Agneta Nilsdotter inspekterar taket tillsammans med hantverkarnna Tobias och Andreas från HPS Kulturmiljövård.

Rusten av kägelbanan är påbörjad

LINDESBERG. Kägelbanan i Lindesberg har varit ett sorgebarn i många år. Byggnaden har varit utsatt för vandalisering och klotter, men värst av allt är att den inte hållits efter.

-Att man påbörjade en renovering nu var liksom i elfte timmen, säger renoverarna Andreas och Tobias, som just nu försöker säker kägelbanans kupol och tak.

Efter försöken att sälja den förfallna kägelbanan i Lindesberg från 1887, valde politikerna att ta sin Mads ur skolan och överlät fastigheten till den ideella föreningen Kyrkbergets Vänner på ett så kallat nyttjanderättsavtal. Avtalet innebar att Kyrkbergets Vänner kan söka bidrag och på andra sätt ordna sponsorer till att rusta upp kägelbanan. När 24i, i samband med kommunens beslut, tittade på fastigheten under våren 2018, kunde enkelt konstateras att fastigheten var i ett mycket dåligt skick.

Nu, ett och ett halvt år senare, har Kyrkbergets Vänner fått med sig Länsstyrelsen för att starta en renovering och föreningen växlar upp frivilligt arbete till bidragspengar via Länsstyrelsen. En första insats har utförts under de två senaste veckorna och handlar helt enkelt om att rädda fastigheten från att rasa samman.

-Den här kägelbanan var i så dåligt skick att den kan ha rasat redan i vinter eller kanske överlevt en vinter till, säger hantverkaren Andreas på HPS Kulturmiljövård AB.

Andreas och Tobias upptäckte direkt de installerat sig på Kyrkberget att kägelbanan var i ett ännu sämre skick än de informerats om. De norra delarna av kägelbanan var i ett skapligt skick, men den avslutande södra åttakantiga delen, oktogonen, med en kupol, var i stort sett genomrutten.

-Syllen var helt rutten och vi fick ta hjälp av domkrafter för att säkra den delen. Hammarbandet mot takstolarna var också ruttet och det var ett stort hål i taket som påskyndade förruttnelsen.

Men HPS-killarna valde att se positivt på problemen och har under de veckor renoveringen pågått bytt ut trädetaljer i stommen och renoverat taket så att väder och vind inte ska påverka byggnaden i vinter.

-Vi har världens roligaste jobb, säger Tobias. Att kunna bevara sådana här gamla byggnader för eftervärlden är underbart.

-Men det återstår säkert 1000 professionella arbetstimmar innan det här projektet är i hamn, säger, Andreas.

I dagarna är pengarna för det inledande arbetet slut och Andreas och Tobias måste avetablera byggställningar och annat, men de hoppas kunna komma tillbaka när mer pengar finns.

-Vi kan ju inte jobba gratis, men vi har en chef som gärna vill att vi hjälper till med den här typen av projekt, säger Andreas. Nu säkrar vi upp fastigheten och fixar taket på den södra delen och kägelbanan kommer att stå säker i vinter.

Kyrkbergets Vänner jobbar under tiden vidare med att söka bidrag och sponsorer.

-Vi lägger ner väldigt mycket tid på projektet, säger Agneta Nilsdotter. Vi gör allt vi kan för att bli fler medlemmar i Kyrkbergets Vänner och vi söker alla bidrag som vi kan.

Budgeten för renoveringen ligger på 700000 kronor, men risken är stor att man kan komma att hamna på 1 miljon.

-Vi samlar in pengar och ordnar aktiviteter där människor får skänka en slant och vi arbetar ideellt, säger Agneta Nilsdotter. Men vi behöver bli många fler och jag välkomnar alla som tycker det här är viktigt att gå med i Kyrkbergets Vänner. Alla pengar vi får in går till renoveringen.

Föreningen Kyrkbergets Vänner finns på nätet och man är enbart ett swisch från att bli medlem. Med ett medlemskap är man också delaktig i renoveringen av kägelbanan.

-Den här processen kommer att ta tid, säger Agneta Nilsdotter. Men nu har vi startat och vi ska ta den i mål.

Kyrkbergets Vänner finns på http://www.kyrkberget.se/.

Taket på oktogonen var illa medfaret, men med utbytt virke och ny papp är taket räddat.
Den gamla oktogonen är den värst utsatta delen av kägelbanan.
Agneta Nilsdotter och Kjell Guldbrand konstaterar att arbetet med rusten av kägelbanan äntligen är igång.
När taket är klart ska den lilla toppkupolen inspekteras, säkras och förses med någon form av plastglas för att undvika att ny fukt tränger in.
Man använder inga vanliga dimensioner på virket.
Just nu hålls delar av oktogonen uppe med hjälp av domkrafter.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.