Snabbt (S)var till Lindqvist och Karlsson

INSÄNDARE/DEBATT. Debattinlägget från moderaterna Pär-Ove Lindqvist och Ola Karlsson får här ett snabbt svar från regionrådet Karin Sundin (S). Vad vill Karlsson och Lindqvist, mer än att klaga, frågar hon sig. Läs debattinlägget här.

Region Örebro län en god prostatacancervård

I Region Örebro län ska vi ha den bästa tänkbara vården. Målet är att alla invånare i Örebro län ska känna sig trygga i att de vid behov möts av bästa möjliga vård, i form av både kvalitet och bemötande. Det gäller naturligtvis också väntetider inom prostatacancervården, som Ola Karlsson och Pär-Ove Lindqvist (M) tar upp i ett inlägg.

Att som Karlsson och Lindqvist gör, plocka ut några mått på väntetider inom prostatacancervården blir lite trubbigt. Jag kan också konstatera att deras uppgifter är från 2016, 2017 års data ser i flera avseenden mycket bättre ut. I regionen har vi i ett nationellt perspektiv korta väntetider från det att man skickar en remiss från vårdcentralen tills patienten får komma till urologen och från det att man på urologen har tagit vävnadsprov tills patienten får svar. Väntetiden till medicinsk behandling är också kortare än för riket i genomsnitt, tiden till strålning ligger i nivå med riket, medan vi däremot har längre väntetider till operation än vad man har i riket.

Generellt så har Region Örebro län en god prostatacancervård med en god urologbemanning och prostatacancerforskning i framkant. Medarbetarna inom vården arbetar hårt för att patienterna ska vara trygga under hela vägen från cancerbesked till behandling.

Med detta sagt ska vi inte slå oss till ro. Arbetet fortsätter för att korta väntetiderna och förbättra bemötandet av patienterna. Snart står en helt ny urologmottagning på USÖ klar att tas i bruk, med 30 procent högre kapacitet än den nuvarande. Också på lasarettet i Karlssons hemkommun Karlskoga har den urologiska vården rustats de senaste åren och där bedrivs det nu mer urologisk vård än tidigare.

Vi socialdemokrater vill fortsätta utveckla prostatacancervården vid Karlskoga lasarett och i hela länet. Det kräver fortsatta investeringar i arbetsmiljö, kompetens och lokaler. Vi är tydliga med att vi kommer prioritera investeringar i välfärden före skattesänkningar. Men vad vill egentligen Karlsson, Lindqvist och Moderaterna, mer än att klaga?
Karin Sundin (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.

Banner

1 Comment

  1. Vi moderater vill att de sjuka ska få vård i tid. Varför ska den som är sjuk i vårat sossestyrda län behöva vänta längre på vård än sjuka i de flesta andra län?
    Ola Karlsson (M)

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.