Plusresultat trots verksamhetsminus

LINDESBERG. Lindesbergs kommun uppvisar ett plusresultat på 40,3 miljoner den sista augusti. Ytligt sett ett lysande resultat, men under ytan visar det sig att de verksamheter politikerna styr över går minus.

– Inte mycket av resultatet kommer från verksamheterna, sade ekonomichefen Gunilla Sandgren vid ett extra sammanträde i kommunstyrelsen på måndagsmorgonen.

Egentligen är resultatet till och med den sista augusti ännu bättre. Men från de 53,1 miljoner som är det verkliga resultatet måste 12,8 miljoner i reavinst från försäljningen av Stadsnät räknas bort. Reavinster får inte räknas med i de officiella kommunresultaten.

Men det fina resultatet ska alltså tas med en nypa salt.

Tittar man närmare visar det sig att kommunens finansförvaltning både räddar ett underskott och skapar ett bra överskott. Återbetalning av så kallade Afa-pengar har inneburit ett plus med 22,4 miljoner, ökade skatteintäkter 8,6 miljoner och lägre avskrivningar och hyror har inneburit ett plus mot budget med 7,2 miljoner. Kommunen har också finansiella intäkter på 1 miljon samt reavinsten efter Stadsnät.

– Mycket av de här intäkterna är av engångskaraktär, sade Gunilla Sandgren.

Tittar man däremot på politikernas verksamhet, nämnderna, är resultatet inte lika lysande. Kommunstyrelsen har ett minus med hela 8,9 miljoner, mycket beroende på kostnader för Stadsnät. Barn- och utbildning visar ett plus med 0,5 miljoner och Socialen visar ett minus på 6,7 miljoner. Totalt visar verksamheterna ett minus på 15 miljoner.

Sett till hela kommunkoncernen minskar resultatet. Linde stadshus uppvisar ett minus på 2,7 miljoner, Linde Energi ett överskott på 22,7 och Falab ett underskott på 0,7 miljoner.

– Prognosen för bolagen är 6,6 miljoner sämre än budget, konstaterade Gunilla Sandgren.

Ingen av kommunstyrelsens ledamöter hade någon fråga och delårsrapporten skickades därmed vidare till kommunfullmäktige.

– Och jag tycker vi skickar med att alla gör vad som går för att hålla budget, avslutade kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (S).

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.