Regiondirektören svarar företagsledarna

INSÄNDARE/DEBATT. Den 11 april publicerade 24i ett debattinlägg från ett antal företagsledare i 24i-området, där man värnade om Lindesbergs lasarett som ett fullvärdigt akutsjukhus. Nu svarar regiondirektören Rickard Simonsson på debattinlägget. Läs Simonssons svar här.

Svar på insändare i 24i, 11 april 2018

Först vill jag tacka er, representanter för företag inom norra Örebro län, för ert engagemang för den hälso- och sjukvårdsverksamhet vi bedriver i länet.
Inom Region Örebro läns hälso- och sjukvård har vi i dag en mycket omfattande verksamhet med vårdcentraler, psykiatri, länssjukvård, länsdelssjukvård och högspecialiserad vård. Med länets kommuner sker också en vårdsamverkan som blir allt viktigare.
Tack vare en fantastisk utveckling av hälso- och sjukvården har möjligheterna att vårda och bota ökat kraftigt i ett tidsperspektiv. Den utvecklingen har kommit, och fortsätter att komma, länsborna till del. På så sätt är det ingen överdrift att säga att vi till länsborna i dag ger en bättre vård än vi gjorde igår.
En förutsättning för att upprätthålla den goda vården i länet är samverkan, och utvecklingen har inneburit att behovet av samverkan har ökat. Inget sjukhus klarar själv längre att ge den bästa vården, med den senaste medicinska kunskapen, inom alla områden. För att vi ska kunna behålla en hög kompetens och vårdkvalitet i länet måste vi fördela vårduppdrag mellan våra enheter. Den utvecklingen sker i hela landet, och den sker i vårt län.
Det finns i dag inte ett enda landsting eller region där samverkan mellan vårdenheter inte är nyckelordet. Landsting och regioner har dock valt något olika sätt att möta framtiden.  En del har valt att stänga akutavdelningar på sjukhus vilket har inneburit att antalet akutsjukhus har minskat i landet. Inom Region Örebro län har den politiska ledningen valt en annan väg, och den vägen är att behålla våra tre akutsjukhus men att öka samverkan genom länskliniker. Detta beslutades av en enig landstingsstyrelse i december 2014.
Den samverkan innebär bland annat att alla våra tre sjukhus utgör resurser för hela länets invånare. Det kan till exempel betyda att man som patient kan få åka till ett annat sjukhus, än det som ligger närmast, när man behöver vård som behövs sällan. Genom sådan koncentration ökar också vårdkvalitén. Ortopedin på Lindesbergs lasarett är ett gott exempel på det, som också väcker nationell uppmärksamhet. Ett annat exempel är specialiseringen av åderbråckskirurgi till Karlskoga lasarett. Och den som skadas allvarligt i en olycka i länet transporteras i dag direkt till Universitetssjukhuset i Örebro för att få den bästa möjliga vården. Det finns fler exempel på denna typ av specialisering som förbättrar kvalitén, och vi kommer att få se ytterligare exempel på det. Att göra den här typen av specialisering mellan sjukhusen i länet är möjligt tack vare att vi har tre välrustade akutsjukhus inom ett nära avstånd i vårt län.
Jag har som regiondirektör ett tydligt ansvar, och det är att se till att vi har förutsättningar för att kunna ge en god och jämlik hälso- och sjukvård i hela Örebro län. För att lyckas med det måste vi använda våra hälso- och sjukvårdsresurser samlat med ett gemensamt ansvarstagande för länsborna i hela Örebro län. På det sättet vill vi säkra en bra hälso- och sjukvård i norra länsdelen och i övriga delar av länet.

Rickard Simonsson
regiondirektör
Region Örebro län

Banner

4 Comments

 1. Mitt i det strida ordflödet finns bekräftelsen på att USÖ är länets enda akutsjukhus vid svåra skador/olyckor!
  Samtidigt pågår ombyggnaden av R50 mellan Frövirondellen och avfarten till Nora,en ombyggnad till sk. 2+1 väg, en vägutformning som är en långt större strypning för blåljuskörning med ambulans än en hederlig gammal landsväg.
  Varför har inte läns- och regionledning arbetat för att vägen byggs till 2+2 väg när det redan är beslutat att alla svårare akutfall ska transporteras direkt till Örebro?
  Det är inte bara patienten och besättningen i ambulansen som far illa av kökörning, att vara förare i ett långsamtgående fordon, t.ex. en skogsmaskin med en toppfart på 20km/tim och bli ifattkörd av ambulans under blåljuskörning på enfältsdelen av vägen och inte ha någonstans att gå åt sidan är en plåga. Tanken att det kanske är en bekant eller t.o.m. anhörig som ligger i ambulansen är nära.

 2. En viktig kärnfråga som ställdes den 11 april och av de 24 skribenterna av den omfattande debattartikeln i 24i den 1 mars kring sjukhuset i Lindesbergs framtid är fortfarande obesvarad: Varför måste kirurgkliniken i Lindesberg fjärrstyras från Örebro? Detta faktum har uppenbarligen skapat en djup förtroendebrist som bland annat lett till att 9 av 10 allmänna kirurger lämnat Lindesberg.

 3. Jag tycker det var mycket tydligt och jag håller med i det som sägs av Simonsom. Det jag vill ha svar på är varför man motar hem människor i livets slutskede från sjukhusen bara för att se att kommunerna skickar tillbaka dem med vändande bil? Varför ska våra gamla hamna i kläm för att kommun och region vill spara pengar? Är inte medborgarna det i både kommun och region? När ska kommun och region börja samarbeta kring vårdplatser för folk i livets slutskede? Eller är det regiondirektörens uppfattning att dessa ska skickas till Rynningeviken?

 4. Det var mycket bokstäver !

  Men går det att uttrycka det här skvalet med några enkla meningar ?

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.