Irja Gustavsson.

Socialnämndens besparingar klara

Irja Gustavsson.
Irja Gustavsson.

LINDESBERG. Socialnämnden i Lindesberg har bestämt sig för hur besparingarna inför 2014 ska

genomföras. Men först väntar en tuff höst med att ta igen det minus på 5,7 miljoner prognosen pekar på för 2013.

-Vi håller igen på allt, säger nämndordföranden Irja Gustavsson (S).

Ekvationen är förstås svår att lösa. Prognosen för 2013 pekar på ett minus på 5,7 miljoner och ytterligare två miljoner ska sparas i budgeten för 2014.

– Vi sitter i en jättetaskig situation, medger Irja Gustavsson. Årets prognos beror till största delen på att försörjningsstöden ökat.

Årets siffror för försörjningsstöd skenade iväg i början av året, men ser nu ut att vara på rätt väg. Dessutom är kostnaderna svåra att styra.

– Jag kan ta ett exempel när vi i juli fick hit en familj med åtta barn. Det kostar oss över 30000 kronor i månaden.

Vissa delar av verksamheten inom socialnämndens område går dock bra. Hemtjänsten visar ett överskott som kompenserar underskott i verksamheten för funktionsstöd, men försörjningsstöden kan snabbt öka utan att det går att bromsa kostnaderna.

– Men vi gör allt vi kan nu, säger Irja Gustavsson. Det blir inga konferenser eller utbildningar och vi försöker hålla igen med vikarier.

Besparingarna för 2014 verkar dock väl förankrade och genomtänkta. De personliga ombud avvecklas, samarbetet med Activa avvecklas, resor till och från daglig verksamhet läggs över på Länstrafiken och hyreskostnader Hagaberg och Norra Torget tas bort. Dessutom tar man bort fyra rehabplatser vilket innebär att Oasen flyttas in på Grönbodahemmet.

57 Comments

 1. Till Karina:

  Konstigt att alla som är för ett ett mångkulturellt samhälle aldrig behöver argumentera för detta!

  Att endast skriva ”suck” visar att du inte har några bra argument!

 2. Till Karina:

  Visst, du har en poäng i att det inte står att det är en ”invandrarfamilj”. Men nu vet vi alla att media vägrar skriva ut etnicitet om personerna i fråga kommer från ett MENA-land. Och hur många svenska familjer har 8 barn och går på bidrag?

  Och att du kommer från Danmark är rätt betydelselöst, då vi inte har problem med danskar som kommer hit och bygger parallella samhällen och vägrar ta seden dit man kommer!

 3. Intressant att följa diskussionstråden…
  Märk väl att det i artikeln inte står ett ord om att det är en invandrarfamilj som flyttat hit!!!
  Det enda Irja säger är att det flyttat en åttabarnsfamilj till kommunen!!
  Resten är läsarnas egna antaganden….
  Själv är jag invandrad från Danmark, men det är väl skillnad.???

 4. Är det inte rätt enkelt egentligen?
  Ju fler som ska dela på en summa, ju mindre blir det åt var och en?
  Två som delar på en hundring får en femtiolapp vardera, när hundra ska göra samma sak får de varsin blank enkrona..
  Nu vill KD fixa en skattesänkning åt pensionärerna (som betalar HÖGRE skatte-% än lönearbetande vid samma inkomst).
  Detta skulle kosta en dryg miljard!
  Invandringen kostar,beroende på källa 80-350miljarder – PER ÅR!
  Så för bara runt EN futtig procent av dessa kostnader skulle pensionärer likställas med lönearbetande..
  Vill bara ge en beskrivning av omfattningen av de belopp ret rör sig om.
  (Och Per M, innan du går i taket, den omtalade OECD-rapporten om att invandring är lönsam, den är redan massivt skjuten i sank som helt lögnaktig..)

 5. Fascister eller om man väljer att kalla dem för sanningssägare behöver inte fiska i grumliga vatten för att få näring på bordet, 7-klöverns hejdukar har redan både lagt fram fisken(som luktar illa) och dukat med alla tillbehör på skattebetalarnas bekostnad!

  Missnöjet vinner 2014…….revolution 2015?

 6. Invandring svänger nu blir det många nya kebabställen i stan. Eller kanske inte bidragen är så höga så det lönar sig inte att jobba för dom.

 7. Om nu de ”uppoffringar”, som vi tvingas på av en beslutande PK-elit(som oftast själva har sitt på det torra,bra jobb,tryggt villa-boende etc.) VERKLIGEN löste nga gigantiska problem, kunde det väl gå för en tid, men det värsta är att all hjälp framstår i ett större perspektiv som fullkomligt futtig och meningslös.

  Just nu är ju Egyptens öde i fokus, kan ge oss, om vi bara vill se, en vink om invandringspolitikens VANSINNE och dess grundorsak. Hör! På en yta stor som Skåne+Småland (alltså minus de väldiga, obeboliga ökenområdena) lever NU ca 85 milj och befolkn. ÖKAR med 1 milj var 8:e/10:e månad. Så där i flera afrikanska länder! Inte konstigt att det blir konflikter! Hur tänker sig Sverige (och övr.EU) kunna ta emot och ”svälja” denna demografiska tsunami? Med även Europas kollaps?

 8. @Bengt: Beklagar slarvfelet, det var skrivet i affekt och under tidspress.

  Att avveckla de personliga ombuden kan mycket väl leda till en ökning i brottsstatistiken och suicidalstatistiken.

 9. Det här fungerar inte längre! Det måste vara folk som förstår ekonomi som driver kommunerna. Vi kan inte ha lekmän som tycker det är kul att ha en hobby.
  Det är inte monopolpengar som de leker med.

 10. Detta är REN SKANDAL!!! Inte en MENA-”flykting” till i detta land! Stenhård repatriering är vad som krävs!

 11. Tydligare kan det inte sägas!
  Kommunen sparar på funktionshindrade och svaga och satsar på invandrare.
  Till de 30 000 skr/mån från kommunen, tillkommer barnbidrag, föräldrapenning för 8 barn samt alla andra kringkostnader från andra nämnders budget som skola, tolk, hemspråk osv.
  Nu när staten skall spara på pensionerna så undrar jag om man oxå tänker spara på det äldreförsörjningsstöd som ges till invandrare som inte tjänat in till pension i Sverige och som redan i dag är högre än garantipensionen för svenskafattigpensionärer?

 12. Till Per Mattsson:

  Tror du att man visar solidaritet genom att ge dom mycket pengar?

  Och ord som rasist och fascist visar bara att man inte har några argument som håller och det visar ditt inlägg med all tydlighet!

  Men om du tycker jag har fel så får du gärna svara på följande:
  Hur kan det vara solidariskt att ge VÄLDIGT FÅ mycket pengar i stället för att GE FLERA TUSEN barn vatten, mat och vaccin så dom inte dör?

 13. De flesta förstår vid det här laget att lögnen om mångkulturen som något positivt bara är – just en lögn!
  De som fortfarande inte inser detta tillhör fortfarande ”Det sovande folket”.

 14. Oerhört viktigt att visa solidaritet med de nyanlända Svenskarna. Jag ser bara främlingsfientliga och rasistiska kommentarer.Fascisterna som fiskar i grumliga vatten.

 15. Svenskarna vill ha sin demokrati och det får svenska folket! Om ni vill ha demokrati, så finns det ingen anledning att varken gnälla eller vara upprörd, det ligger demokratiska beslut fattade av demokrater bakom detta.

 16. Reinfeldts taktik med massinvandring är att lönedumpa! Att inte fler förstår detta är otroligt!

  Varför betala över 30 000 kr för 10 personer när dessa pengar skulle räcka till mat, vatten och vaccin för flera tusen svältande barn??

  Man blir spyfärdig av att detta får fortgå!

 17. Ska aldrig detta vansinne sluta.
  Invandringer käns som cancer med metastaser.Man blir aldig frisk från det…

 18. 30 000 i månaden är ju inte så mycket för en rik kommun… men 10 personer bara. Se hur mycket man kunde göra hos Läkare utan gränser. .. nedan. Räkna själv.

  125 kronor räcker t ex till en dos mässlingsvaccin till 65 barn.210 kronor kostar t ex 6 impregnerade myggnät som kan skydda mot myggen som sprider malaria.270 kronor räcker t ex till energirik
  specialmat till ett undernärt barn i fem veckor.500 kronor räcker t ex till två doser stelkrampsvaccin för att skydda en mor före och efter förlossningen.

 19. Jag tycker ni är missunnsamma! Betänk att en massa dynamiska, spännande, högutbildade och arbetsamma personer gör sig omaket att bege sig till våran kalla avkrok för att genom sitt slit bygga upp vår välfärd! Okej dem får lite bidrag i början, men det är ju bar för att de snabbt ska komma igång och kunna bidra till vårt land. Och glöm inte att det är våra framröstade folkvalda politiska representanter som vill att de kommer hit! Är ni odemokratiska kanske! Och vi behöver fler dessutom. Många fler, det är först när ni rasistiska gnällspikar är i minoritet som vi verkligen har ett riktigt mångkulturellt samhälle!
  Vi ska vara glada att någon vill komma hit överhuvudtaget!
  Tack för ordet.

 20. Hur kan det bli så här. Skulle jag gå till socialen skulle jag säkert få nej om mina föräldrar råkar ha några pengar på banken – pengar jag inte vill ha.

 21. Hemtjänsten visar överskott säger Irja. Hur kan det vara rätt? Personal som gnäller över arbetsbördan och springet.

 22. Tycker att debatten blir väldigt ensidig. vart är alla som känner medmänsklighet med andra? Har de tystnat? Eller vågar de inte. Stå upp för mänskligheten och att vi står över saker som detta- Vi har det otroligt bra i Sverige och Lindesberg. Kan vi inte vara nöjda med det och dela med oss av det vi har.

 23. Vi har en socialdemokratisk majoritet i kommunen och socialdemokraterna står på de svagas sida. Men tydligen når den solidariteten bara till kommungränsen hos väljarna och invånarna…. Självklart ska vi hjälpa de som har det svårt oavsett vart de kommer ifrån.

 24. Kommunen har accepterat inkvartering av s k flyktingar och liknande, utan att överväga om ekonomin tillåter det.

  Mitt förslag till kommunstyrelsen är att helt enkelt avgå nästa gång myndigheter försöker lura på er s k flyktingar, asylanter, illegala eller liknande.

  Om ni konsekvent avgår från er post så kommer överordnad myndighet, kanske länsstyrelsen (jag vet inte) att tvingas ta hand om kommunen själv.

  Något straffhot behöver ni inte vara rädda för. Det enda ni behöver fundera över är hur folk kommer att rösta vid nästa val.

  Och det är inte så säkert att väljarna kommer att vara förbannade på er. De kanske rentav skulle gilla en stark demonstration för kommunens frihet.

 25. Betänk då också detta. Intresseorganisationen SKL, Sveriges kommuner och Landsting,har med hjälp av Svensk Försäkring tagit fram en rapportserie ”Vår framtida välfärd.
  Del 1 Välfärdstjänsterna i framtiden – behov och förväntningar” tagit fram beräkningar för hur mycket Kommunalskatten, i snitt behöver höjas. Detta med utgångspunkt från en större andel av befolkning som åtnjuter en allt högre ålder.
  Beräkningar visar att åtminstone en höjning på ca 13 kr/intjänad hundralapp behövs (om skatterna skall vara den ända finansieringsformen). Lägg till detta en ökande pensionsskuld som vi vet att kommunen redan idag har svårt med täckning för samt stora investeringsbehov gällande kommunala avloppsledningar samt vattenreningsfaciliteter.

 26. Då börjar man förstå varför pensionerna måste sänks i år igen. Det måste givetvis sparas in på allt för att försörja alla som kommer hit under överskådlig (all?) framtid. Många kanske inte är gamla nog eller kommer ihåg att Göran Persson ”lånade” 200 miljarder ur pensionärernas och skattebetalarnas kassa för att betala av på statsskulden. Pengar som skulle betalas tillbaka. Var är de pengarna undrar man? Vi lånar alltså pengar varje år för att ha råd att ha ett generöst flyktingmottagande. De som får betala notan är våra barn, pensionärer, sjuka och alla övriga som betalar och har betalat skatt i det här landet. Det är lätt att vara ”generös” med andras pengar. Det är nog ingen slump att de styrande politikerna har försett sig själva med stadspension så de inte behöver bekymra sig. Ofta har dessa politiker aldrig bidragit med en enda dags hederligt arbete i hela sina liv. Det är inte utan att det märks. När går vi ut på gator och torg och tar tillbaka vårt land?

 27. Till ”Fått Nog”. Jag håller med till 200%. Att påstå att det bara är 30.000kr-kärringen kan ju inte räkna.När en ensam utländsk mamma med 3 barn får 23.000kr/mån + allting annat. Det ligger en hund begraven i denna soppa.

 28. Detta är inte Reinfelts fel eller någon i regeringen…Utan de är de kära kommunpolitikernas fel. Kommunens budget ansvarar de själva för och inte staten. Än så länge så är det valfritt för en kommun att ta emot flyktingar och ”ensamkommande barn”. Att politikerna i Lindesberg valt att ta emot enormt många är deras eget beslut. Dessa beslut grundar sig ofta på politiker som vill göra snabb karriär i sitt parti och som kan stoltsera med att de är politiskt korrekta. Första tiden får man såklart pengar ifrån migrationsverket men efter de första åren och sen för alla anhöriga får kommunen betala. Detta glöms lätt bort när kommunpolitikerna dunkar varandra i ryggen och visar hur duktiga de är när de bestämmer att kommunen skall vara bäst på invandring…

 29. Tanken med denna massinvandring är att sänka lönerna.
  Rätt enkelt finns det bara tillräckligt många som kan tänka sig att jobba för 40 kr i timmen så är det svårt för en vanlig Svensson att kräva 120 kr i timmen!

  Titta bara på bostadsmarknaden likadant där bygger man inte så går priserna hela tiden upp men om samtidigt lönerna går ner så säger det sig självt att det är inte hållbart det som händer i Sverige!

 30. Sveket mot det arbetande och skattebetalande svenska folket är fruktansvärt.

  Moderaterna förvandlar Sverige till ett U-land. Må de som stöder Reinfeldt och Waberi besinna vad de gör.

 31. @Roland R: ”kommunen framstår (som eller såsom) i mina ögon”. Gör om, gör rätt!

 32. Att få jobba till man är 75 år eller längre som Reinfeldt uttryckte det är inte svårt att räkna ut…ju fler bidragstagare som i sin tur ej kommer ut i arbete desto större börda för oss som jobbar…fatar inte hur politiker tänker, men de har de aldrig gjort.

 33. ”..har bestämt sig för hur besparingarna inför 2014 ska genomföras…”
  Detta är sk ”nyspråk” där orden tilldelas andra betydelser.
  Det som kallas ”besparingar” är i verkligheten PRIORITERINGAR!
  Man har en påse med pengar och man prioriterar ut dessa enligt ett visst system där det som av politikerna anses som viktigast alltid får medel..
  Vilket område som ALLTID får pengar och har full tillgång till penningpåsen har vi skattebetalare redan klurat ut..

 34. 30.000 kr/mån är bara försörjningsstödet. Utöver det får dom alltså 8 st barnbidrag/månad + föräldrapenning för alla barnen under 8 år. Men oja visst är dom en vinst för Sverige. Men jag har bara inte lyckats lista ut hur?

 35. Fy fan!!! på ren svenska!

  Med totalt obefintlig förvåning så konstaterar jag att de krypande FOLK-valda åter, i skräck för att kallas ”rasister”, ÖSER ut pengar på dessa parasiter…

  En fråga – då Halland hade stora problem för några år sedan med vietnameser –
  har ni ens bett om DNA-test för att säkerställa att pengarna i alla fall går till en homogen biologisk familj då landet troligen aldrig kan bli av med den framgent?!

  +++++ Gör det! Det är FOLKETS pengar! +++++

  Åtta ungar…xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  Till råga på allt så skall de väl ges pengar för en resa för hela drösen till årsskiftet och nästa juli till det skitland som de inte ”kunde” leva!

  Lika barn leka bäst hette det på -60-talet. Det passar bättre för varje dag sedan främst MP kom med sina sinnessjuka krav som mjäken för Alliansen svalde och som vi ”alla” får se följderna av!

  Tack för ordet! Länge leve FRIHETEN!

  En EXTREMT besviken skattebetalare & laglydig SVENSK

 36. Jag är beredd att betala av egna pengar till ett projekt som köper upp bostäder i Täby och Danderyd för att användas till ensamkommande flyktingbarn eller vuxna flyktingar.
  Om dessa kommuner så gärna vill ha flyktingar så ska inte deras ekonomi få förhindra detta.
  Jag skämtar inte. Låt oss starta en insamling för flyktingmottagning i Täby och Danderyd.

 37. Första gången jag läst att tjänstemän håller igen på konferenser, otroligt bra! Mindre bra att soc-bidrag ökar som i många andra kommuner

 38. Man ska inte ställa grupper mot grupper sägs det, men hur ska man då förstå att det finns pengar eller måste finnas pengar till nyanlända storfamiljer men samtidigt så måste det sparas, jag får inte detta att gå ihop och det bäddar för konflikter bland alla som drabbas av de selektiva besparingarna. Är vår allmänna välfärd hotat ?

 39. Det ska bli väldigt intressant att följa era beslut om var besparingarna kommer att ske framöver! Skola och äldreomsorgen får nog vika sig inför denna katastrofala invandring. Besparingarna som du skriver om nu är en droppe i havet. Det kommer att nli värre, eller ska ni sätta stopp för invandringen? Vilket jag inte tror!

 40. Som man sår får man skörda.
  Tar man på sig rollen som bidragsgivare, så måste man väl som politiker inse att det blir ebb i kassan.
  Lägg om politiken 180 grader och hjälp alla som under årens lopp bidragit till kommunens uppbyggnad.
  Dagens politiker får ta på sig ansvaret.

 41. 30 papp i månaden?!!

  Det motsvarar en bruttolön på ca 55.000 i månaden!
  Inte många svenska arbetarfamiljer som kommer upp i dem summan med två heltidsjobb.

  Men ”nyanlända” ska få bordet dukat. Då får det kosta hur mycket som helst!

  Sverige är galet!

 42. Jag undrar varför hemtjänsten går plus?
  Fy fan för att dra in på äldre som ni i 7 klövern gör.

 43. Smart att ta bort personliga ombud och samarbete med Activa. Det är ju sådant som faktiskt hjälper de mest utsatta i kommunen, och dessutom kan leda till att folk får jobb och blir självförsörjande.

  Trots mitt erkänt välutvecklade ordförråd så har jag svårt att finna ord som ens tillnärmelsevis beskriver hur fullkomligt imbecilla de som styr den här kommunen framstår i mina ögon.

 44. Vill göra 24i uppmärksamma på länken till Sverigedemokraternas hemsida som ligger inlagt under Ragnars och Siris inlägg. Var har det kommit ifrån? Eler Gruvmors då, med sambandet är uppenbart.

 45. ”Vi håller igen på allt – utom massinvandringen, som givetvis får kosta.”
  30 papp i månaden för en 8-barnsfamilj som aldrig kommer bidra med något själva. Lycka till Sverige.

 46. Det var för väl att ni inte upptäckte bristen på pengar innan ni for på nöjestrippen till Gotland och Almedalen. Men det skulle ju ge så mycket sa ni innan ni for iväg. Låt oss skattebetalare få se lite av det nu. Eller var det kanske en nöjestripp trots allt.

 47. ”Besparingarna för 2014 verkar dock väl förankrade och genomtänkta.” Jaha, så invånarna har fått säga sitt. Eller?

 48. Har man tänkt att ändra på något väsentligt, eller ska politikerna fortsätta som hittills, och hoppas på att minus blir plus av sig självt? Någonting kommer att brista när riktningen är fel, detta kan inte fortsätta år efter år.

 49. Men vad är detta!? Invandringen ska ju vara lönsam säger Ullenhag. Det här kan ju inte stämma.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.