Magnus Wetterholm och Agneta Pleijel från Stadra Teaters föreställning 2014. Foto: Bert Parsmo

Pleijel och Hjalmar Bergman på Stadra Teater

i HÄLLEFORS B/KULTUR/NÖJE/NORA
Magnus Wetterholm och Agneta Pleijel från Stadra Teaters föreställning 2014. Foto: Bert Parsmo

STADRA. Att författaren Agneta Pleijel, för tredje gången, skrivit en ny pjäs, baserad på Hjalmar Bergmans ”Flickan i frack” direkt för Stadra Teater, låter som succé redan ett halvår innan pjäsen har premiär.

– Att vi på Stadra lyckas förena Bergman och Pleijel känns nytt och spännande, säger konstnärlige ledaren Magnus Wetterholm.

Hjalmar Bergmans ”Flickan i frack” utkom 1925 och var en viktig roman i svensk kvinnohistoria. Att Agneta Pleijel nu tagit sig an Hjalmar Bergman, direkt för Stadra Teater gör Magnus Wetterholm extra glad.

– Under alla tjugo åren på vår Stadrascen, har vi lyft fram många, många olika svenska författarskap. Det är nu spännande att tänka på Hjalmar Bergman, som så ofta lät sin konstnärliga själ ikläda sig kvinnliga gestalter, när han här får möta en modern författare som Pleijel med ett författarskap i myllan av vad det är att vara kvinna idag. Vi tror att Pleijel på ett väldigt kärleksfullt sätt kommer att beskriva denna historia. Och att det blir på hennes alldeles egna fria sätt, säger Magnus Wetterholm.

Efter de stora framgångarna 2012 med Agneta Pleijels ”Hör musiken söker efter orden”, om Hjalmar Gullberg och 2014 ”Efter mitt eget huvud”, om Agneta Horn gör nu Pleijel sin egna och högst fria dramatisering av Hjalmar Bergmans roman Flickan i frack, premiär 6 juli 2018.

– Flickan i frack, Hjalmar Bergmans muntra miniroman från 20-talet, är en underbar utgångspunkt för en revypjäs, säger Agneta Pleijel. På 20-talet slog ett nytt kvinnoideal igenom: La Garconne, den oförvägna pojkflickan. Sen följde feminismens framstötar för demokrati, Eros och jämlikhet. Med bakslag förstås, krig och totalitarism, fram till dagens duktiga flickor som bränns ut av kraven på sig själva. Flickan som drar på sin brors frack i Örebro vet kanske inte vad hon satte igång, men det var en hel del. Hur blev hon så tuff och varför fick hon gråta så mycket? Musik och dans och försvar för det bästa i människan, som är kärleken.

Biljetterna släpps på Teaterfoajén i Nora och nortic.se den 9 december. Under Nora julmarknad den 9-10 december har Teaterfoajén öppet mellan kl. 10-16, då säljs också presentkort till föreställningen att ge bort i julklapp. Spelperiod 6 juli – 5 augusti 2018.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.