Ska politikerna släcka ljuset på landsbygden ikväll?

RAMSBERG. Striden om skolan i Ramsberg har blivit en strid för hela landsbygden. I Ramsberg rustar man för en ny och ännu större manifestation med pannlampor än den man visade upp på det senaste sammanträdet i kommunfullmäktige.

Vi skickar väldigt gärna med en uppmaning till alla som har ett intresse av att fortsätta leva på landsbygden, i någon del av kommunen utanför de centrala punkterna – om de så är Ramsberg eller Rockhammar eller någon annanstans – att stödja oss och ta med sin pannlampa och gå  på mötet på måndag, säger Mirjam Björkman i skolgruppen i Ramsberg.

Det har kämpats för att behålla Ramshyttans skola i Ramsberg tidigare, men inför den nu föreslagna nedläggningen har det skapats en kraft i hela Ramsbergsbygden som gör frågan till något mycket större än nedläggning av en byskola.

– Efter kommunstyrelsens möte i tisdags så lät det inte särskilt hoppfullt för vår skola. Förslaget för nedläggning vann med 9 mot 6. Men vi KAN liksom inte ge oss såklart. Vår chans och förhoppning är fortfarande att de ska förstå hur många det drabbar på kort och lång sikt. Och det kan vi bara göra genom att genom att dyka upp och visa oss och fortsätta kämpa. Hoppet lever ännu, säger Mirjam Björkman.

I Ramsberg har väldigt många engagerat sig ända sedan brevet om nedläggningsbeskedet dök upp i brevlådorna hos de föräldrar som har barn i Ramshyttans skola. För invånarna i Ramsbergsbygden handlar frågan om en nedläggning av landsbygden, och pannlamporna symboliserar just mörkläggningen av landsbygden.

– Om vi kan mobilisera oss och visa politikerna att det handlar om mer än några föräldrar utan att det handlar om överlevnad för hela vår bygd. Därför engagerar sig också hela vår bygd. Så kanske kan de då förstå vad de handlar om? Många politiker står redan upp för oss och vi är tacksamma för dem. Hoppas på att fler vill samarbeta med oss framöver, säger Björkman.

Förslaget om att lägga ned byskolorna i Ramsberg och Rockhammar finns åter med på dagordningen när kommunfullmäktige ikväll sammanträder i Storåskolans matsal. Enligt de engagerade i Ramsberg handlar det om två alternativ.

– Som vi ser det som att det bara finns bara två vägar att gå härifrån; Satsa på landsbygden, eller lägga ner och låta den dö ut.

3 Comments

  1. Att eleverna i byskolorna klarar sig bra är väl inte så konstigt, med tanke på den satsning pengamässigt som kommunen gör på dem? En halv extra skolpeng per barn – och resursstarka föräldrar. Det vore skamligt om de eleverna inte gjorde bra ifrån sig, eftersom deras resurstillskott bekostas av alla andra elevers sämre förmåner.

  2. Men Ramsbergs elever har i årtionden klarat sig bättre än genomsnittet !
    Peter jilke

  3. Hoppas verkligen att kommunen satsar på förre och större skolor för att kunna rekrytera utbildade lärare och skapa resurser för en utbildning av hög kvalitet.

    Synd att föräldrar inte förstår att de utnyttjas av landsbygdsromantiker för vilka skolan är en symbolfråga de driver på bekostnad barns och ungdomars välfärd.

    Att ta mina barn ur byskolan är den bästa investering jag gjort i deras framtid.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.