SD kritiserar maxtaxehöjning

i INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Sverigedemokraterna Per Söderlund och Mats Seijboldt är, i en debattartikel, starkt kritiska till att kommunstyrelsen i Lindesberg beslutat att maxtaxorna inom vård, omsorg och funktionsstöd ska höjas till den högsta nivå som lagen tillåter. Läs debattinlägget här.

S ger med ena handen och tar med den andra

På kommunstyrelsen den 30 maj beslutades att maxtaxorna inom vård och omsorg samt funktionsstöd i Lindesbergs kommun kommer att höjas till den högsta nivå som lagen tillåter. Det innebär att maxtaxan för hemtjänst ökar från 1 772 kr till 2 013 kr per månad, en höjning med 241 kronor eller ca 13,5 %.

241 kronor kanske inte låter mycket för den som förvärvsarbetar, men med tanke på att socialdemokraterna var mycket stolta när de lyckades sänka skatten marginellt för pensionärer är detta högst anmärkningsvärt. Nu tar man tillbaka skattesänkningen i form av avgifter för en del av de pensionärer som har behov av stöd från kommunen.

Man kan argumentera för att detta inte drabbar de pensionärer som har lägst inkomst eftersom den enskilde har rätt att behålla minst så mycket pengar som krävs för personliga behov och andra normala levnadsomkostnader, ett så kallat förbehållsbelopp, samt boendekostnad. Men även de pensionärer som har lite högre pension har fortfarande en låg inkomst jämfört med de som förvärvsarbetar.

Förbehållsbeloppet (ca 4 300 kr för sammanlevande makar och sambor respektive ca 5 000 kr för ensamstående) ska räcka till utgifter som livsmedel, kläder, skor, fritid, hygien, dagstidning, telefon, radio- och TV-avgift, hemförsäkring, öppen hälso- och sjukvård, tandvård, hushållsel, förbrukningsvaror, resor, möbler, husgeråd och läkemedel.

Det är inte svårt att förstå att en ensamstående pensionär har mycket svårt att få 5 000 kr att räcka till allt förbehållet är tänkt att täcka. Det blir nog inte mycket över för fritidsaktiviteter och tandvård. De 241 kronor som höjningen innebär blir nog högst kännbar för många pensionärer.

Det kanske mest förvånande är att inga siffror presenterades för hur mycket extra inkomster, om ens några, denna höjning kommer att ge kommunen.

Det är skamligt och oansvarigt att höja avgifter för redan svårt utsatta utan att veta om det kommer att ge några positiva ekonomiska effekter för kommunen. Endast Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har motsagt sig att Lindesbergs kommun nu har Sveriges högsta avgifter för våra äldres omsorg.

Per Söderlund
Mats Seijboldt

Sverigedemokraterna Lindesberg

3 Comments

 1. Det märks att det börjar närma sig ett valår igen.
  Nu har till och med SD vaknat ur sin törnrosasömn och börjat gnugga sina sömndruckna ögon. Och upptäcker då att dom är ett oppositionsparti och inte ett stödparti till Irja och Jonas som dom varit hittills.
  SD varken hördes eller syntes när miljonerna kommunen fick för flyktingmottagandet skulle fördelas i kommunen.
  Det mesta gick till skola och idrott.
  Hade SD något annat yrkande på fördelning av dessa miljoner.Intressant i detta sammanhang.Hur mycket fick Socialförvaltningen i utökad budget av dessa miljoner som borde gott till att täcka kostnaderna för alla dyra placeringar i olika HVB-hem,bidrag och arbetsmarknadsåtgärder i förvaltningen.
  I stället valde alliansen att låta Socialförvaltningens budget skena i väg till ett otroligt underskott på hela 24 milj utan att stoppa läckan.
  Men baktanken var som vanligt att spara och skinna dom gamla och låta dom stå för notan.
  När inte kommunens ekonomi räcker måste första steget
  vara att sänka alla bidrag till samma nivå som ni tycker räcker åt pensionärer.Dom flesta har arbetat ett helt liv.Betalat skatt och byggt välfärden som nu går till dom som aldrig tillfört en enda skattekrona.

 2. Detta är Socialdemokratisk politik.
  Man är skrytsam om vilka framsteg man åstadkommit, men låter de som har det svårast få betala. Berätta det för medborgarna i stället. Vidare vore det intressant att få reda på vad det senaste monumentet kostar ” cyckelvägen mellan S kyrkogården och RV 50″ där ligger många välfärdsmiljoner, jag anta även att Ceders monument ”Arenan” inte är den pengamaskin som utlovades. Det är viktigare att vårda monumenten än medborgarna.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.