Sexualbrotten ökade under fjolåret

BERGSLAGEN. Sexualbrotten ökade dessvärre under 2017 i Bergslagen. Denna avskyvärda form av kriminalitet borde förstås minska, men gällande fjolåret handlar uppgången av ett par uppmärksammade fall som sätter stor prägel på statistiken.

Vi som bor i Bergslagen tror knappt att sexualbrott existerar. Vi förstår och kan acceptera att någon får på truten i fyllan och villan, men sexualbrott… nej, nej.

Såklart är det inte så. Bergslagen är långt ifrån förskonat från sexualbrott, även om de flesta aldrig anmäls och sker i relationer och inom familjen. Under 2017 ökade antalet våldtäkter och andra sexualbrott och antalet våldtäkter skrevs till 28.

Dock, ökningen består i två väldigt uppmärksammade fall. Dels handlar det om en tragisk historia där en personal på en förskola i Lindesberg förgrep sig på ett barn och dels handlar det om fallet med en man i 50-årsåldern i Lindesberg som i år har fått en dom på fängelse i 2 år och 9 månader, men som anmäldes och utreddes under 2017, för barnvåldtäkt och andra sexbrott mot barn samt koppleri. Får polis och rättsstat bort den här typen av extremförbrytare ur vårt vanliga samhälle ser siffrorna annorlunda ut.

Statistiken visar alltså antalet anmälda brott, alltså brott som på ett eller annat sätt har bearbetats av polis och/eller åklagare. Även om ett brott avskrivs finns anmälan kvar i statistiken. Inte heller finns någon statistisk koppling till hur många som fällts i domstol för de brott de misstänkts för.

Artiklarna om brott i Bergslagen kommer att publiceras under den kommande veckan.

2 Comments

  1. När våra barn var små, hade man inte en tanke på att den här sortens psykopater, skulle finnas på kindergarten.

    Socialens ansvar, för vilken sorts personal som anställs är utan tvekan deras. MEN; kommunens chefer; UPA låter sådant här glida igenom som ”ryggdunk”, eller ”policy”.

    Att vara barnförälder i det här läget är ett enormt ansvar. Hur skall jag våga lämna vårt barn på kommunens dagis ?
    Vad skall jag göra för att vara säker på att mitt barn inte utsätts för sexuella trakasserier ?

    Fungerar ”metoo”, i Nora ?

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.