Från vänster; Meta Nyberg, Madelene Risberg Persson, Birgitta Gerlström, Katarina Mossberg och Linda Fromell.

Städpersonalen: Allt känns hopplöst

i HÄLLEFORS B/LINDESBERG
Från vänster; Meta Nyberg, Madelene Risberg Persson, Birgitta Gerlström, Katarina Mossberg och Linda Fromell.

LINDESBERG. Arbetssituationen har varit dålig i ett helt år för städpersonalen på Samhällsbyggnad Bergslagen, SBB, i Lindesberg, men ingenting händer trots att personalen både anmält till facket och till höga chefer och politiker.

– Allt känns hopplöst, säger personalen. Det får vara nog nu.

Lokalvårdarna på SBB i Lindesberg börjar bli rikskändisar – men av en väldigt tråkig anledning. Facktidningen Kommunalarbetaren startade det hela och efter det har andra media tagit upp saken och varje gång upptäcks nya problem.

– Vi har anmält vår arbetsledare för hot och kränkningar till både facket och till personalavdelningen på SBB, men ingenting händer. Vi har fastnat och snart har vi inte kraft nog att fortsätta slåss. Flera har sökt andra jobb.

Lokalvårdarna som 24i träffar är noga med att poängtera att de inte är några svåra individer att ha och göra med. Många har varit lojala den kommunala arbetsgivaren under många år och trivs normalt på jobbet och med SBB.

– Man älskar ju det här jobbet, säger Linda Fromell som jobbat i bortåt 20 år. Men vi täcker upp för varandra så mycket vi kan och det är ändå vi som får klagomålen. Man orkar inte hur länge som helst.

Problemet, enligt lokalvårdarna, är en arbetsledare som anställdes på prov för ett år sedan.

– Man anställde en man för att leda jobbet, men hur ska man kunna leda arbetet om man inte kan något om jobbet?

Det saknas vikarier och lokalvårdarna får täcka upp för varandra, men när inte extrapersonal sätts in blir såklart inte alla ytor städade och klagomålen kommer.

– Det är ju vi som får klagomålen från personalen i verksamheterna, säger en av lokalvårdarna. Jag kände det som ett misslyckande när jag fick klagomål på städningen.

Utan vikarier faller snabbt ett städschema ihop och när lokalvårdarna tvingas prioritera vad som måste städas är förstås problemen akuta. Att sedan kommunen betalar för en heltidsstädning som man sällan får gör att lokalvårdarnas frustration blir ännu större.

Så här ville inte lokalvårdarna ha det och vid ett personalmöte beslutade man att skriva ner sina tankar och skicka det till chefer och politiker. Det gillades inte av cheferna.

– Nej, det brevet gillades inte, säger Linda Fromell. Arbetsledaren började direkt att kolla vem som skrivit brevet och han och hans chef jämförde till och handstilar för att ta reda på det.

Ni har ju anmält arbetsledaren till facket. Vad händer?

– Jag vet inte. Ingenting verkar hända. Det stannar där.

Vad har hänt sedan ni vände er till media?

– Vi har fått bra reaktioner, säger Linda Fromell. Många har kommit fram och tycker att vi gör rätt och tycker att det är bra problemet blir belyst.

Efter flera uppmärksammade artiklar i olika media är det inte längre någon hemlighet att arbetsledaren och hans chef har ägnat sig åt efterforskning av vilka som stod bakom brevet.

– Det är definitivt kränkande. Vi har meddelarfrihet och man har försökt ta reda på vem som ligger bakom.

Efter det att Kommunalarbetaren uppmärksammat problemen på SBB har avdelningschefen på produktionsavdelningen skickat ut ett förklarande mejl till personal på SBB. Chefen förklarar där att ett besparingskrav på cirka en miljon för lokalvården i Lindesberg och en handlingsplan med bland annat minskad vikarieanvändning skapat oro bland personalen.

”Trots det väljer några att gå vidare med sitt missnöje och skrivit till ”Kommunalarbetaren”. Det som står i den artikeln är en tolkning av verkligheten och är långt ifrån rätt beskrivning av det som skett”.

– Det känns som om dom vill få oss att framstå som att vi ljuger och överdriver, säger en av lokalvårdarna. Så är det inte alls.

Ni skickade ju det ursprungliga brevet även till politiker. Vilken reaktion har ni fått från de politiska företrädarna?

– Vi har pratat med några politiker, men det har inte resulterat i någonting så här långt.

24i kommer att följa upp problemen på lokalvården i SBB i Lindesberg under den närmaste veckan och självklart ska SBB och politiker få ge sin syn på saken.

8 Comments

  1. Jag hoppas inte att dom som fick skeppet att sjunka får välja arbetskamrat när hon som hållit skeppet flytande tar pension.signatur drabbad

  2. Jag tror det har gått ganska långt innan de här städerskorna vände sig till pressen. Vad är det för personal på SBB:s personalavdelning om man inte förstår att den här arbetsledaren inte är lämplig här? Mitt förslag: Ställ arbetsledaren åt sidan och utnämn någon av städarna som tillfällig arbetsledare och jag tror problemen löser sig. Varför förstår inte SBB det?

  3. Kan man få jobb bara för att man har ett företag tillsammans med en som redan jobbar på arbetsplatsen?
    Bara undrar.

  4. Ja varför anställa en ledare med kompetens inom yrket?
    Kommunala verksamheter har aldrig varit kända för att rekrytera kompetent personal, det är oftast partibok som styr valet av vem man anställer. En ledare är den som leder gruppen av anställda till framgång i sitt arbete, en ledare stjälper inte sin egen flock!
    Kämpa på och var stolta över att ni satte ner foten ordentligt.

  5. Det är alltid den som anställer personal som har ansvaret för resultatet, har man inte en väl genomtänkt kravspecifikation och tar in referenser så blir det ofta som i detta fall?
    Ett känt ordspråk ”som man bäddar får man ligga” verkar passa in i detta fall!
    Jag hoppas berörd personal har den insikt och kunskap som behövs för sitt ämbete, i annat fall behöver man skaffa sig den om man ska ha det stora ansvaret som det innebär att skaffa bra ledare till sin personal.
    Hoppas vi slipper läsa om Lindesberg i detta sammanhang framöver i dagspressen, det finns positivare saker!

  6. Ett ganska otäckt syndrom, som finns inom den kommunala ledningen och Samhällsbyggnad Bergslagen i synnerhet.

    ”eftersök” har ju praktiserats av ”direktionen”, för att tysta oliktänkande med obekväma åsikter.
    Kommentarer i pressen utsatts för metoden.

    Yttrandefrihet i Bergslagen, är något som man tydligen får slåss för.

    Ledningen i Samhällsbyggnad, klarar inte av att leda team och med normalt hockeyspråk, bör ”bänkas”.

    Ger en hel del pengar om dom här försvinner. Arvoden ,resor, förmåner kan satsas på exv städpersonal.

    Skippa Samhällsbyggnad och satsa på små lag med ledare, som kan entusiasmera laget.

  7. Det är så där när man står långt ner i näringskedjan. Helt sjukt att vilka psykopattyper som helst kan lura sig till toppjobb, det skulle f-n vara lämplighetsintyg från psykologer så fort en chef ska anställas för att kunna sålla bort personer med narcissistiska drag, maktmissbrukare och rena idioter! Vad f-n skulle de som städar ljuga för!? Korkade chefer inser inte att en nöjd personal är A och O för att vilken j-vla verksamhet som helst ska funka och gå runt!

  8. Ja tyvärr finns det liknande problem på flera avd på sbb så man undrar hur länge man ska orka. Är man inte sjuk så blir man i längden med alla idéer så cheferna har på sbb.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.