Anders Svensson, Rotary.

Rotary anordnar Världspoliodagen

LINDESBERG. I morgon lördag anordnar Rotary Världspoliodagen. En årlig påminnelse om att polion i världen måste utrotas, skriver Rotarys Anders Svensson i ett pressmeddelande.

Rotarys vision och löfte om en värld utan polio formulerades 1985, då polion grasserade i 125 länder med tusentals nya fall varje dag. Rotarys vision var inte att stoppa spridningen, inte att minska spridningen, inte att halvera antalet fall – utan att utrota all polio i hela världen. Endast Rotary med sitt globala nätverk, sitt handlingskraftiga agerande och sina engagerade medlemmar förmådde att formulera en vision så stor som denna.

Tack vare Rotary och med stöd av Lions partners – WHO, UNICEF, CDC och Bill och Melinda Gates Stiftelse (sedan 2007) – har över 2 miljarder barn vaccinerats, och polion har utrotats i hela världen utom i Pakistan och Afghanistan med idag 104 registrerade fall. För att deklarera ett land eller en kontinent fritt från polio får det inte förekomma något nytt upptäckt fall på tre år. Det är viktigt att fortsätta vaccinering av barn i ytterligare 5-10 år även i länder där polion anses utrotad. I Sverige, där vi vaccinerat barn mot polio sedan 1955, har vi inte haft ett enda fall sedan 1977.

Europa har varit fritt från polio sedan 2002. Afrika blev förklarat fritt från det vilda polioviruset i somras, 2020. Polio kan inte botas, bara förebyggas – och bara via vaccin. Polio orsakas av ett virus, som till en början angriper övre luftvägarna. När viruset sprider sig och angriper ryggradens grå substanser kan man bli förlamad. Viruset angriper främst barn under fem år. Därför används ibland ordet barnförlamning i stället för polio. Rotarys samarbete sedan 2007 med Bill och Melinda Gates stiftelse innebär att för varje dollar (ca 10 kronor) som Rotary samlar in tillskjuter Gates stiftelse 2 dollar. 3 dollar (ca 30 kr) ger en barn ett liv fritt från polio.

Lions Rotaryklubb i Lindesberg vädjar till alla att stödja kampen och Anders Svensson skriver så här i ett pressmeddelande:

-Fira Världspoliodagen med ett stöd till Rotarys kamp mot polion i världen. Sätt in ditt bidrag på Lindesbergs Rotaryklubbs SWISH-konto 1235709357. Skriv POLIO. Varje bidrag gör skillnad. Tillsammans kan vi utrota polion. Varmt tack för ditt bidrag!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.