare. Bra ungdomsverksamhet och en förening för alla är en viktig del men också att det finns en topp gällande seniorverksamhet på dam- och herrsidan.

– Vår förhoppning är att vi i norra länsdelen skall få fram fler talanger inom fotbollen men då också kunna erbjuda dom bra förutsättningar för att utvecklas utan att behöva flytta eller resa i tidig ålder. Vi måste rannsaka oss själva, och framför allt vi i Nora BK, att vi fått fram alldeles för få spelare som lyckats gå hela vägen till det som många drömmer om, nämligen allsvenskt spel.

Till sist Peter, vad förväntar du dig av säsongen 2017?

– Att byggandet av konstgräsplanerna börjar i höst och att våra yngre spelare, både på dam- och herrsidan, tar stora steg i sin utveckling och är ledande spelare i respektive A-lag nästa år. Att vårt nybildade division 7-lag Nora FK blir en viktig del och förebild hur föreningar skall jobba med integration. Att alla våra ungdomsspelare och ledare har roligt i Nora BK. Att båda våra seniorlag spelar division 2-fotboll nästa år. Det sistnämnda lite av ett önsketänkande men ibland måste man tänka stort!

Banner

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.