Populärt att söka sina rötter

slakt-2LINDESBERG. Att söka sina rötter har blivit allt mer populärt. Borta är de gamla microfilmskorten och allt har blivit digitaliserat. 

– Släktforskning blir bara större och större, det är populärt att söka sina rötter, säger Lisbeth Axelsson, aktiv i Linde Bergslags släktforskarförening.

I Masugnen samlades cirka 30-talet utställare och föreläsare för att inspirera besökarna att söka djupare i släktleden. Det är Linde Bergslags släktforskarförening tillsammans med Nora släktforskarklubb som anordnar temadagen. På plats fanns personer med stor kunskap som kunde ledsaga besökarna i alla dokument som finns digitaliserade på nätet. Borta är microfilmskorten och beställning av kyrkoböcker. Nu finns de flesta kyrkböcker och slakt-1husförhörslängder fotograferade.

– Många blir nyfikna, säger Lisbeth som själv började släktforska för fem år sedan. Släkforskningen har resulterat i USA-resor för att söka sina anförvanter som emigrerat.

Många tänker på de klassiska släktträden med namn och årtal men det finns så mycket mer information att söka. Hur levde anfädren, vart bodde de, hur gick det i skolan, antal barn och yrken.

Men det är inte lätt att tyda de svarta krumelurerna som församlingarnas präster skrev ner.

– Idag finns det program så man kan träna sig att tyda texterna, säger Margareta Eriksson från Nora släkforskarförening. Släktforskarklubbarna anordnar både kurser och har öppethus för att hjälpa nyfikna.

Många livsöden hittar man när man släktforskar. Prästerna hade stort inflytande förr i församlingarna.

– En person kan vara inskriven som idiot, men när prästen flyttade så blev personen friskförklarad, skrattar Margareta.

ANNA MAGNUSSON
anna.magnusson@24i.se

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.