Från vänster Linda Svahn (S), Per Söderlund (SD), Gunilla Remnert (V), Mats Seijbolt (SD), Agneta Nilsdotter (MP) och Ulf Axelsson (V).

Politikerna höjde sina löner ordentligt

Från vänster Linda Svahn (S), Per Söderlund (SD), Gunilla Remnert (V), Mats Seijbolt (SD), Agneta Nilsdotter (MP) och Ulf Axelsson (V).

LINDESBERG. Politikerna i Lindesberg tycker uppenbarligen att de tjänar för dåligt och vid onsdagens sammanträde i kommunfullmäktige beslutade man om nya löner, som framför allt gynnar de heltidsarvoderade kommunalråden.

I ett läge där Lindesbergs kommun står inför ett svårt budgetarbete med tuffa besparingar väljer alltså kommunfullmäktige att höja arvodesnivån, framför allt för de som arbetar med politik på heltid.

Politikerna utsåg en arvodesgrupp, med kommunalrådet Linda Svahn som ansvarig, och gruppen har kommit fram till att en rad förändringar behöver göras. Bland annat likställs uppdraget som kommunstyrelsens ordförande med en riksdagsledamot, något som innebär en löneförhöjning med 6590 kronor i månaden, upp till 65400 kronor i månaden. För övriga kommunalråd och för oppositionsrådet innebär onsdagens beslut en höjning från 52280 kronor i månaden till 55540 kronor, en ökning med 3260 kronor i månaden.

De flesta ledamöter i kommunfullmäktige tyckte att arvodesgruppen i stort gjort ett bra jobb, men flera reagerade över kommunalrådens stora löneökning.

– Det här ger tokiga signaler i ett läge där vi måste spara, sade Per Söderlund (SD). Man gör inte ett bättre arbete med ett högre arvode.

Sverigedemokraterna yrkade på klart mindre höjningar än det föreslagna och dessutom ville man att övriga arvoden skulle sänkas med 20 procent jämfört med arvodesgruppens förslag.

– Totalt sett sänker vi arvodena med 99000 kronor, sade kommunalrådet Linda Svahn (S). I övrigt har vi valt att harmonisera lönerna med riksdagslönerna.

– Det är bra att arvodena minskar, kontrade Per Söderlund. Men det finns ändå ingen anledning att höja rådslönerna.

Flera ledamöter hade liknande invändningar som Per Söderlund.

– Vi vill hålla nere arvodena, sade Gunilla Remnert (V) Därför vill vi ha kvar rådslönerna på 2018 års nivå.

– Vi vill frysa rådslönerna på årets nivå, sade Agneta Nilsdotter (MP). Kommunalråden kommer nog att överleva ändå.

– Det står i underlaget att kommunalråden ska använda sin tid 100 procent till Lindesbergs kommun, och det tycker jag inte att de gör, sade Mats Seijbolt (SD). En del har ju uppdrag överallt.

– Det får inte finnas politiker som drar ifrån de som har gett dem mandatet, sade Ulf Axelsson (V).

En sansad debatt där en hel del argument säkert sved, men där Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern redan i förväg kunnat räkna ut att det höjda arvodena och lönerna skulle gå igenom. Hur smart det är att ta ett så pass kontroversiellt beslut strax innan ett val får väl visa sig, men de höjda arvodena klubbades med reservation från Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

13 Comments

 1. Pär, min uppfattning är följande, arvodesgruppens uppdrag var att arbeta fram och föreslå ett långsiktigt hållbart ersättningssystem, oavsett leveransbrister under en mandatperiod, såsom nu föreligger. Kom ihåg att kommunens högste tjänsteman har en markant högre lön än föreslaget arvode för dennes chef, kommunstyrelsens ordförande.
  Jag ber Dig också betänka att SD´s styrelseledamot i Linde Stadshus AB, under 4 år, deltagit i att underlåta att spara en halv miljon kronor om året åt skattebetalarna genom att rensa bort den helt omotiverade lönen för VD i bolaget, tillika högavlönad Kommundirektör.

 2. Helt rätt, visa CV för att utvärdera om HEN är kvalificerad för jobbet/uppdraget! Det är inte bara ”truten” som säger att HEN är rätt person, så är det inte ute i arbetslivet.

  I annat fall, bli arbetslös o lev på A-kassa o ev bidrag. Det är inte lätt för dom att sätta sig in i andras situation, dom är politikerbroiler, kan inget annat, men lova de kan dom men ALDRIG hålla sina löften.
  Det är val i sept se till att få in kvalificerade på politikernivå. Vi har dom vi väljer, eller hur?

 3. Jag har 25 års erfarenhet som grundskollärare.Jag har studerat vid flertalet av Sveriges högskolor och universitet under 8 år. Jag och min familj har kämpat tillsammans under alla år för att få vardagen att fungera under min studietid. Efter två olika lärarexamina började pappersexercisen med Skolverket för att erhålla lärarlegitimation. Lärarleg. krävs för en tillsvidareanställning som lärare. Under mitt yrkesliv har jag alltid arbetat heltid. Jag har haft förmånen att få vara frisk och jag har trivts med mitt jobb. För ca 1 år sen drabbades jag av allvarliga fysiska symptom som uppkommit p g a. otroligt hög arbetsbelastning under en lång tid.
  Jag har insett för länge sedan att utbildning och erfarenhet inte betalar sig i lönekuvertet. Jag är inte ens i närheten av politikernas löner… Jag förstår att många av Sveriges lärare tröttnat, och väljer att lämna detta i grunden fantastiska yrke. Mitt råd är att tänk på att ”se om ditt eget hus” som politikerna gör. Blir du dessutom sjuk p g a. ditt arbete kanske du inte ens blir sjukskriven. Jag fick ta strid för detta/söka privat sjukvård för att bli trodd på och få adekvat hjälp.

 4. Varför skall de ha påökt…stan börjar se förfallen ut. Ogräs och skräp överallt. Tycker inte de gör ett bra jobb och söker man någon på nämndhuset är de aldrig på plats och inga svar på mail…sände ett till Moderaterna före förra valet och har inte fått svar än. Att sedan dra på oss väljare försörjnings för invandrare för åratal framåt är väl ingen reform att skryta med precis. Tycker som föregående att de skall lägga ut sina meriter på nätet till allmänt beskådande.
  Gäller att minnas det här innan valet så man vet var man skall lägga sin röst.

 5. Har full förståelse, för att Bergslagens ”elitpolitiker”, behöver mer pengar.

  Fanns en öststatskärring, som samlade på skor. Sånt
  kostar som bekant; skor, väskor, Teslor, mm.

  Var hämta kosing ? Visst fan vi har ju skattebetalarna och funktionsfolkets gratisresor.

  Lätt som en plätt. Dra in bidragen så har vi pengar
  till exempelvis ”förmånscyklar” och annat godis.
  Räcker kanske till lite ”gourmetmiddagar” också.

 6. Lön ska betalas i förhållande till ansvar.
  Om dessa politiker kan hållas ansvariga för deras tjänster så kan man kanske börja reflektera över nivån på deras inkomst.

  I deras fall kan dem inte hållas ansvariga för något nämnbart.
  Det betyder att deras löner skall ligga på normal nivå.
  Dvs närmare 35-40k. Inte mer.

  Helt sjukt hur dem har lyckats med detta.
  Hoppas dem bjuder in all lindebor på grillfest på egen bekostnad.
  Dem vill ju invånarnas bästa, eller?

  Angående utbildning så sänder det otroligt dåliga signaler till ungdomar att man kan nå dessa löner utan universitetsutbildning. Skamligt att vi inte kan rekrytera riktig kompetens utan istället låter våran kommun drivas av ”sandlåde”-folk!

 7. Mycket vill ha mer utan tanke på de besparingar som drabbar de svagaste i samhället!
  Har inte Irja och hennes stab nog med lön med tanke på vad dom uträttar, men förebilden Stefan Löfven som har mest av alla ledare i världen är väl ett föredöme och en förebild för de styrande i Lindesberg, med tanke på egen belöning för så kallat arbete för kommuninnevånarnas bästa !

 8. De är inte värda sina löner,snackar bara bajs,lever inte i realiteten.Kom ur bubblan o se hur samhället har utvecklats till det sämre.Den dagen NI politiker lyckats vända trenden,då kan ni/vi snacka om högre arvode!!Förresten,alla pensionärer,när höjs deras inkomst??

 9. Jaha men ingen nämner vad dom får i bidrag när dom slutar och hur länge m.m, som vanligt kapitalistiska kommunister som delar täcke och säng, svinigt !

  SÄNK ARVODERNA nu till arbetarklassens löner 18-25000 kr före skatt UTAN att få en massa gratis saker som arbetsbild, resor m.m !

 10. Vill man ha en bra lön ska man bli politiker, man behöver inte ens ha en examen från varken universitet eller gymnasium!

  Hur många av Lindes (hela landets) politiker har en universitetsutbildning…eller ens fullständiga betyg från grundskola och gymnasium?

  Kommunpolitiker, landstingspolitiker och riksdagspolitiker skulle aldrig få sitta om dom inte har relevant gymnasie och universitetsutbildning. Nu sitter människor som inte kan räkna o bestämmer om hur miljarderna ska användas. Det är horribelt!

 11. De här arvodeshöjningarna får skattebetalarna ta som ren provokation och bevis för att politikerna prioriterar sina löner vilket de tycker sig förtjänta av.
  Vad har tex Per-Ove Lindqvist(M)tillfört som oppositionsråd under flera mandatperioder.Ska kanske hans arvode bytas ut till försörjningsstöd i stället.Han har fast månadslön samt extra arvoden för styrelseuppdrag som genomförs på ordinarie arbetstid i Kommunen.Är han ensam om att kunna sitta på två stolar samtidigt?Nej då inte när det gäller råd och oppositionspolitiker då funkar det bra.
  Irja Gustavsson(S)med utbildning som undersköterska i bagaget tillåter sig att höja sin lön med 6590kr/mån.
  Har jag fel om din utbildning kan du gärna lämna ditt CV för allmän beskådan.
  Är det här lönerna man ska ta höjd på när kommunalarnas löner ska förhandlas.
  Här leker politiker företagsledare med mångåriga studier bakom sig och som sätter sina löner och förmåner efter företagets inkomster och framgångar.
  Skillnaden är att politikerna tar våra skattepengar till feta löner när Kommunen samtidigt tvingas göra stora besparingar på våra kärnverksamheter.
  Med tanke på dessa lönelyft kan man tro att det är en välmående kommun där det inte behöver vändas på slantarna.Men skrapar man lite på ytan upptäcker man något helt annat.Nämligen att kommunen lever på lån och bidrag där lånetaket är nått och pensionsskulden eskalerar.
  Den här månadshöjningen av arvodet till en politiker kan jämföras med vad en fattigpensionär ska leva på en hel månad med er sossepolitik.
  Nu är det tydligen bättre tider på väg och dom mörka molnen om behov av skattehöjningar för kommuninnevånarna har flugit all sin väg.

  Rösta rätt det finns alternativ för Sverige.

  R

 12. Mycket vill ha mer.
  Men de som verkligen behöver, helst -.
  Politiker vill lika, är att sitta kvar.

  Nytt val där alla röstar å få bort ja-sägare till nuvarande bestämmare, där alla säger ja-å amen till den som sitter i makten!!!!

 13. Det är sådant här som gör att det samlas gröna flugor runt köttgrytorna.

  Pengarna till det här kom naturligtvis från himlen,
  eller togs de möjligtvis från äldreomsorgen.

  Tittar man på hur pass kriminella de här är, så får man en uppfattning om vad den sk ”demokratin”, är värd.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.