Resultaten från valet börjar kännas trygga

BERGSLAGEN. Nattens valresultat i Bergslagskommunerna svajade en hel del och innehöll en del felaktigheter. Måndagsmorgonen innebär att siffrorna är lite mer tillförlitliga.

Det verkar inte enbart vara på riksnivå som man hamnat i ett knepigt parlamentariskt läge. I flera av 24i-områdets kommuner är läget ovisst och här följer en sammanfattning av det aktuella läget.

Lindesberg

Socialdemokraterna gör ett svagt val och tappar hela fyra mandat i kommunfullmäktige, samtidigt som Sverigedemokraterna och Moderaterna tar ytterligare varsitt mandat. Liberalerna, Miljöpartiet eller Landsbygdspartiet ser på måndagsmorgonen ut att klara varsitt mandat. Kristdemokraterna fram till två mandat och fullmäktige ser ut att få ett nytt parti i Landsbygdspartiet.

Nora

Valets enskilde vinnare är Landsbygdspartiet som mer än dubblar sina röster och ser ut att få tre mandat i kommunfullmäktige. Även Sverigedemokraterna gör ett starkt val och ökar till fyra mandat. Socialdemokraterna gör ett svagt val med och tappar två mandat, precis som Vänstern. MP tappar ett mandat och ett rödgrönt block har nu 15 mandat i fullmäktige. Alliansen ökar totalt med ett mandat (Moderaterna) och har totalt 10 mandat, men kan med hjälp av Norapartiet (3 mandat) och Landsbygdspartiet (3 mandat) skapa ett maktskifte i Nora.

Hällefors

I Hällefors ser Sverigedemokraterna ut som valets vinnare med ytterligare ett mandat i kommunfullmäktige. Grythyttelistan ser ut att vara valets förlorare då man tappar halva sin väljarkår. Moderaterna tar ett nytt mandat Landsbygdspartiet tappar sitt enda. Det ser ut att bli ett knepigt läge, som kanske bäddar för ett fortsatt samarbete mellan S och M.

Ljusnarsberg

Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet tappar varsitt mandat i kommunfullmäktige, och har tillsammans 10 mandat. Näst största block är Sverigedemokraterna med 6 mandat och Alliansen med 5 mandat.

Siffrorna är inte de slutgiltiga.

3 Comments

 1. Fast Norapartiet vill ju inte bilda majoritet i Nora. Så maktskiftet är ju inte inom räckhåll för M. De behöver samarbeta med S för att få inflytande i kommunen.

 2. Mja …

  Jag har en bild av några afrikanska skulpturer, i bakhuvudet. Består av några byälste, som sitter
  runt en eld och röker pipa. Dvs gammalt förnuftigt folk som resonerar om vad man skall göra.

  Tycker det är läge för det nu.

  Hemliga utskott, smussel, konsulter och sandlådebeteende, går ju uppenbarligen inte längre,
  utan leder raka vägen till ett ”Björnhammarsyndrom”

  Det är läge nu att sparka ut klanerna och samråda om ”va fan gör vi nu då” ?
  Men lukten från ”köttgrytorna, kanske är för stark ” ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.