Pia-Maria om livsmedelsstrategi

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartisten Pia-Maria Johansson ifrågasätter i ett debattinlägg varför kommunfullmäktige i Nora rösta ned ett förslag om kommunal livsmedelsstrategi, något som skulle ge kommuninvånarna en höjd självförsörjningsgrad. Läs Pia-Marias debattinlägg här.

Inte när det kommer till beslut

På Nora kommunfullmäktige i april tog Landsbygdspartiet oberoende upp ett förslag om att en kommunal livsmedelsstrategi skulle arbetas fram i kommunen. Den skulle garantera kommuninvånarna en höjd självförsörjningsgrad rörande livsmedel jämfört med vad kommunen har idag.

På regional nivå arbetar med en handlingsplan mellan Region Örebro och Länsstyrelsen och det är beslutat att den planen ska ha ett tillväxtperspektiv där självförsörjning finns med mer indirekt.

Parallellt arbetar Länsstyrelsen med beredskapsperspektivet och då är givetvis livsmedel en viktig del. Ännu finns inga skrivningar om mål för självförsörjningsgrad men indirekt är en ökad svensk och lokal livsmedelsproduktion det övergripande målet i handlingsplanen, vilket innebär en ökad självförsörjning.

En kommunal livsmedelsstrategi innebär i detta sammanhang att man ser till kommunens utgångspunkter förutsättningar och framtida möjligheter. En höjd självförsörjningsgrad innebär att man satsar mer på svenskproducerad mat i på skolor och äldreboenden. Konkret kan det innebära att strategin är att menyerna i kommunen kan utformas så att man tar hänsyn till säsong, helgdagar och årstider. Personal bidrar till att grundlägga goda måltidsvanor vilket även kan innebära att man informerar om vår mat i skolor etc vilket i sin tur ökar medvetenheten bland oss kommuninvånare.

Ovan innebär förhoppningsvis att man i kommunen på sikt eventuellt skulle kunna öka produktion av livsmedel och öka arbetstillfällen.

Detta kan man ju tro skulle vara ett förslag som föll ”i god jord” utifrån att politiker i alla möjliga sammanhang uttalar sig om vikten av svensk mat och medvetenhet.

Men inte i Nora fullmäktige. Där röstade endast 8 ledamöter (inkluderat LPo 1 röst) för en kommunal livsmedelsstrategi, medan 22 röstade ner motionen. Tänk vad lätt det är att säga att man är positiv till något, men när det kommer till beslut blir det något helt annat.

Pia-Maria Johansson

Landsbygdspartiet oberoende Nora

4 Comments

 1. Hillybilly

  Du ligger nog lite bakefter.

  ”White trash” har vi gott om och när det gäller skjutande, så blir det att lyssna i Pershytteskogarna.

  Att inflyttningen till Nora, hamnat i ett tveksamt läge, beror på den befintliga populationen.
  Hög arbetslöshet, konstig politik och lönebidragsanställda, i stället för riktiga företag.

  Så nog har Nora tagit till sig de amerikanska ”trash” kulturen, men inte har det något att göra med livsmedelsberedskap.

 2. Främlingsfientliga varghatande survivalister… Får vi snart höra om allas rätt att bära vapen också så är det här partiet inte långt från att bli en riktig redneck-sekt…

 3. Felet ligger nog hos skolan.

  Usel utbildning, ger dålig läsförståelse. Exempelvis, förstår man inte flerstaviga ord, som
  ”den goda jorden”.

  Marxisterna trodde att 5 års planer skulle försörja
  befolkningen.
  Noras röda, tror att Europa skall skicka mat till oss.

  Men tänk om det så att säga ”skiter sig”. Det finns vad jag vet inta några förråd för det previligierade skiktet, man kanske har hemliga sådana.

  Alltså ut på landbygden och handla av bondens överskott. om han vill sälja !

 4. Du måste förstå Pia Maria att om man inget gör ,gör man inget fel. Du skall se att snart så säger alla partier att vi skall ha en LEVANDE landsbygd.Det är ju val i år !!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.