Spelmansträff i Stripa lockade många

STRIPA. Många musikanter och åhörare lockades till Stripa gruvmiljö under lördagseftermiddagen. Anledningen var att Bergslagernas Spelmansgille ordnade en spelmansträff.

För den som inte är fiolfanatiker är det svårförståeligt att man kan samla ganska många spelmän på ett ställe för att spela en förbestämd låt i en bestämd tonart. Men för de som sitter hemma och filar på sin fiol är det högtidsdag varje gång det anordnas en spelmansträff.

De kommer från när och fjärran och i väskan eller under jackan gömmer sig en fiol, en flöjt, en nyckelharpa eller något annat instrument. Undan för undan blir de fler och fler, ju längre träffen varar. Ingen hör en falsk ton i musikbruset och viktigast av allt – alla verkar ha väldigt trevligt.

Med låtar av Axel Inge och Blinda Petter går det knappt att få tyst på den variabla orkestern och åhörarna njuter. En och annan börjar dansa, eller visar åtminstone att det är svårt att stå still när folkmusiken är som bäst.

Spelmansträffarna brukar sluta när den siste musikanten packar ner fiolen och förmodligen spelade man under hela matchen mellan Sverige och England och man spelar säkert fortfarande.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.