Peter Jilke och Anders Berg fick applåderna.

Peter Jilke den som fick applåderna

Peter Jilke och Anders Berg fick applåderna.

LINDESBERG. LindeDagen 2018 avslutades med en debatt om Lindesbergs lasarett med överraskande många åhörare. Och kirurgen Peter Jilke var den debattör som drog ned applåderna från publiken.

På scenen för debatten om Lindesbergs lasarett fanns läkarna Peter Jilke och Anders Berg, politikerna Andreas Svahn (S) och Ola Karlsson (M) samt moderatorn Sture Åtterås, som också blev en del av debatterandet.

Och det var Peter Jilke som tog taktpinnen från start och också den som fick mest stöd bland åhörarna. Jilke förklarade vad ett akutsjukhus verkligen är och kritiserade den nuvarande organisationen för att inte kunna erbjuda en basal vård på Lindesbergs lasarett.

– Vi ska ju kunna ta hand om alla vanliga patienter, sade Jilke. En brusten blindtarm eller ett vanligt benbrott behöver inte transporteras i helikopter till Linköping.

Jilke fortsatte sin kritik med att vården måste handla om närhet och att det faktiskt är människor som behandlas.

– Även Meritor har gått ifrån det löpande bandet, sade Jilke.

Kritiken riktas, åtminstone politiskt, mot de så kallade länsklinikerna, något som regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn försvarade hårt. Den nuvarande organisationsmodellen ska utvärderas och kanske kan det innebära en och annan justering, men inte före valet, sade Svahn.

– Vi har motionerat om att utvärdera Lindesberg och Karlskoga nu, sade moderaten Ola Karlsson. Men vår motion röstades ned av bland andra Andreas.

En och annan hade nog hoppats att Andreas Svahn skulle komma till Lindesberg med ett helt annat besked, men Peter Jilke fick lov att påminna om vad saken handlar om.

– Det är dags att visa lite politiskt mod, sade Jilke. Gör om och gör rätt.

Även Anders Berg fick applåder när han frågade hur kompetent personal ska kunna rekryteras i framtiden.

– Flera vårdcentraler har ju inte ens läkare och än mindre någon som kan handleda studerande läkare, sade han. Och kirurgen på Lindesbergs lasarett har tidigare haft ett mycket bra rykte bland AT-läkare och många har sökt sig till Lindesberg och sedan stannat kvar. Redan nu kan jag säga att det ryktet inte finns kvar.

Lindesbergs lasarett kan alltså bli årets valfråga i den norra länsdelen. Och en verkligt knepig fråga för de kommunala företrädarna inom Socialdemokraterna, där långt ifrån alla håller med Andreas Svahn.

Från vänster Anders Berg, Peter Jilke, Sture Åtterås, Ola Karlsson och Andreas Svahn.

1 Comment

  1. Bra jobbat Peter Jilke och Anders Bergh, ni ser verkligheten, vi hör bara rykten. Men MODERATA skattesänkningar tror jag inte gynnar Lindesbergs Lasarett som Akutsjukhus / Gunnar Lindgren Lindesberg

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.