Projektet är det senaste inom ramen för R10 samarbetet som startade redan 2005. Framför allt är det klubbar i Bergslagen som är engagerade men på senare år har fler klubbar tillkommit, även från utlandet. Med på resan i år var representanter för Oklahoma City RC, USA.

Rotary hjälper sjukhus i Lettland

BERGSLAGEN. I förra veckan var representanter från sex olika Rotaryklubbar i distriktet över för att inspektera det tredje och sista projektet för Jekabpils Hospital i sydöstra Lettland.

Jekabpils Hospital är ett sjukhus i storlek som Lindesbergs, men man har kvar sin förlossningsavdelning.

I tre projekt under tre år har man investerat ca 2.000.000 kr i modern utrustning, framför allt för den neonatala avdelningen. Med hjälp av ny modern utrustning kan man nu rädda livet på ett antal för tidigt födda barn varje år. Även förlossningsavdelningen har fått ny utrustning som gör att man har en helt annan kontroll på situationen inför varje födsel.

Tacksamheten är oerhörd stor från personalen sida. Chefsläkaren Inguna Kaleja säger att man inte förstår hur man kunde jobba tidigare utan denna utrustning. Projektledaren Anders Svensson säger att även med Rotarymått är detta ett mycket stort projekt och Rotarys världspresident Barry Rassin uppmärksammade nyligen projektet i sitt sluttal vid Världskongressen i Hamburg.

På samma resa besöktes även en internatskola för barn med fysiska och psykiska handikapp och som kommer från familjer med problem. Skolan har ca 100 elever. Nästa projekt för R10 kan eventuellt bli denna skola.
Besöket i Lettland är kort och intensivt. Projektledaren i Riga RC Inese Priedniece hade komponerat ett fylligt program där vi hann med både Barbeque fest hemma hos en rotarian, Rotarymöte med Riga RC samt ett besök i Sigulda där tävlingarna i Bobsleigh kommer att genomföras om Stockholm får Vinter-OS 2026. Sista kvällen hann man även med ett besök på operan i Riga där man gav Den Flygande Holländaren.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.