Persson och Lagerman om bolagens affärer

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartiets Anders Persson och Mats Lagerman är kritiska till de ägardirektiv som idag gäller för de kommunala bolagen i Lindesberg. Därför vill man få till en uppstramning av ägardirektiven. Läs Landsbygdspartisternas korta debattinlägg här.

Hur mycket insyn ska kommuninvånarna ha i våra bolag?

Vi i Landsbygdspartiet har försökt att påskina dom dåliga ägardirektiv som finns just nu för våra bolag att förhålla sig till. På grund av direktiven kan bolagen göra omfattande affärer som både på lång och kort sikt påverkar kommunens ekonomi negativt!

Direktiven är så pass luddigt utformade att man i stort sett kan sälja av alla tillgångar om man från bolagets håll tror att det ska främja kommunen. Vi i Landsbygdspartiet tycker att det är dags för en översyn och uppstramning av ägardirektiven så att åtminstone politiken får chansen att säga sitt.

Vi är fundersamma på om andra partier tycker att allt är i den ordning ni önskar?

Anders Persson och Mats Lagerman

Landsbygdspartiet oberoende

6 Comments

 1. Du behöver förstås inte be om ursäkt, Anders. Det var bara ett ord som pekade åt alldeles fel håll. Själv behöver jag ibland rådfråga jordbrukare om sånt som rör deras specialområden, så det är väl inte skämmigt om jordbrukare rådfrågar ordbrukare – eller hur? 🙂
  För övrigt har ni tagit upp en viktig fråga – det verkar ju vara enklare att sälja ut kommunens tillgångar än att upphandla dasspapper …

 2. Ber så hemskt mycket om ursäkt ”gnällspiken” för att jag inte är så bra på att använda rätt ord i vårat debatt inlägg.
  Är ingen skribent i vardagen utan en lantbrukare o entreprenör. Har lättare att uttrycka mej i handling o tal men tränar på att bli bättre även i skrift.

  Mvh Anders Persson LPo

 3. Håller med dig därom Ulf. Kanske dax att se över demokrati nyttan av att kommunen fortsättningsvis SKALL äga och driva bolag. OCH definitivt höja ”ribban” med vilka företag som kommunen bör samverka / samarbeta med.

 4. Ett litet tips från coachen: ni menar nog inte ”påskina”, ni menar säkert ”belysa”. De två orden betyder inte samma sak. ”Påskina” har mer att göra med att luras – och det var väl inte det ni menade?
  .

 5. Det finns naturligtvis orsaker, till att man skapar kommunala aktiebolag.

  1: pengar
  2: ingen insyn från allmänheten
  3: personliga affärer och pensioner

  Det här är vad jag kan förstå, en variant på ”elefantkyrkogården”.

  Ungefär, som Oskarssons uttalande om att vi tar hand om ”våra barn”. (våra barn och andras ungar)

  Som en liten extrauppgift, vore, att göra en sammanställning över vilka som sitter i kommunens bolag

 6. Ulf Axelsson Vänsterpartiet. Uppenbarligen är det så att direktiven måste ses över Har undgått mig att det var så luddigt. Har levt i villfarelsen att beslut av större vikt
  i kommunala bolagen måste underställas Kommunfullmäktige.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.