Irja Gustavsson och Sture Åtterås avtäckte och invigde.

Rondellturbinen invigd och överlämnad

LINDESBERG. På fredagsförmiddagen invigdes den rondellturbin som konstnären Thomas Rydén gestaltat på uppdrag av Linde Energi AB. Samtidigt överlämnades konstverket till Lindesbergs kommun.

-Det här löphjulet är både tydlig och radiell och ser likadan ut från alla håll, sade Thomas Rydén. Stensättningen i rondellen symboliserar såväl solens strålar och vattnets virvlar. Jag hoppas att det här blir en snackis.

Länge har en liten gul byggnad fungerat som en omdiskuterad prydnad i den södra rondellen i Lindesberg, men från och med idag är rondellen ett konstverk med namnet TURBIN.

Att det är Linde Energi som står bakom konstverket kan tyckas konstigt, men samtidigt som TURBIN invigdes överlämnades detta som en gåva till Lindesbergs kommun och kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson tog tacksamt emot.

-Det är ett gammalt löphjul till en vattenkraftturbin, förklarade Linde Energis vd Jens Isemo. Vi ville med detta lyfta fram vattenkraftens betydelse för Lindesberg.

På plats vid invigningen fanns också lokalhistorikern Göran Karlsson och Linde Maskiners styrelseordförande Sture Åtterås.

-Den här platsen är en inkörsport för industrin i Lindesberg, sade Göran Karlsson.

-Konstverket visar elplatsens betydelse, sade Sture Åtterås. Det är viktigt att man förstår betydelsen för industrin i Lindesberg.

Sture Åtterås och Irja Gustavsson avtäckte den sten som ställts på plats vid gångvägen intill rondellen och där en förklaring till konstverket finns fastsatt.

-Det här är ett bra exempel på samverkan, sade Irja Gustavsson. På kommunens vägnar säger jag – tack.

Konstnären Thomas Rydén ligger bakom den konstnärliga gestaltningen och hoppas att TURBIN ska bli en snackis.
Jens Isemo förklarade varför Linde Energi gett sig in i den kulturella världen.
Lokalhistorikern Göran Karlsson berättade om platsens betydelse.
Linde Energis styrelseordförande Greger Nilsson är den som initialt kläckte idén med en turbin i rondellen.
Förbipasserande kan själva läsa historien krin TURBIN.

1 Comment

  1. Turbinen i rondellen vid södra infarten i Lindesberg lyfter det första intrycket vid besök i kommunen. Äntligen börjar rondellen likna något, en historisk påminnelse om verksamheten som pågått i området. Men det har dragits i ”långbänk” många gånger sedan rondellen byggdes. Inledningsvis med planterade buskar och blommor och sedan en grushög som toppades med ”lekstuga eller hundkoja”.
    Men det finns fler rondeller som behöver åtgärdas. Meritor-rondellen med bakaxeln symboliserar verksamheten i området, helt okej. Rejmes-rondellen är en ogräsodling. När de få tulpanerna blommat över och sedan maskrosorna fröat av sig är det inte annat än ogräs kvar.
    Den verkliga ”skamfläcken” är Lidl-rondellen. Gör något vid foten av ”kräftmjärden”. Enklast och lättast är något underhållsfritt, kanske med sten i likhet med det som gjorts i södra rondellen. Ett annat alternativ är några fina blomlådor sommartid.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.