Sommarens sista blogg från Ingela

BLOGG. Sommarbloggaren Ingela Svedbro tackar nu för sig med ett sista blogginlägg. Men Ingelas epilog kan kanske bli din egen prolog – om du är sugen på att göra tvål! Läs Ingelas sista blogginlägg här.

Spännande och lite farligt

Det är dags att säga hej då till alla läsare som följt sommarbloggen! Hoppas det varit inspirerande att läsa om hur man förvandlar borrmaskinen till en degblandare, utflykter och annat smått och gott. Det sista inlägget innehåller ett tips på ett barnförbjudet pyssel. Jag ska beskriva hur man gör egen hårdtvål. Åh nej! kanske någon tänker. Det här är verkligen inget för mig. Jag är mera intresserad av att läsa nyheterna och sporten. I så fall har du aldrig gjort egen tvål. Tvåltillverkning är inte så gulligt som man kan tro. Det är spännande och lite farligt! Man blandar kaustiksoda (sånt man rengör avloppet med) ihop med kallt vatten. När värmeutvecklingen avstannat så rörs blandningen ned i olja och så mixar man tills massan är förtvålad. Sist av allt så häller man i eteriska oljor/ kryddor och eventuell färg.

Man behöver inte ha några särskilda tvålformar. Det duger alldeles gott med stora godislådor. Dessa skänks ofta bort av mat- och godisbutiker.

Tidigast efter ett dygn kan tvålen skäras upp och efter en månads lagring har den mognat och är klar att använda.

Det går att göra tvål på en massa olika fetter och oljor, men det är viktigt med proportionerna. Om det blir för mycket kaustiksoda i förhållande till olja så blir tvålen frätande. Om det tvärtom är för lite kaustiksoda förtvålas inte allt fett och tvålen kan härskna. Om man vill hitta på ett eget tvålrecept som måste man använda en förtvålningstabell. Det finns på www.shenet.se.

Om man vill sätta sin egen signatur på tvålen säljer Stämpelfabriken i Linköping tvålstämplar.

Men för att sälja tvål/andra hudvårdsprodukter krävs särskilda tillstånd så prata med miljöförvaltningen först om du går i sådana tankar.

Jag har gjort två olika dofter på mina tvålar. En med apelsin + glögg och en med lavendel + vanilj. Jag vet att det är lite fantasilöst, men det går att göra tvål med en massa knasiga dofter om man känner för det.

Skyddskläder är ett måste- gummihandskar, långärmat och gärna ögon- och munskydd. Se till att inga barn eller djur finns i närheten.

Ingelas Hårdtvål

(ca 250 g färdig tvål)

Mät exakt!

Råvaror

Kokosolja 125 g

Kakaosmör 62 g

Rapsolja 62 g

Vatten 75 g

Kaustiksoda (pellets, kontrollera noga att den är hundraprocentig och utan metallspån) 37 g

Jag använde Kung Markattas kokosolja och Nitor Kaustiksoda från K-Rauta.

DOFT

20 droppar eterisk olja

eller torkade kryddor…

Satsen kan dubblas.

Arbetsbeskrivning:

Börja med att väga upp alla fetter i ett rostfritt kärl. Värm i ett vattenbad tills koksoljan och kakaosmöret är upplöst. Häll över fettet i en plastbunke.

Mät upp kaustiksodan och vattnet i två olika plastkärl. När det är dags att blanda är ett tips att stå utomhus då det kan bli lite ångor. Häll försiktigt i kaustiksodan i det kalla vatten. När natriumhydroxiden löser upp sig i vattnet sker en kemisk reaktion och blandningen blir varm. Rör om med ett plastredskap (gärna av engångstyp).

Låt blandningen av vatten och natriumhydroxiden svalna ett par minuter.

Rör försiktigt ned N-blandningen (natriumhydroxid + vatten) i plastbunken med fettet/oljorna. Stavmixa/vispa med elvisp tills massan tjocknar och får ränder. När den här reaktionen sker blir massan ljusare och konsistensen påminner om solskyddskräm. Vispa/ stavmixa gärna lite extra då många avvikelser beror på för dålig vispning. Om massan inte vill förtvålas finns bra tips på Shenet hur den kan räddas.

Rör i doft och eventuell färg innan massan tjocknat för mycket. Vid användning av eteriska olja dosera ca 20 droppar till denna sats. Dela gärna upp tvålen i mindre skålar och gör flera olika dofter på samma grundsats.

Spritsa/häll i tvålen i formarna. Om du gjuter i en form av hårdplast (t ex godisburk) så lägg smörpapper i botten så tvålen inte fastnar i formen. Skaka bort eventuella bubblor. Har formen många skrymslen kan det vara bra att picka runt lite med en tandpetare.

Låt tvålen stå i rumstemperatur att mogna. Efter 1-3 dygn kan den skäras upp i mindre bitar.

Efter en månad så har tvålen mognat klart. Slicka på den. Den ska inte brännas på tungan. Låt den i så fall mogna längre tid eller gör en ny sats med mindre mängd kaustiksoda.

Är du i tonåren och är sugen på prova receptet så prata med din kemilärare. Kanske går det att få in i undervisningen.

Det var allt för i sommar. Var rädda om varandra! Och glöm inte bort att tipsa reporter-Tomas om saker som händer i din närhet!

1 Comment

  1. Tråkigt om Ingela dunstar.

    Ungdomar, som funderar över hur det in i helsike skall gå behövs verkligen.

    Tillverka tvål verkar kanske lite knäpp, men för hipsters och överlevare är det inte så tokigt, när Coop lagt ned och Icea är robbat.

    Järnboås och Tångeråsa är orter som satsar på överlevnad för landsbygden. Hit kommer säkert stadsborna och försöker byta till sig varor, kanske tvål och andra överlevnadsprodukter

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.