Rätt och fel om Palmen och Nora BK

NORA. Nora BK har haft stora framgångar under ett antal år och mycket av det som händer i klubben sätts samman med sportchefen Peter Palmqvist. 24i har gjort en lång intervju med Palmqvist, som kommer att publiceras i två delar. Här kommer den första.

Nora BK, tidigare Nora-Pershyttan BK, har gjort stora framsteg både på och vid sidan av planen de senaste åren. Klubbens A-lag nämns i år som en av favoriterna i division 3-serien och vid sidan av planen så är konstgräsplaner på gång att byggas.

En som oftast förknippas med Nora BK är Peter ”Palmen” Palmqvist, som titulerar sig sportchef i föreningen. 24i tänkte komma honom lite närmare in på livet. Då jag som undertecknad känner honom sedan barnsben så vet jag att man alltid får ärliga och uppriktiga svar.

Först av allt, berätta lite om dig själv?

– Jadu, hur lång tid har du? Uppväxt hos fosterföräldrar på Domargården i Pershyttan, ett stenkast från fotbollsplanen. Spelade de flesta bollsporter som ung men var mest lovande i fotboll. Hade väl liksom många ungdomar en dröm att bli fotbollsproffs men insåg ganska tidigt att jag inte hade motivation och inställning för att lyckas. Jag flyttade från Nora 1983 till Smedjebacken/Ludvika men var tillbaka i Nora och Nora BK under en kort sejour 1986 innan jag flyttade till Eskilstuna för andra gången. Första gången bodde jag där 1978 och spelade då i IFK Eskilstuna och det var ganska naturligt att återvända dit då jag hade min biologiska mor och mina syskon där.

– I detta skede av livet hade travet och spelet blivit en viktig del i mitt liv och jag slutade med fotbollen. 1989 gick flyttlasset till Stockholm där jag stannade i 10 år innan jag flyttade till Göteborg och blev kvar där i fem år. Jag arbetade under den här tiden helt inom spelbranschen och hade bland annat en egen travtidning.

Hemlängtan började dock göra sig gällande under tiden i Göteborg. Då min fosterfar bodde ensam i hus i Nora och behövde hjälp så var det inget svårt beslut att bli Norabo igen och hösten 2004 gick flyttlasset hit. Det är ett beslut som jag inte ångrat utan jag trivs bra. Jag jobbar fortfarande som konsult inom travet men åker inte alls lika mycket på travtävlingar som förr i tiden.

Just travet och spelandet ditt, en del elaka tungor säger att det är du som sponsrar Nora BK med spelvinster. Vad säger du om det?

– Att folk skall sköta sitt och skita i vad andra gör! Jag har läst, och även bemött, insändare på 24i där personer, naturligtvis under anonym pseudonym, ställt frågan om hur mycket jag har sponsrat Nora BK. Jag är rent ut sagt djäkligt trött på sådana människor. Går man till grannen eller den man möter i affären och frågar vad denne gör med sina pengar? Egentligen behöver jag inte svara alls på det men gör det nu så är den frågan ur vägen. Under de första åren som jag var med i styrelsen sponsrade jag föreningen, dock inte alls med några stora summor, men de senaste åren står föreningen stadigt på egna ben och jag är bara en del av styrelsen.

– Att folk runt omkring, speciellt i Örebros mindre klubbar, har åsikter och inte gillar NBK:s satsning är en sak. Men att det finns folk som springer runt och snackar skit som är boende i Nora, och som dessutom själva idrottat, är något jag blir förbannad över. ”Jag tycker inte det är något roligt att gå och titta då det inte är så många Noraspelare med i laget” är argument från vissa. Visst, det är spelare utifrån men jag undrar vart alla som ville se Noraspelare var då de harvade i division 6? Jag själv såg en match 2005 på Norvalla då NPBK var i sexan och man förlorade mot något ”Cafélag”, det var jag, fyra hundar och om jag räknade rätt 22 personer till. Konstigt att de som ”gnäller” nu inte var på plats och tittade då det bara var Norakillar i laget.

Vad menar du med att föreningar i Örebro har åsikter?

– Att en del har åsikter om hur Nora lyckas locka spelare. ”Bara för pengarna” är vad folk säger och tror sig veta och säger i nästa andetag ”i vår förening har ingen ersättning”! Bara bullshit! Det är konstigt att så fort en förening från norra länet gör en satsning så står ”småpåvarna” i vissa föreningar och gnäller som små barn. Men när klubbar från Örebro och södra länsdelen satsar och lockar dit spelare, då hörs det inga klagosånger…

– Att några spelare har ersättning i Nora BK är inget konstigt, det är så i alla föreningar i division 3 även om några inte vågar erkänna det. Jag är dock av den uppfattningen att många spelare är nöjda med hur bra föreningen fungerar och vad den står för som gör att de väljer att spela i Nora BK. Sedan att vi försöker jobba efter konceptet ”ställ frågan – du kan bara få ett nej” har gjort att vi tidigt kommit i kontakt med spelare innan andra klubbar ställt frågan.

Del 2 av intervjun med Peter Palmqvist publiceras i morgon fredag.

Posted by on 20 april, 2017. Filed under NORA,SPORT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.