Skytteprofilen Rune Flodman har avlidit

NORA. En av Sveriges största skytteprofiler, Rune Flodman, har gått ur tiden. Flodman avled, 88 år gammal, stilla och lugnt den 21 februari.

Rune Flodman är en av Sveriges främsta allroundskyttar genom tiderna. Han startade sin skyttekarriär 1956 och var med i det svenska landslaget första gången vid VM i Moskva 1958. Han lyckades väl i sin premiär och tog silver i grenen kulskytte – löpande hjort. Efter framgångarna i Moskva tillhörde Flodman världseliten under flera år och tog bland annat ett EM-guld i grenen kulskytte – löpande råbock, senare viltmålsskytte. Rune såg fram mot ett OS-deltagande 1960 men olyckligtvis ströks hans gren i OS-programmet.

Rune Flodman valde då att byta gren för att få tillfälle att vara med i OS. Istället för kulskytte blev det hagelskytte och olympisk trap. Han fortsatte dock parallellt med kulskytte och var landslagsskytt både i kula och hagel. Flodman blev uttagen till OS i Tokyo 1964, men en infektion satte ned hans prestation och han slutade på en 20:e plats i olympisk trap.

Hans framgångar internationellt fortsatte och han blev även uttagen till OS i Mexico 1968 då han tillhörde eliten även i olympisk trap. Tyvärr drabbades Rune av blindtarmsinflammation två dagar innan tävlingen och han blev opererad av den svenske OS-läkaren i Mexico. En start i OS blev alltså omöjlig. Året därefter tog dock Rune revansch och tog en silvermedalj i EM i olympisk trap och slog också senare samma år ett inofficiellt världsrekord genom att skjuta 200 av 200 vid Nordiska Mästerskapen i Oslo.

Framgångarna fortsatte under många år och han representerade Sverige i stora mästerskap fram till mitten av 1980-talet och han var alltså med i landslaget under 30 år, vilket är helt unikt. Vid sidan om de internationella framgångarna hann det bli ett 30-tal SM-segrar och ett antal NM-titlar.

Under senare år har Rune Flodman bland annat drivit Gyttorps Skjutskola, där tusentals jägare och elitskyttar instruerats. Välkända personer, större industriföreträdare, Kung Harald av Norge och Carl den XVI Gustav har anlitat Rune som instruktör.

Han har också, tillsammans med sina söner, utvecklat världens enda helt rostfria hagelvapen, Flodman. Vapnet har ett antal tekniska nyheter som också blev patenterade. Företaget avyttrades för en tid sedan, men vapnet tillverkas fortfarande exklusivt mot specialbeställning.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.