Projektledaren för Rotarys hjälpinsats i Jekabpils i Lettland, Anders Svensson, inspekterar de inköp man kunde göra 2017.

Rotaryklubbar hjälper för miljoner

Projektledaren för Rotarys hjälpinsats i Jekabpils i Lettland, Anders Svensson, inspekterar de inköp man kunde göra 2017.

BERGSLAGEN. Rotaryklubbarna i Lindesberg, Nora, Hällefors-Grythyttan och Kopparberg deltar i ett hjälpprojekt för ett sjukhus i Jekabpils i sydöstra Lettland och nu har man lyckats samla in 1,1 miljoner kronor som ska komma sjukhuset till hands.

– Pengarna ska användas för att köpa modern teknisk utrustning till förlossningsavdelningen och till avdelningen för förtidigt födda barn på sjukhuset, säger projektledaren Anders Svensson i Lindesbergs Rotaryklubb, en av de medverkande klubbarna och som för närvarande har ansvaret för projektet.

Jekabpils och kommunen Jekabpils Dome har 24000 invånare, alltså ungefär lika stort som Lindesbergs kommun, och är beläget 17 mil sydost om Riga, på båda sidor av den mäktiga floden Daugava. Sjukhuset som Rotary riktar in sig på servar även en del omkringliggande kommuner och Rotarys insatser är mycket värdefulla.

– Det råder ett tufft ekonomiskt läge i Lettland, inte minst på landsbygden, och det är mycket svårt för sjukhuset att få medel för att köpa modern utrustning. Personalen på sjukhuset har full kunskap i sina professioner, men saknar i stor utsträckning modern utrustning. Därför är detta Rotary-bidrag till modern teknisk utrustning av stor vikt för sjukhuset i Jekabpils, förklarar Anders Svensson.

Grunden för projektet är ett samarbete mellan Rotaryklubbar i Örebroregionen och Riga Rotaryklubb som startade 2005. Samarbetet har projektnamnet R10 och årets projekt är det tionde i ordningen.

Planeringen av projektet har pågått under hela hösten. Nu har projektet fått godkänt från Rotary Foundation i USA. Därmed kunde projektet formellt beställa den utrustning som varit upphandlad sedan tidigare. Efter några veckors leveranstid väntar installation och utbildning.

I maj kommer ett antal rotarianer att åka till Lettland för att på plats i Jekabpils kontrollera att projektet genomförts på ett planerat sätt. Rotary Foundation kräver både delrapporter och en omfattande slutrapport för projektet.

– Inom Rotary är vi mycket noga med att alla projekt är långsiktiga och att det är väl dokumenterat hur utrustningen sköts och underhålles samt att all berörd personal får löpande utbildning, förklarar Anders Svensson.

I maj 2017 avslutades det första projekt mot samma sjukhus. Då köptes utrustning för 400000 kronor, helt inriktat mot avdelningen för förtidigt födda barn. Med hjälp av modern utrustning bidrar Rotary till att rädda liv på många för tidigt födda och hjälper många för tidigt födda att överleva utan bestående handikapp.

Ambitionen för årets projekt var att komma upp till minst 600000 kronor. Att man nu har lyckats komma upp det dubbla är till stor del den lokala projektledaren Inese Priednieces förtjänst. Hon har lyckats engagera rotaryklubbar i bland annat USA, Holland och Litauen.

Rotary Foundation är Rotarys hjälporganisation och satsar årligen cirka 800 miljoner kronor i hjälpprojekt över hela världen. Varje år satsar man dessutom drygt 1000 miljoner på att vara en av fyra stora aktörer som arbetar för att utrota polion i världen, ett arbete som pågått i många år. Bill och Melinda Gates Foundation är en stor supporter av denna satsning som Rotary gör och skänker årligen dubbla beloppet.

Banner

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.