Regionråden om sjukvården i norra länet

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg förklarar regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) och regionrådet Karin Sundin (S) hur man ser på sjukvården i norra länet, nu och i framtiden. Läs Svahn och Sundins inlägg här.

Vi prioriterar hälso- och sjukvården före stora skattesänkningar för de rikaste

Hälso- och sjukvården i norra länet är något att vara stolt över. Vid vårdcentralerna finns den nära vården som möter människor i vardagen och vid lasarettet bedrivs en högkvalitativa vård där bland annat bemötandet inom öppenvården rankas högst i landet i Dagens Medicins mätningar. Det är något som vi socialdemokrater vill fortsätta utveckla. För oss går det före stora skattesänkningar för de rikaste.
Just nu står vi inför ett vägval. Trots en god ekonomisk utveckling som följd av fler arbetade timmar i ekonomin och ökande tillväxt så växer kostnaderna i ännu snabbare takt. Andelen yngre och äldre i befolkningen kommer att öka framöver. Det ställer nya krav på välfärdens finansiering. Valet 2018 kommer därför bli ett val om prioriteringar: investeringar i välfärden eller sänkt skatt och privatiseringar?

Moderaterna är tydliga med vad de vill.  De väljer sänkta skatter med över 30 miljarder kronor, trots att de också ser den kommande utvecklingen. De som redan har mest ska få ännu mer genom ett sjätte jobbskatteavdrag och höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt. I riksdagen röstade de även nej till ett stopp för utförsäljningar av landets universitetssjukhus. Vi socialdemokrater vill istället investera i vår gemensamma välfärd, i regeringen vill vi fortsätta omfördelningen av resurser till hälso- och sjukvården och i Örebro län vill vi fortsätta bygga ut satsningarna på Lindesbergs lasarett och norra länets vårdcentraler.
Vi fortsätter investera i nya och moderna lokaler
De senaste åren har stora investeringar genomförts i Lindesbergs lasarett.  Våren 2017 var den nya större akutmottagningen klar efter flera års ombyggnation. I december öppnade en ny akutvårdsavdelning med flera vårdplatser.
Drop in-mottagning och investeringar stärker vårdcentralerna
Den nära vården vid vårdcentralerna ska vara trygg och tillgänglig därför erbjuds idag drop in-mottagning vid Storå och Lindesberg. Senast vid årsskiftet ska samma möjlighet finnas vid alla vårdcentraler i hela länet. Just nu pågår också bygget av en helt ny toppmodern vårdcentral i Lindesberg.
Mer personal med rätt kompetens
Den stora utmaningen för framtidens hälso- och sjukvård är att ha rätt personal på rätt plats. Därför investerar vi och den S-ledda regeringen i utbildning av specialister med bibehållen lön och i personalens arbetsmiljö. Satsningen på specialister vill vi socialdemokrater fortsätta bygga ut och vi vill framöver kraftigt öka de välfärdsmiljarder som ska stärka regionernas arbete.
Nu fortsätter vi arbetet för att stärka Lindesbergs lasarett och vårdcentralerna Nora, Lindesberg, Hällefors och Ljusnarsberg. Det kommer inte bli ett lätt jobb. Det kommer ta tid och framför allt kommer det krävs stora investeringar framöver. Därför prioriterar vi hälso- och sjukvården före stora skattesänkningar för de rikaste.
Andreas Svahn
Socialdemokraterna, regionstyrelsens ordförande

Karin Sundin
Socialdemokraterna, regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor

6 Comments

 1. Svahn och Sundin har två akuta patienter att ta om hand nu. Lindesberg och Karlskoga lasarett. De måste akut till operation innan de förblöder. Den skada som nu sker kan ta åratal att läka. Detta har inget med skattesänkningar i framtiden att göra. Åtgärder skall ske nu. När det gäller akuta patienter är tiden till eftertanke kort.
  Unga läkare kommer inte att söka sig hit under dessa förhållandena. Vad får vi då för sjukvård i norr och väster på sikt. Cirka 50% av de läkare som nu arbetar i norra länsdelen har börjat sin bana som AT läkare på lasarettet och vårdcentralerna i norra länsdelen och har sedan blivit kvar. Ett gott anseende bland unga doktorer är bästa sättet att rekrytera.
  Ni som är intresserade läs DN debatt 20 maj utmärkt redovisning av sjukvården i Sverige.
  Fråga det parti Ni tänker rösta på i regionvalet i höst hur man tänker slå vakt om lasarettet i Lindesberg.
  Förnärvarande gäller nog inte (s) som alternativ om Ni vill ha en bra sjukvård i norr. Man kan ändra sig och göra om och göra rätt!

 2. Tja, vad är det för märkvärdigt, att Strandhäll, skyller kaoset inom sjukvården på dom gamla och handikappade ?

  Sossarna i Nora är som vanligt inne i ”skylla på andra stadiet”. Förmodligen gjordes det för mycket barn på 40-talet eller något annat suspekt. Går inte att gå till val på !

  Nä här gäller det för det ”demokratiskt” styrda Nora,
  att verkligen bevaka ”inbördes förmerande”.

  Eftersom dom känner sig hotade, (socialen och kommunkontoret), Behöver man förstärka skalskyddet.
  Vore det dumt att flytta till Bryggeriet. Lite förstärkning av staket och vaktposter vid kuren.

  Pensionärer utan partibok släpps inte in.

 3. Annika Strandhäll,så j..vla dåligt att skylla på våra kära äldre som byggt o slitit i detta Sverige,att DE skulle sätta press på den svenska sjuka vården.Det är ju den stora flyktingströmmen som sätter press på allt i hela landet,så skyll inte på våra gamla,så gement.Annika,har du några anhöriga som pressar vården??

 4. Så här har det låtit från S i 30 år nu o allt blir bara sämre! Dags att se sanningen i vitögat o börja leva i verkligheten.

  Fler arbetade timmar i den svenska ekonomin är väl självklart då vi blir över 100000 nya medborgare VARJE ÅR! Så ökar också antalet arbetade timmar, eller borde göra det. Men sanningen är att andelen skattebetalare är 4,4% mindre nu än för 30 år sedan!

  Just arbetade timmar ska vi reda ut nu. 2016 fram till nu så har sossarna producerat låtsasjobb där man anses vara i arbete om man har en praktik på 2 timmar i veckan. För detta får man heltidsersättning. Kostnad fram tills i januari i år var 31,2 miljarder och beräknas kosta ytterligare 61 miljarder fram till 2020. Dvs över 92 miljarder för att få ner arbetslöshetsstatistiken från grupper ”som står långt från arbetsmarknaden”. 93 miljarder som kunnat spenderas på RIKTIGA jobb som ger skatteintäkter och betalar deras pensioner. Vem vill ta ett riktigt jobb om man får full ersättning för att gå till ett ”hittepåjobb” 2 timmar i veckan?

  När det kommer til svensk vård så har köerna aldrig varit så långa som nu, det är en direkt effekt efter den sista regeringens dåliga politik.

  Sen det viktigaste av allt. När det gäller pengar så är inte alltid mera pengar det som behövs. Det är god hushållning som gör vad man klarar av eller inte. Detta blir extra tydligt i skolan. Vi fullkomligen pumpar in miljarder i skolan och resultaten uteblir. ju mer pengar desto sämre resultat…verkligen lyckat eller hur!

  Mer skatteintäkter får man när ALLA drar sitt strå till stacken, det är dags att sätta press på dom som inte gör det…och då talar jag inte om höginkomsttagarna för dom betalar redan mycket mer än låginkomsttagarna, den som säger annat ljuger!

  (för den som tvivlar på mina siffror så finns allt att läsa på SCB och från regeringens egen utredningstjänst)

 5. Mer personal med rätt kompetens? Det är väl tydligt att det är tvärtom. De säger upp sig. Magstarkt.

 6. Annika Strandhäll(S) slog i Aftonbladet 26 april fast att:
  ’Det är inte flyktingmottagandet utan de allt fler äldre som sätter press på den svenska sjukvården.’
  Detta påstående har därefter spritts som en löpeld, i dagens tillvaro närmast som en skogsbrand, bland många politiker. Även företrädare för andra partier har deltagit i utpekandet av oss äldre som huvudsakligen vållande till pågående vårdkris.

  Här har på regionnivå påståendet relativiserats med formuleringen: ’Andelen yngre och äldre i befolkningen kommer att öka framöver.’
  Storleken på denna ökning av andelen äldre är enkel att finna i SCB:s Statistiska meddelanden BE 18 SM 1701.

  För den 10-årsperiod om inramar kommande mandatperiod, åren 2016 till 2026 ökar andelen personer över 65 år med 0,79%, dvs med mindre än 0,1 procent per år!

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.