Södra Hyttan ett trevligt utflyktsmål

HJULSJÖ. Sommaren 2020 är hemesterns år och en tid då många hinner upptäcka okända pärlor i hemmiljön. Ett mycket trevligt sådant utflyktsmål är Södra Hyttan utanför Hjulsjö, där man för någon hamnar i en nästan overklig miljö.

Södra Hyttan ägs och drivs av Södra HyttOmrådets Ideella Förening, SHOIF, och bildades år 2000 i syfte att bevara och underhålla området. Sedan starten finns Bergslagens Bokloppis i lokalerna, ett bokloppis som idag benämns som Skandinaviens största, flera scener där festivalen Hyttdreva (framflyttat denna Corona-sommar) normalt hålls. Här finns också ett ullcenter, ett galleri, ett spa samt en intressant och ständigt pågående restaurering av forsen i intilliggande Lankälven, där dammen revs 2017.

För besökaren är det oftast bokloppiset som står i centrum och att botanisera runt bland alla böcker är ett äventyr som kan ta flera timmar. Man försöker sortera böckerna efter grova ämnesindelningar, men med så otroligt många böcker är det ofta bäst att leta hylla för hylla. De flesta hittar en kasse fynd för någon hundring, men inflödet av böcker tycks vara ännu större än försäljningen. Ett besök på Bergslagens Bokloppis är i vilket fall som helst otroligt rogivande.

För de som vill finns ett café som man i år har spritt ut och därmed Corona-anpassat. Att ta en fika och ekologisk en macka eller våffla i det gröna eller under tak är mysigt och under helgerna bjuder man dessutom besökarna på någon form av kulturprogram – mellan klockan 14 och 15.

Södra Hyttan är väl värt ett besök.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.