Stadra laddar för tjugonde sommaren

STADRA. Förberedelserna pågår för fullt och Stadra Teater laddar för den tjugonde sommaren. Nästa fredag, den 7 juli, är det premiär för årets föreställning – Arabia Felix.

Arabia Felix är ett musikäventyr där publiken kommer att föras ut på haven i en svunnen tid. Det är dramatikern och regissören Johan Bernander som tillsammans med kompositören Anders Ortman skapat en berättelse baserad på en sann historia kring några vetenskapsmäns förhoppningar om att få skriva in sig i historien.

– För oss blir detta berättelse om drömmar och längtan som fyller oss med lust när en politisk värld av idag lätt blir utan skimmer och visioner. Arabia Felix är vår egen upptäcktsresa, en klanglåda för teaterdrömmar och en längtan efter att berätta om något som är större och som därför fyller oss med lust, skriver Stadra Teater i ett pressmeddelande.

– Det är också en stor glädje att Anders Ortman återigen komponerar för Stadra. Han har varit med sedan vår början och går hos oss under beteckningen Stadras Mozart. Ortman har nu skrivit ett stort antal sånger och genomkomponerat vissa partier som för oss ut på ett musikaliskt äventyr – från europeisk konstmusik till turkiska tongångar och vidare till en arabisk klangvärld. Från operetts värld över till hymner och ballader.

Johan Bernander skildrar i Arabia Felix en berömd forskningsexpedition som på den danske kung Fredriks initiativ år 1761 avseglade från Köpenhamn för att forska kring bland annat växter, landskap, språk i det fjärran Arabien. Arabia Felix var romarnas beteckning på det Lyckliga Arabien, det land som idag heter Jemen. Men bakom en tillsynes stor forskningsiver dolde sig en hemlig agenda: kunde man belägga att Bibelns berättelser var sanna och kunde man finna själva Paradiset. Att ett europeiskt hov kunde sända ut en expedition innebar en stor prestigevinst. Med på resan fanns lingvisten Frederik von Haven, botanisten och Linnélärjungen Peter Forsskål, medicus Christian Kramer, lantmätaren Carsten Nieburg och tecknaren och konstnären Georg Wilhelm Baurenfeind. Fem mycket olika personer som mycket snart börjar dra åt helt skilda håll. Mötet med det främmande blev för medlemmarna en utmaning som tyvärr fick ett tragiskt slut. Och hemma i Sverige väntade den ivrige och otålige Carl von Linné på nya forskningsrön.

Arabia Felix kommer att ges vid 28 föreställningar under juli och augusti. Och som vanligt kommer sommaren att kryddas med en hel del annat.

”Öden som berör” med Titanicexperten Claes-Göran Wetterholm och hans vänner, ”Sånger av Jacques Brel” med Magnus Wetterholm och musikerna Jonas Abrahamsson och Anja Strautmanis, en Lars Forssellkabaret med Stadras ensemble och en Nordisk föreställning med bland annat med Carl Jan Granqvist, landshövding Maria Larsson och Stadras ensemble.

Posted by on 27 juni, 2017. Filed under HÄLLEFORS B,KULTUR/NÖJE,NORA. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.