Säteraas (C) kritiserar näringslivspolitiken

INSÄNDARE/DEBATT. Centerpartisten Jörgen Säteraas i Nora är kritisk till Socialdemokraternas näringslivspolitik, där Nora idag ligger på plats 285 i näringslivsrankingen. Säteraas vet också vad som behöver göras. Läs Jörgen Säteraas debattinlägg här.

Debatt: S har inte vidtagit rätt åtgärder

Nora Kommun ligger på plats 285 i kommunrankingen när det kommer till företagande, vilket är ett bedrövligt resultat. Enligt P4 Örebros reportage den 18 maj i år så säger Solveig Oscarsson (S) att kommunens ledning bildade ett ”näringslivsråd” år 2016 med syfte att på något sätt stävja den utveckling som vi nu ser har lett till en omfattande butiksdöd i centrum och ökade svårigheter för småföretagarna. Detta näringslivsråd får ses som ett misslyckande då Nora år 2016 låg på plats 265 och nu alltså sjunkit ytterligare 20 placeringar, vilket kan leda till slutsatsen att rådet har fått precis motsatt effekt.

Det är rimligt att ställa sig två frågor nu. Den första är varför Nora Kommun går ännu sämre än år 2016 och den andra är vad vi ska göra åt det.

Svaret på den första frågan måste bli ganska logisk: Socialdemokraterna har inte vidtagit rätt åtgärder, vilket torde vara en konsekvens av att man inte förstått den situation som företagarna verkar i. Hade man det skulle man rimligtvis inte agerat som man gjort.

Det är en svår fråga och vi i Centerpartiet är mycket väl medvetna om komplexiteten i arbetet för ett gynnsamt företagsklimat och svaret ligger just där; i komplexiteten. Det ska inte vara svårt att driva företag och människor ska inte hindras i sina visioner och malas ner av en komplex byråkrati. Företagarna behöver luft under vingarna och inte kedjor om fötterna.

Ändå händer följande i dessa dagar: Den 1 juli skärpte regeringen kontrollen av småföretag där personalliggaren utgör en ännu hårdare pålaga för våra företagare än vad som redan är fallet! Enligt de nya reglerna ska även make/make samt barn räknas som personal i företagen inom t ex servicesektorn! En konsekvens av denna skärpning av byråkratin kan bli att ett företag riskerar böter på minst 12500 kronor om t.ex. din åttaåring går ut med soporna och du missar att registrera detta i liggaren.

Socialdemokraterna har goda föresatser med sin kontrolliver av företagarna, men missar återigen att vad som krävs för ett gynnsamt företagsklimat är inte en alltmer komplicerad och absurd byråkrati, utan stöttning, minskat regelkrångel och ny teknik som kan underlätta för enklare system.

Vi i Centerpartiet vill minska byråkratin för våra företagare genom att radikalt öka kommunens service för nya företagare och t.ex. se till att man inte behöver ha att göra med så många olika personer när man försöker etablera sig i kommunen och, i motsats till Socialdemokraterna, minska byråkratin för både nya och etablerade företag i kommunen.

Det är nämligen småföretagarna som skapar jobb i kommuner av Noras storlek, där storföretagen ännu inte har etablerat sig. Det måste alltså bli enklare, inte krångligare, att starta företag så att fler kan få sitt första jobb på detta sätt. Det kan underlättas av t.ex. sänkta arbetsgivaravgifter. Vi behöver också fler sätt att förmedla de lediga jobben. En annan konkret åtgärd är att undanta små och medelstora företag från turordningsreglerna, som är ett gammalt och stelbent system. Företagarna ger oss jobb och företagarna är de som kommer föra oss bort från ett döende centrum i Nora.

Om detta sker tror vi att vi kan påbörja en klättring uppåt i rankingen, istället för att fortsätta nedåt. Det är dags för en förändring.

Jörgen Säteraas, Centerpartiet Nora, tvåa på kommunlistan

8 Comments

 1. Hej, Johan!

  Min tanke som kommunpolitiker är att i görligaste mån styra undan från en massa gnäll på andra partier och flummiga floskler. Kritik måste man kunna ge och vissa övergripande tankar (kring ideologi, t.ex.), men jag är själv dödstrött på att man ska peka finger mot andra partier, så att säga.

  Jag kan nog tycka att flera saker av det jag skrev om i mitt svar var tämligen konkreta, men jag förstår det som att du vill ha en faktisk plan för hur exakt det ska genomföras, vilket kan ses som ganska rimligt. Jag är dock precis i detta nu hemkommen från en månad utomlands och har ett viktigt möte med John Blund i ett par dagar. Ber att få återkomma lite senare, så ska jag se om du och jag kan enas kring vad som är konkreta förslag.

  Uppskattar att du driver på. Du verkar engagerad. Det är bra. Fortsätt så. 🙂

  Hörs snart igen. Med vänlig hälsning, Jörgen

 2. Tack Jörgen för att du svarade. Det saknar jag ofta hos offentliga personer. Tyvärr så tycker jag fortfarande att dina förslag inte är ett dugg konkreta för vad som bör göras på lokal nivå i Nora.
  Skattebördan på jobbskapande är ju inte en fråga att ta beslut om på lokal nivå.
  Snabba bygglovsbeslut däremot kan fungera, men hur? ska du
  genomföra att så blir? Inte bara svammel med fina ord tack.
  utan konkreta förslag. Det har du inte gett. även om du tycks tro så.

 3. Hej!

  Jag ger ett samlat svar till var och en ovan, enligt följande:

  ”S Johansson” – Jag delar nog din uppfattning om att det finns visst ”skit i ledningen”, som du uttrycker det, men i övrigt så tror jag inte att det är direkt kopplat till frågan om skolan – även om det i sig i längden är en viktig fråga. Det verkar inte vara något fel på företagarnas förmåga att räkna eller bedriva sin verksamhet. Istället ter det sig som att förutsättningarna för att driva sina företag är ordentligt försvårade, vilket leder till käppar i hjulen för företagarna. Det är dessa käppar som vi i Centerpartiet vill ta bort.

  ”Inte politiker” – Nja…i din första del känns det som att du drar slutsatser som du inte riktigt har täckning för. Det finns ingenstans i det jag skrev eller i Centerpartiets program att vi på något sätt vill försämra ”kontrollen över sin arbetskraft” som du skrev. Inte heller förordar vi eller något annat parti att svart arbetskraft är något vettigt. Din andra poäng – att Noras befolkning inte vill handla på hemmaplan kanske det ligger något i, men det måste man undersöka på ett rationellt och vetenskapligt sätt för att få reda på om det stämmer. Visst är det så att kommunen skulle tjäna på att fler handlade närmare hemmet, det har du helt rätt i. Men jag tror att det börjar med företagarna själva. Får de goda förutsättningar att driva sina företag, så underlättar det även för Nora-borna som får attraktiva ställen att handla på. Rent generellt så instämmer jag dock i att den lokala handeln måste stimuleras av oss konsumenter. Där måste vi ta ansvar. Inte minst för miljön.

  ”Förundrad” – Du verkar ha insikt i alla de absurda regler som begränsar företagarna. Jag vet inte om jag delar din uppfattning att Socialdemokraterna försöker mörka siffror, men i sak har du rätt att statistiken kan vara väldigt missvisande och ett ”jobb” inte alltid innebär att man faktiskt har en regelrätt anställning. Sen, vilket jag skrev ovan, så instämmer jag i att Noraborna också måste hjälpa till att stimulera den lokala handeln – både för ekonomins och miljöns skull. Men vi Centerpartiet tror också att vi måste tänka långsiktigt, så att Noraborna också kan lita på den ekonomiska stabiliteten bland de lokala företagarna så att de s.a.s. ”vågar” handla hemma.

  ”Johan” – Jag vet inte hur du definierar svammel, men jag skrev flera konkreta förslag kring hur man agera på lokal nivå. Här kommer några till:

  Generellt:

  Skattebördan på jobbskapande i företag ska göras så liten som möjligt. Beskattningen ska gynna det personliga, direkta och arbetande ägandet. Grön skatteväxling ska uppmuntras, med ökad skatt på miljöförstöring och minskad skatt på arbete.

  Alla delar av landet ska ges likvärdiga förutsättningar för utveckling och tillväxt. Därför krävs styrmedel som möjliggör en aktiv regionalpolitik. Exempel på sådana styrmedel är ett väl fungerande skatteutjämningssystem och geografiskt differentierade arbetsgivaravgifter.

  Offentlig verksamhet kan med fördel konkurrensutsättas för att ge det privata näringslivet möjlighet att skapa arbetstillfällen, välfärd och utveckling i hela landet. Offentlig verksamhet ska inte konkurrera med det rent privata näringslivet, eftersom det riskerar drabba både arbetstillfällen, välfärd och utveckling.

  Mer specifikt och konkret:

  Det ska vara enkelt och gå snabbt att få bygglov.

  ”En väg in” och servicegaranti till nya företag.

  Regelkrångel och byråkrati ska bort.

  Öppna upp för försäljning av mikrobryggeriernas produkter.

  Hästnäringen skapar arbetstillfällen. Tio hästar ger ett jobb! (En bra verksamhet att stödja.)

  Slopa bygglovsavgiften på solpaneler/solfångare. (Skapar arbetstillfällen)

  Jag kan ge fler exempel, men måhända blir det för långt här. Jag tipsar dig om att gå in på Centerpartiet Noras hemsida och läsa på vad vi har för ytterligare konkreta förslag.

  Till alla: Jag uppskattar att ni tog er tid att kommentera min insändare och det känns fint att ni är engagerade! Vi behöver inte tycka likadant i alla frågor, men det är centralt för demokratin och kommunen att vi har en dialog med varandra. Jag lär mig mycket av det med och tar in era synpunkter i mitt fortsatta arbete.

 4. Undrar om det inte är dags att ställa frågan varför Nora dalar ner till absoluta botten i näringslivshänseende !

  Måste bero på att det sitter ”skit i ledningen”, som bromsar.

  Fast en del kan ju bero på skolans notoriskt dåliga förmåga att få ungar att gå ut grundskolan
  med godkända betyg.
  Om man är dålig på att räkna och skriva klarar man inte att driva företag.

  Hjälper inte med små söta inlägg om hur ”underbart” det är i Nora.

 5. Svar till Förundrad. Jodå jag vet vad jag talar om. Orsaken till de nya bestämmelserna är just att förhindra ”svart” arbetskraft. Sedan är det så att Nora måste väl följa lagar och regler som alla andra kommuner i Sverige. Det du kallar absurt gäller väl i hela Sverige? Sen är det så att svenska löner och anställningsskydd ska gälla och det är också en av anledningarna till bestämmelsen. Men som Johan, saknar jag konkreta förslag på vad man kan göra på lokal nivå i Nora. Nora har stor potential till förbättringar om bara småföretagarna inser att regler och lagar inte kommit till för skojs skull utan för att det finns många små och stora företag som missbrukat det gamla systemet.

 6. Svar till ”Inte politiker”.
  Du verkar inte ha en aning om vilka absurda regler det ibland finns för småföretagare. Gör dig själv en tjänst o lär dig innan du gör uttalanden om att småföretagare bara vill anställa ”svart” arbetskraft! För i dagsläget så har kommuner o landsting tusentals gratisarbetare sk” personer som står långt från arbetsmarknaden” som utnyttjas som gratis arbetskraft…alla dessa anställningar är dessutom för att förbättra arbetsförmedlingens statistik om att ”aldrig har så många jobbat” (men det är inga riktiga jobb, det är skattebetalarna som betalar för att sossarna ska kunna visa upp en bättre statistik och dessa ”jobb är tidsbegränsade och beräknas kosta över 93 miljarder tills 2020 då projektet avslutas).

  När det gäller att Noraborna inte vill handla på hemmaplan så har du helt rätt. Noraborna pratar gärna om hur dom vill ha en ”riktig” restaurang, och flera specialbutiker. Men när det väl finns en bra restaurang o mindre butiker….ja då åker man till Örebro för att äta o shoppa fasten att det finns i Nora. Det är synd, för fler butiker gör också att fler handlar och att fler kommer hit för att handla!

 7. Det var ju inte mycket konkreta förslag på vad som skulle få Nora kommun att klättra. Mest svammel om byråkrati. Inte så mycket man kan göra på lokal nivå. Kom gärna med ett bra förslag så kanske du får en röst i höst.

 8. Konsekvensen av detta resonemang är att man vill inte ha kontroll över sin arbetskraft utan man vill kunna anställa svart så att man inte behöver betala arbetsgivaravgifter. Det andra problemet med stängda affärslokaler i Nora går inte att lasta politikerna för. Det beror på att Noras befolkning inte vill handla på hemmaplan.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.