Rymoen tror på teknik i hemtjänsten

E-möte1Nora. Att ha robotar  och övervakningskameror i sitt hem känns nog främmande för de flesta. Men nu tar Nora kommun och kommunalrådet Tom Rymoen (M) nästa steg i arbetet med att införa e-tjänster i hemtjänsten.

– Det är ett sätt att möta det ökade kompetensbehovet i framtiden, säger Rymoen.

Personalen och tjänstemännen har fått information och nu inleds sista steget med medborgar- och brukardialogen.

– Detta ska inte på något sätt ersätta personbesök hos de äldre, det ska bli ett val ytterligare, förklarar Rymoen när han får frågan om detta innebär personalneddragningar. Det ökade behovet av nyrekrytering i framtiden oroar många kommuner och Nora ser detta som ett sätt att möta framtiden.E-möte2

I Västerås kommun, som är först i landet,  har e-tjänster i omsorgen varit i bruk sedan 2011. Där har brukarna varit med och hjälpt till att utveckla produkterna för att öka användarvänligheten.

– Det här har mötts väldigt positivt av de äldre. Det är mest anhöriga som haft invändningar, säger Mats Rundkvist, projektledare på e-hemtjänst i Västerås.

Det svåra var de etiska tänkandet kring kameraövervakning i hemmet men nu funkar allt bra och brukarna värdesätter verkligen att kunna kommunicera via TV:n med personal istället för på telefonen.

I Nora fortsätter arbetet med att hitta rätt målgrupp som ska vara med och utveckla tekniken för de äldre.

– Vi hoppas kunna utveckla tekniken själva till det som passar oss bäst, berättar Tom Rymoen

ANNA MAGNUSSON
anna.magnusson@24i.se

 

 

5 Comments

 1. Vården ska inte skötas av robotar och teknik. Så omänskligt och stressande för personal och brukare. Och så detta nya hittepåord Oskarsson svamlar om TILLGÄNGLIGHETS boende? Vad var det för fel på gamla goda serviceboende? Och det är väldigt tyst från PRO om vanvården i stort i Sverige.

 2. Nu har man ”kanske” tröttnat på alkoholhanteringen(tillfälligt) och försöker vända focus mot ”åldringshantering !

  Rymoen och Oskarsson kör ett gemensamt race i
  hanteringen av gamla, dels ”tillgänglighetsboende,
  vilket närmast för tankarna till invalidbostäder och dels kameraövervakning för automatisera det hela.

  Den mänskliga aspekten tas inte med. Vad har PRO för åsikter ? Troligen blir det ganska tyst från det hållet, eftersom de gamla partikamraterna sitter i styrelsen

 3. Forskningslägenheten Ängen finns i Örebro. Där provar man ut automatiserad (robot) teknik för äldre. Ett samarbete finns där med bland annat PRO.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.