Jan Rylander

Rylander om misslyckad upphandling

INSÄNDARE/DEBATT. Norapartiets Jan Rylander frågar sig hur stor kostnaden varit för den misslyckade upphandlingen av den nya Karlsängskolan och Rylander frågar sig om det kanske är lämpligt att byta chef i Nora Fastigheter AB. Läs Jan Rylanders debattinlägg här.

Förvaltningsrätten i Karlstad har meddelat att upphandlingen av den nya Karlsängskolan i Nora måste göras om

Trots att en specialistkonsult på upphandlingar med partnering har det blivit fel. Hur stor är kostnaden för detta?

Hela projektet har drivits av tjänstemännen vid Nora Fastigheter AB, utan inblandning av styrelsen. Vem bär nu ansvaret för projektet och dess redan nedlagda miljonkostnader? Det är kanske lämpligt med byte av chef efter alla turerna kring Karlsängskolan som inte har klarats av.

Hur ser framtidens kommunala ekonomi ut i Coronatiderna vi lever med? Mycket osäkert är det, kommer en återhämtning att ske till nuvarande nivå. Eller skall vi inrikta oss på en större förändring med mindre ekonomiska förutsättningar. Lånetaket är i det närmaste förbrukat vid nybyggnation av Karlsängskolan.

Men det finns en lösning på detta genom att vi har möjlighet att backa ur satsningeni 300 miljonersprojektet och gå tillbaka till befintliga skola byggd i tegel.

Där låter man en erfaren byggnadskonstruktör göra en genomgång av befintlig skola. Ta fram möjliga förbättringsåtgärder helt allmänt till en standard som kan vara likvärdig med dagens krav. Se över fönstren, ta fram en kostnad för ett brutet tak som täcker ventilation. I samband med detta planera takkonstruktion så att en möjlig solcellsbyggnation kan vara möjlig.

Vi ser en stor potential i befintliga byggnaders funktionalitet som att en kostnad på 100-150 miljoner kan man få en bra skolbyggnad för. Detta möjliggör att 150-200 miljoner investeringsmedel finns tillhands för andra möjliga investeringar.

I Coronatiderna måste Nora kommun vara försiktig med sina utgifter, för allt som investeras nu får betalas av våra barn och barnbarn.

Jan Rylander

Norapartiet

3 Comments

 1. Rolf Karlsson, jag tror inte cheferna är det stora problemet. Politikerna har den största skulden.

 2. Jamen snälla Rylander, det här är ju bara sunt förnuft !

  Finns väl inte en spänn, för storbyggbolagen att tjäna, drar inte ens ihop till konsultpengar, eftersom våra lokala byggare fixar det här utan inblandning
  av ”Samhällsbyggnad ”

  Frågan i slutänden, är vad finns det kvar i kassan efter Norabolagens framfart ?
  Räcker det till nya takstolar ?

 3. Jag är inne på att byta ut chefer på både kommun och Nora Fastigheter.När det är rubriker om Nora är ju 90 % negativa , varför kan man undra.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.