Pierre trampar för mäns hälsa

NORA. Med visionen att inget barn ska behöva säga ”hejdå pappa” cyklar Pierre Mörck från Boden till Trelleborg i förhoppningen att samla in pengar och väcka intresse för mäns hälsa.

-Jag hoppas att min insats kan få någon att göra ett medvetet val och börja röra på sig, säger Pierre Mörck under stoppet i Nora.

Pierre Mörcks pappa dog i hjärtinfarkt när Pierre var ung för 30 år sedan. En bidragande orsak till att han idag försöker få svenska män att välja en sundare livsstil.

– Släktträdet har inte de livligaste av rötter, där alla har mött samma öde på ena sidan av trädet. DNA och sina gener är det svårt att göra något åt, men livsvalen kan vi absolut påverka, säger Pierre på torget i Nora.

Pierre Mörck är initiativtagare till Movemberutmaningen som med tydligt fokus på fysisk aktivitet har samlat in 600 000 kronor till cancerforskning och mäns hälsa. Tidigare simmades hela sträckan mellan Rättvik och Leksand och nu i juli cyklas sträckan Boden-Trelleborg för att utmana kring frågan om stillasittande och inspirera till rörelse. Ett av stoppen blev Nora med under fredagen.

-Vi vuxna är förebilder för unga, säger Pierre. Kanske skulle vi sluta prata om att träna och istället fokusera på vardagsmotion.

Pierre Mörck är noga med att inte trycka fram något standardkoncept med elitträning som bas. Istället vill han inspirera till rörelse, hur lite det än är.

-Jag har ingen bakgrund som elitidrottare, säger han. För något år sedan hade jag aldrig suttit på en racercykel. Men kan jag få några att börja sköta sig bättre är min insats minimal.

Movemberutmaningen har hittills samlat in 600000 kronor till forskning om mäns hälsa och Pierre är glad för varje man som väljer ett friskare liv.

-Idag är det många som inte sköter sig, säger han. En promenad till affären eller en cykeltur till jobbet är stora framsteg. Det hoppas jag på.

Hitta Pierre Mörck på

https://pierremorck.wixsite.com/pierresonlig

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.