Regionanställd ger replik till politikerna

INSÄNDARE/DEBATT. Signaturen Anonym regionanställd levererar i ett debattinlägg en rejäl smocka till de regionpolitiker som svarat på Peter Jilkes debattinlägg förra veckan. Läs det anonyma debattinlägget här.

Replik på Regionpolitikernas svar på Peter Jilkes skrivelse

Det är väl antagligen så att ni faktiskt tror på era egna ord eller också beror det på att det är ett val i antågande.

Men att gång på gång bemöta frustrerad och arg vårdpersonal med: ”Det finns ingen anledning till oro, vi SKA ha tre akutsjukhus och två förlossningsavdelningar kvar” är fruktansvärt oförskämt.

Förklara varför ni tror att NI vet bättre än oss som faktiskt jobbar i verksamheterna?

Vi känner oss trygga med det förändrings och utvecklingsarbete som pågår, det låter ju toppen att åtminstone ni fyra gör det. Det gör inte vi som upplever och jobbar i det!

Det gör inte heller de som sedan 2016 valt att avsluta sina chefsuppdrag, sina tjänster som sjuksköterskor och undersköterskor på grund av omorganisationen. Har ni frågat dem varför de slutar?

Nej jag tänkte väl det… Men det är ju klart, det är ju bara personalen som faktiskt bär och är sjukvården, varför skulle ni lyssna på dem?

Ni får den information som ni skaffar er, den information som levereras till er från förvaltningschefer och områdeschefer. Tror ni själva på att det är sanningen? Tror ni på att det är representativt för personalen och patienten? I själva verket är det ju så att väldigt liten del av personalen vågar säga sanningen – de är rädda om sina jobb, de är skrämda till tystnad. Sånt förekommer inte, tänker ni nu… Nej, det är klart ni inte visste eftersom de ni får er information av – är de som levererar hoten!

Jag anser att när en anställd som har jobbat med händerna mitt i verksamheten i MÅNGA år uttalar sig om katastrofen som ni driver sjukvården mot – så är det fruktansvärt kränkande att ni använder er av standardiserade politikerfloskler till svar.

SKÄMS PÅ ER!!

Denne modige person (Peter Jilke) har säkert varit med om flertalet försök till centraliseringar som landstinget/regionen försöker sig på med 10 års intervaller. Han har säkert sett att det aldrig fungerat, men att man hinner rasera mycket på vägen – sedan får man försöka bygga upp allt igen innan det är dags för nästa gruppering  att få storhetsvansinne igen.

Lite respekt från er vore klädsamt…

I hela landet pågår en utveckling av att koncentrerad vård för en ökad och jämlik kvalitet i vården, fortsätter ni.

Lite omvärldsbevakning kan man väl ändå kräva av er regionpolitiker. Jo det är sant man har sedan många år försökt sig på denna indelning av sjukvården, men i de allra flesta fall har man fått backa tillbaka.

Det finns inget positivt med dessa stora kliniker, ur personal synpunkt. Enligt mig är faktiskt en förutsättning att ha personal för att bedriva sjukvård.

Jag tror också på att specialiserad sjukvård skall bedrivas av få specialister – det blir allra bäst för patienten. Men det är en väldigt liten procent av all vård som är specialistsjukvård.

Den basala akutsjukvården är mängden, den vård som blir lidande för medborgarna i regionen i er iver till förändring. Den vård som ska vara nära och jämlik för alla. Precis enligt de rapporter ni svänger er med.

Man måste faktiskt bygga ett hus från grunden för att det ska bli hållbart, lägger du takpannorna först blir det inte speciellt stabilt…

Det spelar ingen roll hur många analyser och utredningar ni kan vid namn och viftar med – ALLA vet att resultatet påverkas av vad man stoppar in för frågor i en utredning. Jag skulle kunna leverera ett helt annat resultat på samma frågeställning.

Ni kanske lurar en del, men inte oss som jobbar i verkligheten. Ni ÄR INTE mina folkvalda längre.

Känn er fria att vidga era vyer och lämna Örebro och USÖ och kom gärna och hälsa på i Karlskoga och Lindesberg. Än så länge får ni nog komma in.

Då vore det kanske bra om ni faktiskt våga möta personalen och INTE gick guidade turer med verksamhetschefer eller områdeschefer. Det vore faktiskt dags att även personalen blev lyssnad på, att vi fick lämna vår och patienternas verklighet och framtid.

Vår beskrivning är inte bara mörk – DEN ÄR KOLSVART!!

För patienterna, men även personalen.

PS; om ni känner ett starkt behov av att kommentera dessa ord – bemöda er inte med fler klyschor eller valfläsk. Förtroendet för er är borta sedan länge och det finns inte en reparatör i världen som kan laga det.

Anonym regionanställd

3 Comments

 1. Alla dessa politikerbroilers som tror att de har uppfunnit hjulet igen.Länskliniker fanns på 80 och 90 talet men de lades ned pga byråkrati och olönsamhet. Sedan har det med jämna mellanrum förekommit kraftig lobbyverksamhet från vissa Örebro läkare att lägga ned Lindesbergs Lasarett och denna verksamhet har tydligen återigen kommit politikerna öron.Det finns 3 sorters lögner:lögner,förbannade lögner och statistik. Av statistik går det att få svar vilken sorts fråga man ställer och vilket svar man vill ha. Den ordning som nu förespråkas hos våra politiker saknat en viktig punkt.Nämligen empatin för patienterna och vårdpersonal…har våra kära politiker frågat dessa grupper..??? Eller det kanske inte angår oss alla..
  När man gick SSK utbildningen så var just empatin det bärande inom vård och omsorg men man kanske har ändrat kursplanen enligt direktiv från politikerna..
  Ang de 500 miljoner som socialdemokraterna skulle satsa på ambulansen gäller ju fördelat på hela Sverige och den summan motsvarar väl USÖ:s ambulans driftskostnader per år. Inte många mer kronor.mao till övers så slå er ej på bröstet politiker
  I samma veva lovade regeringen 14000 nya vårdanställda..??? Varifrån skall dessa personer komma..man vill ju ha kompetent personal och även språkkunnig personal.
  Ett bra sätt att få tillbaka personal vore att ge alla dvs uskor och syrror 10 000 kr mer i månaden i stället för att betala hyrpersonalen pengar finns tydligen.. då höjer man både statusen på yrken samt med mer personal så lättar arbetsbördan. För enkelt kanske..
  Man kan även renodla Regionens verksamhet till att endast gälla vård och omsorg..

 2. Jag vill rätta dig lite i din text ”Anonym anställd!
  Politikerna skriver att dom VILL ha tre akutsjukhus kvar.
  Inte att dom SKA ha det. (redan där finns all anledning till oro)
  Tänk så stora skillnader det är i orden vill och ska….

 3. Det här är risken med att rösta !

  Man överlåter all talan i ett antal år till människor, som tror att dom är mänsklighetens svar
  på överlevnad.

  I verkligheten är det de ”demokratiskt” valda, som fått en bingolott, att ordna för sina och ätteläggarnas framtid, på andras bekostnad.

  I kommande val gäller det att noga tänka efter och kolla politikernas bakgrund och förhållanden till pengar, innan man eventuellt släpper en röstsedel.

  Det är väl ingen, som längre tror att de styrande politikerna och tjänstemännen, jobbar för skattebetalarna bästa

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.