Annika Sanndberg och Barbro Järliden framför vackra träföremål från Sandberg Art Center.

Sandbergs ställer ut – Sandbergs

NORA. Vi är vana vid fina utställningar hos Sandbergs Bosättningsaffär i Nora, men den utställning som man har vernissage för i morgon lördag är av det ovanligare slaget. Nu blir det nämligen en utställning om Sandbergs själva – Sandbergs från då till nu.

-Jag tror att många besökare kommer att känna igen sig i det vi visar, säger Annika Sandberg.

Hela historien om Sandbergs är ett tidsdokument som är intressant för många. Trots att man nu fyller 160 år finns mängder av material sparat och noggrant sorterat. Annika och Fredrik Sandberg, som idag driver bosättningsaffären, beslutade därför under våren att göra en utställning om de 160 åren under sommaren.

För besökarna kommer det att bli en tidsresa. Här presenteras Annikas och Fredriks företrädare, viktiga tidpunkter i företagets historia och välkända produkter ur det tidigare sortimentet.

-Det har varit jättesvårt att välja ut de saker som ska vara med på utställningen, berättar Annika Sandberg. Men jag tror att mycket är bekant för många.

Till sin hjälp att sätta ihop utställningen har Sandbergs tagit hjälp av Barbro Järliden, som jobbat med materialet under några månader. Maken Anders är behjälplig med de fysiska inslagen när utställningen sätts ihop.

-Här finns en otrolig skatt, säger Barbro Järliden. Någon borde faktiskt skriva en bok om Sandbergs.

Det hela började med att Carl Axel Sandberg startade firman för 160 år sedan, för att senare övertas av sonen Leonard Sandberg. Firman fördes vidare till Leons söner Axel och Frithiof och den epoken var kanske den mest spännande i firmans historia, då man hade butiker i Karlskoga, Lindesberg och Nora och egen tillverkning av träföremål designade av Frithiof Sandberg via bolaget Sandberg Art Center. Numera drivs företaget, som bekant, av Frithiofs dotter Annika och Axels barnbarn Fredrik.

Utställningen om Sandbergs – Sandbergs från då till nu – har vernissage i morgon lördag klockan 10-16.

Anders Järliden i full fart med att hänga bilder.
Mängder av dokument finns bevarade.
Vackra föremål kännetecknar en stor del av Sandbergs 160-åriga historia.
Vem kommer inte ihåg den här kaffekoppen?

1 Comment

 1. Det ar bättre förr !

  Sandbergs retro är väl ett exempel. Kunde kompletteras med mer från Tysktiden.

  Fast sen har vi motorbåtstävlingen, som har anor minst 50 60 år tillbaka i tiden.
  Då skruvade ungarna ihop en båt i marinplywood, med ”tryckskrumejsel” och hängde på en 30 hästars Mercury. Ragettklassen tror jag den hette. Tror inte flytvästarna var uppfunna då. men fort gick det.

  Skillnad mot dagens ungar som går till pappa och köper något vasst, utan att
  dom kan skilja på röd och grön strumpa

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.