Pia-Maria om obefintlig transparens

INSÄNDARE/DEBATT. Oppositionsrådet i Nora Pia-Maria Johansson (LPo) frågar sig i ett debattinlägg vad som hänt sedan den politiska majoriteten valde att stänga sammanträdena i kommunstyrelsen. Har det blivit en livligare debatt i kommunfullmäktige? Läs debattinlägget här.

Alla ärenden man kan stoppa stannar i KS

För ett år sedan i Na och 24i bergslagen beskrev vi LPo vårt missnöje med att släcka ner öppenheten i Nora genom att stänga kommunstyrelsen. Majoriteten kände sig nöjda: nu skulle fler ärenden upp i Kommunfullmäktige och mer livfullhet i diskussioner. ”Hoppsan Kerstin” säger jag. Hur blev det då?

Jo, alla ärenden man kan stoppa stannar i Kommunstyrelsen (Ks), nu senast bandyfrågan som kommer att avgöras Ks i alla delar utom bidraget som tidigare är beslutat av fullmäktige och därmed MÅSTE tillbaka.

Detta förfaringssätt med ärenden innebär att möjligheten för påverkan från andra än majoriteten själva omöjliggörs/begränsas kraftigt och slutenheten runt vad som händer i kommunen ökar

Ordförande i kommunfullmäktige prioriterar även bort oppositionens enda möjlighet till protest genom att inte ta upp motioner, interpellationer (läs frågor som ofta leder till debatt) och enkla frågor. Han hänvisar till Corona och menar att mötena ska göras så korta som möjligt

När han sedan förstår (efter påtryckningar) att han inte kan stoppa motioner och frågor går de ut efter dagordningen

I oppositionen blir vi först lättade, men då väljer majoriteten att INTE SVARA på enkla frågor och interpellationer trots att det strider mot arbetsordningen och frågorna är inskickade enligt alla rutiner. Däremot tillåts en tjänsteman (från majoriteten) att tala i närmare en timme. Hur tänkte han då undrar man?

Har kommunen blivit bättre då?

Avgör själva… Ett antal ärenden som kommunen beslutat om får man backning på i förvaltningsrätt och mark- och miljödomstolen. Fler väntar. Fortsatt minus på närmare två miljoner i förhållande till budget. Vi räddades som vanligt av statliga pengar.

Sämre NKI (nöjd kundindex via enkät till alla som haft kontakt med kommunen) än förra året trots bra svarsfrekvens. Nu är vi, tillsammans med två andra kommuner, på botten.

Inte heller har man lyckats få upp ett förslag om att webbsända Kommunfullmäktige till beslut.  Däremot är man snabb när det handlar om deltagande på distans som berör politikerna själva också kräver digitala verktyg. Det verkar nästan som om det finns ett mycket medvetet kring transparensen trots vad man sa för ett år sedan när man stängde kommunstyrelsen

Ärligt talat, som S brukar rubricera sitt massutskick.

Låt detta bli ett år i parentes.

Tänk om och tänk öppenhet. Tänk service och delaktighet.

I sanningens namn ska dock sägas att några som gjort ett fantastiskt jobb är vård och omsorgspersonal som på boendena och i hemtjänsten lyckats hålla stången mot influensan vilket många andra kommuner inte lyckats med. Heder även åt öppenheten i denna fråga, till skillnad från kommuner som mörkar och givetvis dataavdelningen som snabbt fått digitala verktyg på plats i vardagsarbetet.

Pia-Maria Johansson, Landsbygdspartiet oberoende

7 Comments

 1. Vad är det för ”tjänstemannalarvande” ?

  Nån typ gjorde ett framträdande och och vill inte att det skall koma utanför
  kommunstyrelsens stängda dörrar.

  Är väl ”typ 100 00:- konsult” eller avvecklare eller någon annan dyr chefstitel

 2. Så istället för tjänsteman (från majoriteten) ska det alltså stå tjänsteman från majoriteten? Fortfarande lika obegripligt, det finns inga politiska tjänstemän i Nora.

 3. Svar till ”tjänstemän”
  Ett fel smög sig i i min text. Parentesen ska tas bort där det står (från majoriteten) Ber om ursäkt.

 4. Nora kommun har fått ”skräpstatus” ! Varför ?

  ”har en inte kommun i ryggen,” tja då kan vad som helst hända !

  Så här går det till i diktaturstater, så Nora är ett exempel på ”demokratur”,
  där ledareliten pressar undersåtarna. Vi ser det på hur ekonomin används för
  att göda ledningen. Exempelvis dubbelbemanninstrenden (två kommunchefer, två politiska ledare, ) Blir naturligtvis dubbla arvoden, bara att det också leder till pengabrist.

  Sen har vi ”byggutvecklingen” som ger rysningar för en vanlig skattebetalare.
  Men vi har det som vi förtjänar och det klokaste, är nog att följa efter butiksägarna och helt enkelt flytta.

 5. Det här var totalt obegripligt dravel, vad menas till exempel med en tjänsteman från majoriteten? Det allra märkligaste med den här kommunen är att majoritet och opposition verkar tävla inkompetens, jag har aldrig upplevt något liknande i någon kommun tidigare.

 6. S har aldrig stått för demokrati, öppenhet eller transparens.
  S har absolut inga ambitioner att låta någon annan ha en åsikt, deras enda åsikt om alla andra åsikter är ”håll käften”.
  Men så ser vi också hur kommunen faller i mätning efter mätning, även när det gäller antalet invånare.

 7. Denna ”slutenhet” är ett typiskt tecken på maktfullkomlighet, vilket S är vana vid. På tal om öppenhet är inte kommunen till för sina invånare?? Man kan ju fråga sig??
  Jag skulle till bibloteket idag (fredag ) ,men si det var ju stängt. Man kunde komma in endast om man hade avtal med kommunen??? Törs man göra avtal med kommunen??
  Synd bara att det är sä långt till nästa val. Men då är det väl an annan ton i pipan!!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.