Skolbygget kan försenas efter överklagan

NORA. Det har bara gått en vecka sedan Nora kommun och Nora Fastigheter bjöd in till presskonferens för att presentera att man antagit företaget ByggDialogs anbud för byggandet av Nya Karlsängskolan.

Men det har kommit grus i maskineriet redan från start. Till Förvaltningsrätten i Karlstad har nämligen inkommit tre överklaganden mot upphandlingen.

Kanske gick det lite för enkelt eller har något gått väldigt fel i upphandlingen av byggandet av den Nya Karlsängskolan i Nora. Anbudstiden gick ut den 22 augusti och hela sex företag uppfyllde de krav som ställts i förfrågningsunderlaget.

Därefter har man utvärderat de sex anbuden och den 18 oktober skrevs ett tilldelningsbeslut där Karlstadsföretaget ByggDialog vann kampen om att få bygga Nya Karlsängskolan via ett så kallat partneringförfarande.

En så kallad avtalsspärr på tio dagar fanns dock med i tilldelningsbeslutet och ett juridiskt avtal mellan Nora Fastigheter och Byggdialog skulle tidigast kunna skrivits under i tisdags. Men under denna avtalsspärrtid har alltså tre överklaganden lämnats in och under tiden som Förvaltningsdomstolen arbetar med ärendet kan inte något juridiskt avtal skrivas under.

-Det är ganska vanligt att upphandlingar överklagas, säger juristen Lars Överström på Förvaltningsrätten i Karlstad. Men det är kanske inte så vanligt att vi får in tre överklaganden i samma ärende.

Hur lång tid tar ett överklagningsförfarande?

-Det tar ganska lång tid, beroende på hur parterna agerar, säger Överström. Men det brukar oftast ta ett par månader innan vi kan fatta en dom och det hela kan ju också gå vidare till Kammarrätten. Men mycket beror på hur de olika parterna agerar nu. Nu har Förvaltningsrätten förelagt Nora Fastigheter att svara på de här överklagandena och vi har ännu inte fått något svar.

24i har under upphandlingstiden fått en hel del tips om saker som inte stått helt rätt till och det har i dessa tips talats om en jävssituation, men dessa uppgifter är än så länge enbart rykten.

-Så är det nog, säger en källa inom ett av de tre överklagande företagen. Nu får vi se vad Förvaltningsrätten säger.

De tre företag som överklagat tilldelningsbeslutet är Skanska, ByggTema och OBK Sverige.

1 Comment

 1. Blir intressant att höra Nora fastigheter redogöra för vilka som ingår i den
  ”partnerring” som man givit uppdraget om skolbygget.

  Sen vill jag också få förklarat vad ”partnerring” är för något och hur skattebetalarna eller någon annan tjänar pengar på upplägget.

  Naturligtvis visar Nora fastigheter upp ritningar, detaljplaner och övriga ideér hur den framtida skolan kommer att se ut och var den skall ligga.

  Och inte minst viktigt hur det skall lösas med skolungarnas undervisning under
  byggtiden.

  Vi får väl se hur mycket som släpps ut från hemliga ”verkstan”, men skjortan sitter nog trångt, när allmänheten vill vara med och snoka i den politiska ledningens privata affärer.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.