Besök hos Juris Visockis.

Rotarydelegationen besökte Jekabpils

Besök hos Juris Visockis.

JEKABPILS/BERGSLAGEN. Efter en resa på cirka 18 mil så kom igår Rotarydelegationen från Bergslagen till Jekabpils. En kommun i Lindesbergs storlek och som ligger sydöst om Riga. Sammanlagt ett 30 rotarianer var med på bussen.

På vägen ner gjorde man först ett stopp vid Garden of Destiny, en park som skapats för att hedra minnet av alla människor som deporterades och dödades under Sovjettiden.

I Jekabpils möttes man bland annat av representanter för sjukhuset, Jekabpils kommun, Jekabpils Rotaryklubb. En del tal och presenter utväxlades. Projektledaren Anders Svensson uttryckte i sitt tal sin tacksamhet över det fina samarbetet med Lasarettsdirektören Ivars Zvidris. Ett nyckelord för The Rotary Foundation, som bidrar med pengar och som ytterst godkänner projektansökan, är att investeringen är långsiktig och säker.
Förra årets projekt som avsåg den neonatala avdelningen uppgick till 40.000 dollar. Årets projekt, som uppgår till cirka 125.000 dollar är framför allt inriktad mot förlossningsavdelningen men även till den perinatala avdelningen. Den moderna utrustningen kommer att rädda livet på många för tidigt födda barn och lindra vid svåra förlossningar. Den ekonomiska situationen i Lettland gör att det är svårt att få medel till investeringar i modern utrustning. All personal har full kompetens i sina professioner med saknar i stor utsträckning modern utrustning.
Delegationen fick på plats inspektera utrustningen som successivt levererats och installerats under våren. Det var glädjande att höra chefsläkarna berätta om vilken oerhörd nytta man kommer att ha av den nya utrustningen.
Efter besöket på lasarettet fick gruppen en sightseeing med buss som avslutades med en guidning på slottet i Jekabpils. I en av slottssalarna hade man dukat upp en buffé. Här avrundades besöket i Jekabpils med att alla kunde avnjuta den gemensamma måltiden med diverse lettiska rätter. Ett glatt lettiskt spelgäng bjöd på trevlig musikunderhållning där man bland annat kunde höra låtar av både Taube och Bellman.
Vid 17-tiden anträddes återresan till Riga. Halvvägs gjordes ett stopp i Lielvarde där man fick besöka Juris Visockis vackra hus vid den mäktiga Daugavafloden. Juris är Rotarian, bokförläggare och var under Sovjettiden en mycket känd basketbollspelare. Juris med fru bjöd på kaffe med tillbehör och den intressanta resan till Jekabpils fick en härlig avslutning i den vackra försommarkvällen.

Lettiska rotarianer vid skylten som visar att Rotary donerat pengar till Garden of Destiny.
Guvernör Anneli Jelgert i samspråk med värden Juris Visockis.
En skylt vid entrén berättar om att Rotary har gjort en donation.
En två dagar gammal baby får ljusterapi i en av de nya maskinerna.
Projektledaren Inese Priedniece bredvid Katrin som föddes på morgonen samma dag.
Besöket på sjukhuset inleddes med musikunderhållning av många olika elever från musikskolan i Jekabpils.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.